6.2.13

Σύσκεψη παρουσία Τζαβάρα για την Διάσωση του Κάστρου Κορώνης !

Πραγματοποιήθηκε χθές  Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013  διευρυμένη σύσκεψη εργασίας υπό την προεδρεία του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστα Τζαβάρα στο Υπουργείο, με θέμα την εξεύρεση λύσεων για τη συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων διάβρωσης του Κάστρου της Κορώνης.

Η σύσκεψη έγινε μετά από εντολή του κ. Τζαβάρα, όταν την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κορώνη και διαπίστωσε προσωπικά την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν διαπιστωθεί στο συγκεκριμένο μνημείο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου κ. Λίνα Μενδώνη, ο Βουλευτής κ. Θ. Πετράκος, ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Δ. Καφαντάρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Π. Αλευράς, ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Κάστρων Πυλίας καθηγητής κ. Ν. Ζίας, Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Ε. Γερούση, η Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων κ. Α. Σίμωσι, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων κ. Θ. Βλαχούλης, η Προϊσταμένη της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Ε. Μηλίτση, και ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος κ. Δ. Μανιατάκης.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τον Αναπληρωτή Υπουργό να τονίζει για μια ακόμα φορά ότι το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και η αποκατάσταση του μνημείου να είναι ολοκληρωμένη.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι αρμόδιες υπηρεσίες κατέθεσαν τις ενδεικνυόμενες λύσεις σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει το Κάστρο της Κορώνης, λόγω της θέσης αλλά και της σύστασης του εδάφους.

Μετά από διεξοδική συζήτηση πάνω στις προτεινόμενες λύσεις και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους, μιας και το Κάστρο της Κορώνης δεν είναι μόνο ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της συγκεκριμένης περιόδου στην Ελλάδα αλλά αποτελεί και ζωντανό κομμάτι του κοινωνικού ιστού της Κορώνης, ο κ. Τζαβάρας ανέθεσε στις υπηρεσίες να συνεργαστούν και να συντάξουν μελέτη – καταγραφή των προβλημάτων που χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης. 
Η συγκεκριμένη μελέτη θα παρουσιαστεί στη νέα συνάντηση που ορίστηκε για την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου στο Υπουργείο. Ο κ. Τζαβάρας ζήτησε να του παρουσιαστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και κόστος υλοποίησης των άμεσων εργασιών αποκατάστασης. Παράλληλα θα ανατεθεί η αποτύπωση του συνόλου του μνημείου αλλά και η σύνταξη γεωλογικής-γεωτεχνικής μελέτης η οποία θα αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος.

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Καφαντάρης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Αναπληρωτή Υπουργό αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν και αναγνώρισαν την αναγκαιότητα εξεύρεσης άμεσης λύσης. Η αποτίμηση του Δημάρχου από τη συνάντηση είναι θετική και είναι σίγουρος ότι οι οριστικές λύσεις που θα προταθούν την επόμενη Τετάρτη θα επιτύχουν τον κοινό στόχο -που έθεσε τόσο  ο Αναπληρωτής Υπουργός όσο και ο Δήμαρχος-να διασωθεί το Κάστρο της Κορώνης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου