31.1.17

ΑΠΟ ΜΑΓΚΑΛΙ - Τραγωδία με τρίτο μετανάστη νεκρό στη Μόρια


Φόβοι για νέες αναταραχές στον προσφυγικό καταυλισμό καθώς ήδη από το Σάββατο που έχασε τη ζωή του ένας 46χρονος πρόσφυγας, οι μετανάστες προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία
Φόβοι για νέες αναταραχές στον προσφυγικό καταυλισμό καθώς ήδη από το Σάββατο που έχασε τη ζωή του ένας 46χρονος πρόσφυγας, οι μετανάστες προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία

Ακόμη ένας άνθρωπος βρέθηκε νεκρός στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο το πρωί της Δευτέρας, με τον θάνατο του να αποδίδεται σε αναθυμιάσεις από μαγκάλι, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις. Πρόκειται για έναν νεαρό άνδρα ηλικίας 18-20 ετών, πιθανότατα από το Πακιστάν, αποτελώντας το τρίτο άνθρωπο που χάνει τη ζωή του από τις 24 Ιανουαρίου μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό.
Οι προηγούμενοι δύο μετανάστες που απεβίωσαν στη Μόρια, ένας 20χρονος Αιγύπτιος που πέθανε στις 24 Ιανουαρίου και ένας 46χρονος πρόσφυγας από τη Συρία που έχασε η ζωή του το Σάββατο 28 του μήνα, βρέθηκαν νεκροί στην ίδια σκηνή του καταυλισμού, ενώ προσπαθούσαν να ζεσταθούν, με κάποιο αυτοσχέδιο μέσο, πιθανότατα μαγκάλι. Μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό επικρατεί αναταραχή και υπάρχει φόβος για εξέγερση των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στη Μόρια. Το Σάββατο, έπειτα από το θάνατο του 46χρονου από τη Συρία, οι μετανάστες διαμαρτυρήθηκαν κάνοντας καθιστική διαμαρτυρία.
Οι γιατροί του κόσμου
Τη βαθιά τους οδύνη για το νέο θάνατο, τον τρίτο κατά σειρά μέσα σε μία εβδομάδα, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου, εκφράζουν οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, με ανακοίνωση τους.
Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα από τους αδιευκρίνιστους θανάτους δύο ατόμων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο, ακόμα ένας δεκαοκτάχρονος, βρέθηκε νεκρός, ενώ άλλος ένας διακομίστηκε στο νοσοκομείο, αναφέρουν οι Γιατροί του Κόσμου.
Προσθέτουν δε, ότι μολονότι τα ακριβή αιτία των θανάτων παραμένουν μέχρι στιγμής, επισήμως, άγνωστα, εικάζεται ότι οφείλονται σε αναθυμιάσεις από θερμάστρα ή κάποιο άλλο αυτοσχέδιο μέσο θέρμανσης.
«Ως η οργάνωση, που έχει αναλάβει την παροχή πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας εντός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου, οι Γιατροί του Κόσμου είχαν από πολύ νωρίς δημόσια επισημάνει τους σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή και την υγεία, όσων παραμένουν στο Κέντρο της Μόριας εξαιτίας των άσχημων συνθηκών διαβίωσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Υπενθυμίζουν επίσης στην ανακοίνωση, την πάγια θέση τους, ότι «η διαβίωση ανθρώπων σε αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες είναι μείζον ζήτημα, το οποίο τοποθετείται πέρα και πάνω από οποιαδήποτε ανάγκη για απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας».
Να σημειωθεί ότι το περασμένο Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, βρέθηκε νεκρός έξω από τη σκηνή του, 45χρονος Σύρος, ενώ την περασμένη Τρίτη, 24 Ιανουαρίου, πέθανε άλλος ένας άνδρας, 22 ετών, από την Αίγυπτο. Και στις δύο περιπτώσεις, η αρχική ιατροδικαστική εξέταση δεν μπόρεσε να εξακριβώσει τα ακριβή αίτια του θανάτου των δύο ανδρών. Ζητήθηκε περαιτέρω ιστολογική και τοξικολογική εξέταση, για να διερευνηθεί η πιθανότητα ο θάνατος να επήλθε από αναθυμιάσεις ή εισπνοή άλλων αερίων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου