7.2.13

Ολοκληρωτική καταστροφή σε καλλιέργειες στην Τριφυλία από το χαλάζι

ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ καταστροφή είναι η πρώτη άσχημη εικόνα που αντίκρισαν οι παραγωγοί αλλά και οι γεωπόνοι με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας κ. Παρασκευόπουλο σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες από την πρωτοφανή χαλαζόπτωση που έπληξε την παραλιακή ζώνη από το Αγρίλι μέχρι την περιοχή Τραγάνας προκαλώντας απογοήτευση στους αγρότες μας...  
Oι εκτεταμένες ζημίες όπως μας επιβεβαίωσε ο κ. Παρασκευόπουλος που έκανε την πρώτη αυτοψία εντοπίστηκαν σε καλλιέργειες στην Κυπαρισσία και τα Φιλιατρά στις σκεπές των θερμοκηπίων προκαλώντας τρύπες στα νάυλον πλαστικά με αποτέλεσμα να εισβάλει το χαλάζι μεγέθους...καρύδας στις εγκαταστάσεις όπου συνεχίζεται η ανάπτυξη νεαρών φυτών στις πρώιμες καλλιέργειες. Η ζημία φαίνεται σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία να ξεπερνά το 80% σε έκταση δεκάδων στρεμμάτων κυρίως σε φασόλια που ήταν σε ανάπτυξη, αγγούρια και φυτά ντομάτας και είναι ευτύχημα ότι δεν ξεκίνησε η φύτευση καρπουζιάς διότι δεν αυτή τη περίπτωση οι αγρότες θα μιλούσαν για...καιρικό όλεθρο! Επίσης ζημίες εντοπίστηκαν σε εκτάσεις κάτω από τη περιοχή Διπόταμα, Αγρίλι, Αγίας Κυριακής και Λαγκόυβαρδου κοντά στην παραλιακή ζώνη.
Ο Πρόεδρος του Αγροτικού συλλόγου Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος εξήγησε ότι " η ένταση από το χαλάζι ήταν δυνατή και πλέον μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή αφού σε συνδυασμό με το δυνατό άνεμο το χαλάζι τρύπησε τα νάυλον πλαστικά αρκετά από τα οποία είχαν εγκατασταθεί πρόσφατα οπότε μιλάμε για καιρικό φαινόμενο που δεν έχουμε ξαναδεί στην ζωή μας" για να επιβεβαιώσει ότι "το ενισχυμένο πλαστικό που τρύπησε είναι πανάκριβο με 1,30 ευρώ το τετραγωγικό μέτρο αν υπολογίσουμε ότι το πλαστικό κάλυψης έχει πάχος 18 χιλιοστά τότε καταλαβαίνουμε για την έκταση της ζημιάς που υπέστησαν οι παραγωγοί". Να σημειώσουμε ότι στη περιοχή οι ζημίες αφορούν κυρίως υπαίθρια λαχανικά όπως μαρούλια αλλά και κηπευτικά στις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις ακόμα και σε ελιές οι οποίες θα φανούν αργότερα καθώς έχουν αποκοπεί κλαδιά από κορμούς δέντρων. Η ζημιά εκτείνεται ως την Τραγάνα ενώ όπως μας επιβεβαίωσε ο παραγωγός από την Ελαία Άρης Σκλάβος στη περιοχή δεν σημειώθηκαν ιδιαίτερες ζημιές καθώς υπήρξε μόνο έντονη βροχόπτωση.
ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου