21.4.20

Ο κορονοϊός «σκοτώνει» Μύκονο και Σαντορίνη

Η φράση κορυφαίου επιχειρηματία της Μυκόνου «δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώνει κάθε μέρα αυτό το καλοκαίρι» αποτυπώνει ανάγλυφα την αγωνία όλων όσων δραστηριοποιούνται στο νησί των ανέμων. Εκεί όπου ένα μήνα πριν από τον ερχομό του θέρους, κανείς προγραμματισμός δεν μπορεί να γίνει και όλοι περιμένουν τις εξελίξεις για τον Covid-19.
Τον ιό που η διασπορά του μετέτρεψε όλη σχεδόν την υφήλιο σε ένα απέραντο νοσοκομείο, κλείνοντας εκατομμύρια ανθρώπους στα σπίτια τους και ανατρέποντας τα πάντα. Στην φράση «τα πάντα» περιλαμβάνονται και οι διακοπές τους σε χώρες όπως την δική μας, τα έσοδα της οποίας από τον τουρισμό, φαντάζουν για φέτος τουλάχιστον, μια μεγάλη προσδοκία.
«Θα πορευτούμε όπως πορεύεται ο κορωνοϊός. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο» συμπλήρωσε με νόημα στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε ο γνωστός ξενοδόχος. Ο συγκεκριμένος, διαθέτει κάποια από τα πλέον πολυτελή ξενοδοχεία στο νησί που φέτος προσδοκούσε ακόμη πιο ανεβασμένη σεζόν από την περσινή και μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας, όλα έδειχναν να βαίνουν καλώς. Οι πληροφορίες τις οποίες ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει λένε ότι με την δεδομένη κατάσταση πολύ δύσκολα θα ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία του, όταν αυτό θα είναι εφικτό να γίνει. Την ίδια στιγμή στην πολύβουη τους καλοκαιρινούς μήνες-και όχι μόνο-Σαντορίνη, η πτώση των κρατήσεων αγγίζει σύμφωνα με ξενοδόχους και επιχειρηματίες το 95% σε σχέση με τις περσινές. Μόνο αυτό είναι αρκετό για να δημιουργήσει στο νησί που οι Κινέζοι τουρίστες κυριαρχούν έναν τεράστιο προβληματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι φέτος, για εκατοντάδες επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζόμενους.
Κι αυτό γιατί οι τουρίστες από την Κίνα «τρομάζουν» πλέον τους υπόλοιπους επισκέπτες που έχουν λατρέψει το νησί του ηφαιστείου και τα ηλιοβασιλέματα στην Καλντέρα. Σύμφωνα με τα όσα συζητιούνται και διαρρέουν πάρα πολλοί τουρίστες από άλλες χώρες ζήταγαν από τα ξενοδοχεία τα οποία είχαν επιλέξει για την διαμονή τους αν υπήρχαν κρατήσεις από Κινέζους. Αυτό όμως έγινε όταν ο κορωνοϊός ήταν ακόμη μια υπόθεση που απασχολούσε πρωτίστως την Κίνα, και όχι όλη την υφήλιο, η οποία βιώνει πλέον την πανδημία με χιλιάδες θανάτους και συνεχή κρούσματα.
Τα πάντα είναι στον αέρα
Τις τελευταίες εβδομάδες σύμφωνα με τα όσα ακούγονται και συζητιούνται οι ακυρώσεις των κρατήσεων ακόμη και για τον Ιούλιο είναι συνεχείς για τα δύο πιο διάσημα νησιά της Ελλάδας. Αυτά τα οποία βουλιάζουν από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων με υψηλή οικονομική επιφάνεια που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πληρώσουν κάποιες χιλιάδες ευρώ για την διαμονή τους. Είναι οι ίδιοι που αφήνουν την σουίτα του 5άστερου ξενοδοχείου τους για να χαλάσουν ακόμη περισσότερα για ένα δείπνο στον Scorpios της Μυκόνου ή στο Nammos. Όπως τόνιζε Μυκονιάτης επιχειρηματίας σε γνωστούς και φίλους «φέτος μπορεί να τα δούμε όλα» εννοώντας ότι όλοι πρέπει να προετοιμαστούν για το χειρότερο σενάριο.  Τα πάντα είναι στον αέρα, σε ότι αφορά ημερομηνίες έναρξης λειτουργίας ξενοδοχείων, μπαρ, διάσημων εστιατορίων και beach club, αφού όλοι περιμένουν την εξέλιξη της νόσου όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.
Για πολλούς οι Αμερικανοί επισκέπτες με τα υψηλά εισοδήματα που θεωρούνται πλέον οι καλύτεροι πελάτες σε Μύκονο και Σαντορίνη θα πρέπει να θεωρούνται χαμένη υπόθεση. Ο κορωνοϊός στις ΗΠΑ «θερίζει» και κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η επόμενη μέρα, όταν όλο αυτό τελειώσει όχι μόνο στην Αμερική αλλά και στην Ελλάδα. Εκτός όμως από τα ξενοδοχεία υπάρχουν πλείστα ερωτήματα για το πώς θα λειτουργήσουν στην μετά κορωνοϊό εποχή οι άλλες επιχειρήσεις. Θα υπάρχουν αποστάσεις ασφαλείας στις παραλίες ή στην Ψαρού θα εξακολουθήσουν να είναι η μια παρέα σε απόσταση αναπνοής από την άλλη;
Θα μπορεί ο Scorpios να βάλει μέσα δύο χιλιάδες άτομα ή θα περιοριστεί στο ένα τρίτο και με αποστάσεις ασφαλείας; Όλα εξαρτώνται από το πότε θα υποχωρήσει η πανδημία, πότε θα αρθεί το εμπάργκο στις πτήσεις από άλλες χώρες αλλά και κατά πόσο εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν την διάθεση να κανονίσουν αμέσως διακοπές στην χώρα μας.
Η πτώση και τα ανοίγματα
Αμερικανοί, Γάλλοι, Ιταλοί και Βρετανοί που ψηφίζουν Μύκονο και Σαντορίνη ζουν την επίθεση του φονικού ιού, μετρώντας ήδη χιλιάδες νεκρούς και εκτός από τους τρίτους, οι υπόλοιποι είναι ακόμη στην αρχή. Με τις οικονομίες τους να πλήττονται βαριά, όταν όλο αυτό τελειώσει, θα πρέπει να γίνει όχι μόνο ένα restart, αλλά και μια επιστροφή στην κανονικότητα, για τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Έτσι δεν είναι καθόλου απίθανο, η λέξη «διακοπές» απλά να μην υπάρχει στο μυαλό τους για το φετινό καλοκαίρι, κατά την διάρκεια του οποίου νησιά σαν τη Μύκονο και την Σαντορίνη θα δοκιμασθούν. Όπως έλεγε πολύ γνωστός επιχειρηματίας που διαθέτει δύο εκπληκτικά ξενοδοχεία στο νησί των ανέμων, οι κρατήσεις αυτή την περίοδο είναι μηδενικές και η πτώση κατά την εκτίμηση του σε σχέση με πέρυσι θα είναι της τάξης του 50%. Παρότι η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία σχεδόν όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι μιλάνε για μια χαμένη σεζόν και στα δύο νησιά ενώ ευελπιστούν ότι αν σωθεί κάτι, αυτό θα συμβεί μετά το πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου.
Σύμφωνα με τα όσα είπε σε φίλους του ο προαναφερθείς επιχειρηματίας, ο Μάιος δεν υφίσταται καν και το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και τον Ιούνιο, εκτός αν γίνει κάποιο θαύμα, παρότι όπως όλοι γνωρίζουν αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο να συμβεί στην εποχή μας.  Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που δραστηριοποιούνται χρόνια στον τουρισμό οι οποίοι έχουν χάσει τον ύπνο τους τις τελευταίες εβδομάδες και στα δύο νησιά. Όλοι τους «ανοίχτηκαν» περιμένοντας σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν μέχρι τα Χριστούγεννα ότι φέτος η σεζόν θα ήταν ακόμη πιο ανεβασμένη, ενώ ο ήπιος χειμώνας που περάσαμε ενίσχυσε ακόμη πιο πολύ αυτή την πεποίθηση. Πολλοί στηρίζονταν στις προκαταβολές των κρατήσεων για να κλείσουν οφειλές από πέρυσι, άλλοι έκαναν επεκτάσεις στα ξενοδοχεία τους, άλλοι έκλεισαν νέα δυνατά ονόματα διάσημων εστιατορίων και έτεροι ανακαίνισαν τα μαγαζιά τους. Τώρα οι προκαταβολές επιστρέφονται και οι υποχρεώσεις «τρέχουν» δημιουργώντας καταστάσεις που όλοι απεύχονταν και ούτε ένας τους δεν ήθελε να ζήσει.
Η κρουαζιέρα και η απώλεια του μισού δις
Κανείς από αυτούς τους ανθρώπους δεν θέλει να σκέφτεται το βάρος που θα πέσει στον καθένα τους με μια σεζόν που δείχνει να έχει τελειώσει πριν καν αρχίσει και στην ουσία θα διαρκέσει το πολύ δυο μήνες και όχι πέντε ή ακόμη και οχτώ, αν μιλάμε για την Σαντορίνη. Εκεί όπου τα ξενοδοχεία ανοίγουν από τον Μάρτιο για να υποδεχθούν τους πρώτους επισκέπτες του νησιού με το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα στον κόσμο. Παρότι η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα, η ανησυχία στον χώρο είναι πολύ έντονη, ειδικά με τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες εβδομάδες. Το χειρότερο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα λήξει αυτός ο εφιάλτης που δοκιμάζει τις αντοχές όλων μας και ενός συγκεκριμένου κλάδου που αγωνιά για την επόμενη μέρα.  Μεγάλο ερώτημα είναι και τι θα συμβεί στον χώρο της κρουαζιέρας, ειδικά για τα δύο πιο διάσημα ελληνικά νησιά, τα οποία δέχονται καθημερινά το καλοκαίρι χιλιάδες επιβάτες από κρουαζιερόπλοια που «δένουν» για κάποιες ώρες. Ο κορωνοϊός σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα του και παραμένει άγνωστο ποιο μήνα του φετινού καλοκαιριού θα αρχίσουν οι αφίξεις των τεράστιων κρουαζιερόπλοιων στα νησιά μας.
Το μισό δις που έχει χαθεί μέχρι τώρα σύμφωνα με την μελέτη του ΙΤΕΠ (Ινστιτούτο Τουριστικών Μελετών και Προβλέψεων) είναι ένα τρομαχτικό νούμερο, που μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερο και αφορά μόνο τους Έλληνες ξενοδόχους. Στην Μύκονο περισσότερο για ψυχολογικούς λόγους το Nammos ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του την Πρωτομαγιά, ενώ στις 21 Μαρτίου «έκλεισε» το «αδερφάκι» του πιο διάσημου restaurant by the sea της Μυκόνου, που άνοιξε την πρωτοχρονιά στο Ντουμπάι. Θεωρείται απίθανο να έχουν λήξει μέχρι τότε τα μέτρα περιορισμού που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, αλλά είπαμε, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία Ο Scorpios αναμένει τις εξελίξεις για να ανακοινώσει το δικό του opening, ενώ το ίδιο θα πράξει το Principote στον Πάνορμο, το Alemagou στην Φτελιά, το Solymar στο Καλό Λιβάδι και άλλα γνωστά brands του νησιού των ανέμων. Αγωνία έχουν και χιλιάδες νέα παιδιά που εργάζονται κάθε χρόνο στα luxury ξενοδοχεία και στα διάσημα στέκια της Μυκόνου, τα οποία ζουν και αυτά την δική τους αγωνία, περιμένοντας τις εξελίξεις. Αγωνία για το αν και για πόσο θα δουλέψουν σε μια σεζόν στην οποία ταιριάζει για όλους τους πρωταγωνιστές της ο παραφρασμένος τίτλος ενός παλιού κινηματογραφικού θρίλερ: «Δεν ξέρω τι θα κάνετε φέτος το καλοκαίρι».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου