18.1.13

Εκβίαζε 15χρονη μέσω Facebook με γυμνές φωτογραφίες!

«Κόλαση» έκανε τη ζωή μίας 15χρονης Ελληνίδας που ζούσε στη Βρετανία, ένας 21χρονος, καθώς την εκβίαζε αναρτώντας γυμνές φωτογραφίες της στο Διαδίκτυο.
Ο άντρας συνελήφθη χθες το πρωί από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου, εκβίαση και παραβίαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγγελία 15χρονης Ελληνίδας, η οποία διαμένει μόνιμα στη Βρετανία, πριν από περίπου ένα χρόνο άρχισε να συνομιλεί με άγνωστο άτομο, μέσω προφίλ που διατηρούσε στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης «Facebook». Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, την έπεισε να του αποστείλει προσωπικές της, γυμνές φωτογραφίες.
Το επόμενο χρονικό διάστημα και αφού η ανήλικη αρνείτο να του αποστείλει περισσότερες φωτογραφίες, την εκβίαζε ότι θα δημοσιοποιούσε στο διαδίκτυο τις φωτογραφίες που ήδη κατείχε και παράλληλα θα ενημέρωνε τη μητέρα της και τρίτα πρόσωπα.
Λόγω των εκβιασμού και των απειλών του δράστη, η ανήλικη εξαναγκάστηκε να του αποστείλει και άλλες φωτογραφίες καθώς και βίντεο. Μετά από άρνησή της να του στείλει ακόμη περισσότερα αρχεία, ο δράστης παραβίασε το προφίλ της και αλλάζοντας τους κωδικούς πρόσβασης, ανήρτησε 370 γυμνές φωτογραφίες της. Επιπλέον, επικοινωνούσε τηλεφωνικά μαζί της και την απειλούσε ότι θα μεταβεί στην οικία της με φίλους του για να τη χτυπήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ 

Συνελήφθη από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, 21χρονος ημεδαπός για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου, εκβίαση και παραβίαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων
Ο δράστης εκβίαζε ανήλικη ημεδαπή και δημοσιοποίησε προσωπικές της φωτογραφίες στο διαδίκτυο
Από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνελήφθη χθες (17-01-2013) το πρωί, 21χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου, εκβίαση και παραβίαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με καταγγελία 15χρονης ημεδαπής, η οποία διαμένει μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, πριν από περίπου ένα χρόνο άρχισε να συνομιλεί με άγνωστο άτομο, μέσω προφίλ που διατηρούσε στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης «Facebook». Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, την έπεισε να του αποστείλει προσωπικές της, γυμνές φωτογραφίες.
Το επόμενο χρονικό διάστημα και αφού η ανήλικη αρνείτο να του αποστείλει περισσότερες φωτογραφίες, την εκβίαζε ότι θα δημοσιοποιούσε στο διαδίκτυο τις φωτογραφίες που ήδη κατείχε και παράλληλα θα ενημέρωνε τη μητέρα της και τρίτα πρόσωπα.
Λόγω των εκβιασμού και των απειλών του δράστη, η ανήλικη εξαναγκάστηκε να του αποστείλει και άλλες φωτογραφίες καθώς και βίντεο. Μετά από άρνησή της να του στείλει ακόμη περισσότερα αρχεία, ο δράστης παραβίασε το προφίλ της και αλλάζοντας τους κωδικούς πρόσβασης, ανήρτησε (370) γυμνές φωτογραφίες της. Επιπλέον, επικοινωνούσε τηλεφωνικά μαζί της και την απειλούσε ότι θα μεταβεί στην οικία της με φίλους του για να τη χτυπήσει.
Το χρονικό της όλης υπόθεσης, επιβεβαιώθηκε και με υπόμνημα, που υπέβαλλε η μητέρα της στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, περιγράφοντας επιπλέον τις επιπτώσεις στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον της κόρης της.
Από την ψηφιακή διαδικτυακή έρευνα των αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που έγινε στο πλαίσιο της άρσης του απορρήτου, μετά από εισαγγελικό βούλευμα και σε συνεργασία με τις εταιρείες του συγκεκριμένου διαδικτυακού χώρου καθώς των παροχών υπηρεσιών διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του 21χρονου ημεδαπού.
Ακολούθησε έρευνα χθες πρωινές ώρες στο σπίτι του, παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο (2) σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή, δύο (2) κάρτες κινητής τηλεφωνίας και ένα (1) κινητό τηλέφωνο. Από την επιτόπια αυτοψία στα αρχεία του υπολογιστή, βρέθηκαν αρχεία βίντεο και φωτογραφιών της ανήλικης ενώ βρέθηκαν φωτογραφίες και από έτερο άτομο, το οποίο ήταν στα όρια της ανηλικότητας.
Επιπλέον, όπως προέκυψε ο δράστης συνομιλούσε με την ανήλικη χρησιμοποιώντας στο προφίλ του στοιχεία συγγενικού του προσώπου.
Τα κατασχεθέντα πειστήρια θα αποσταλούν στην Διεύθυνση Εγκληματικών Ερευνών, προκειμένου να εξεταστεί και να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των επίμαχων αρχείων, το είδος αυτών καθώς και η τυχόν διαχείριση του επίμαχου προφίλ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης από το δράστη.
Ο συλληφθείς με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία οδηγείται σήμερα (18-01-2013) το πρωί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις τέτοιου είδους παρενοχλήσεων, αλλά και παραβίασης στοιχείων υπολογιστή και προσωπικών δεδομένων μέσω του διαδικτύου, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
  • Τηλεφωνικά στους αριθμούς 210-6476464 και 210-6476461
  • Στέλνοντας e – mail στο 11012@hellenicpolice.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου