«Αφού το έγραψε το NEWSMESSINIA ... έτσι είναι»!

24.8.16

ΜΕΣΣΗΝΗ - Διήμερο αφιέρωμα στη Φρίντα Λιάππα

Το Σάββατο 6 Αυγούστου στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Μεσσήνης ο Σύλλογος των απανταχού Νησιωτών “Πάμισος” μαζί με τον Θεατρικό Όμιλο Λυκείου Μεσσήνης οργάνωσαν με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου “Φρίντα Λιάππα – Τα ποιήματα – 20 χρόνια μια απουσία στη ζωή μας” ένα πολιτιστικό αφιέρωμα στη μνήμη και το έργο της σκηνοθέτιδας, ποιήτριας και συγγραφέως Φρίντας Λιάππα
Το βιβλίο εκδόθηκε από τον “Πάμισο” και παρουσιάστηκε στην συγκεκριμένη εκδήλωση.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος του συλλόγου Μιχάλης Γαβράς, ενώ την επιμέλεια και παρουσίαση είχε η γενική γραμματέας Βασιλική Μπάρκα.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Κώστας Γεωργακόπουλος, Καθημερινότητας Νίκος Ξενογιάννης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Αθανασόπουλος, Αναστ.Βλαχογιαννόπουλος, Αντ.Νικολόπουλος, Ανδρ.Τράκας, Αλούπης Παναγιώτης (Καλαμάτα), ο ζωγράφος - χαράκτης Τάκης Κατσουλίδης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λυρικής Σκηνής Σάκης Θεοδωρόπουλος, ο πρόεδρος του Μανιατακείου ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης, εκπρόσωποι τοπικών συλλογών (Ντίνα Αντωνάκου Σωματείο Εθελοντών, Δημ.Δημητρόπουλος Φίλοι Μουσείου Κατσουλίδη, Μιχάλης Αλεβίζος Φίλοι Α.Τάσσου, η Δήμητρα Ψαρούλη-Τσουμελέα, Κοινωνική Λειτουργός, Μέλος Ομάδας Στήριξης. Καλαμάτας Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος), ο Απόστολος Μυλωνάς πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Μεσσηνίας, καθώς και πλήθος κόσμου.
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Ηλίας Μπιτσάνης, δημοσιογράφος-συγγραφέας, η Μαρία Νικολακοπούλου, σκηνοθέτης, και ο Άρης Αλεβίζος, δικηγόρος-συγγραφέας. Και οι τρεις αναφέρθηκαν στη σημασία του έργου της Φρίντας Λιάππα, με τον Ηλία Μπιτσάνη με θέμα "Ανακαλύπτοντας τη Φρίντα" να εξιστορεί την πολιτική της διαδρομή, την Μαρία Νικολακοπούλου με θέμα "Το πουκάμισο το θαλασσί" να εστιάζει στο σκηνοθετικό και δημιουργικό της έργο και τον Άρη Αλεβίζο με τίτλο "Το βιβλίο για την Φρίντα" να μιλά για το εκδοθέν βιβλίο και την αξία του.
Αποσπάσματα ποιημάτων της Φρίντας Λιάππα παρουσιάστηκαν δραματοποιημένα από τον Θεατρικό Όμιλο Λυκείου Μεσσήνης υπό την καθοδήγηση του φιλολόγου Νίκου Φουσιάνη.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό αφιέρωμα μνήμης στη Φρίντα. Όλοι οι παρόντες μαζί με τους καλλιτέχνες Γιάννη Θωμόπουλου, Βαγγέλη Δούβαλη, Όλγα Αλεξανδροπούλου και Καφοπούλου Χρυσαυγή τραγούδησαν τα τραγούδια που αγαπούσε η Φρίντα. Απόσπασμα με το τελευταίο τραγούδι της βραδιάς, να το τραγουδούν όλοι μαζί καλλιτέχνες και θεατές στο video: https://youtu.be/ovjHn6vpBGQ
Την δεύτερη μέρα του αφιερώματος, Κυριακή 7 Αυγούστου, προβλήθηκε η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους της Φρίντας Λιάππα “Οι δρόμοι της αγάπης είναι νυχτερινοί”. Η ταινία επιλέχθηκε και γιατί περιελάμβανε πολλά ιστορικά πλέον πλάνα από την πόλη της Μεσσήνης, αλλά και διότι είχε βραβευτεί τόσο στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όσο και στο εξωτερικό. Συγκινητική ήταν η παρουσία στο κοινό συντοπιτών μας, οι οποίοι συμμετείχαν στην ταινία και περιέγραψαν το γεγονός.
Το βιβλίο “Φρίντα Λιάππα – Τα ποιήματα – 20 χρόνια μια απουσία στη ζωή μας” θα παρουσιαστεί και σε μία ακόμα κεντρική εκδήλωση του Συλλόγου στο αθηναϊκό κοινό, αλλά και σε αρκετούς δήμους.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου