30.1.17

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Το "ΝΕΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ " έκοψε την πίτα του !

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην εκδήλωση κοπής πίτας που διοργάνωσε το "ΝΕΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ "  σήμερα  στην Καλαμάτα
ΟΛΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
Φίλες και φίλοι,
Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την παρουσία σας και να σας ευχηθώ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, προσωπική και οικογενειακή υγεία όπως επίσης και επαγγελματική επιτυχία.
Η παρουσία σας εδώ απόψε μας τιμά και συγχρόνως στέλνειέναμήνυμα αισιοδοξίας.
Μήνυμα ΕΛΠΙΔΑΣ για την αναβάθμιση του θεσμού.
Μήνυμα ΔΥΝΑΜΗΣ για την έναρξη του κοινού μας αγώνα.
Μήνυμα ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ για ένα ΝΕΟ και ΕΝΕΡΓΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ.
Το Νέο Επιμελητήριο είναι και πάλι εδώ.
Το Νέο Επιμελητήριο είστε όλοι εσείς που αγκαλιάζετε για άλλη  μια φορά αυτό το μοναδικό όραμα.
Το όραμα που ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια,είναι ζωντανό και έχει ως μοναδικό σκοπό την αναβάθμιση του θεσμού, την πλήρη διαφάνεια και την εξυπηρέτηση των μελών του.
Το όραμα που συνεχίζει να έχει ως βασικό σκοπό την ενίσχυση της τοπικής και εθνικής οικονομίας, των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και κατ΄ επέκταση την δημιουργία των πολυπόθητων νέων θέσεων εργασίας.
Φίλες και φίλοι,
Ο Επιμελητηριακός θεσμός είναι ένας ζωντανός οργανισμός που πρέπει να υπηρετούμε πάντα με ανιδιοτέλεια και ιδιαίτερα στην δύσκολη εποχή που βιώνουμε όλοι ως επαγγελματίες.
Βιώνουμε μια κρίση που δεν είναι μόνο οικονομική, είναι και κοινωνική, αλλά και κρίση αξιών.
Κρίση αξιών η οποία ελλοχεύει κινδύνους.
Από το βήμα αυτό σήμερα,απευθύνω ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους επαγγελματίες του Νομού μας, να έρθουν κοντά μας, να συμμετάσχουν και να ενισχύσουν τον αγώνα μας.
Έναν αγώνα ΗΘΙΚΟ που σας χρειάζεται όλους και δεν θα αποκλείει κανέναν.
Έναν αγώνα ΕΝΩΤΙΚΟ που θα ενώσει και δεν θα διχάσει πάλι τον επαγγελματικό κόσμο του Νομού μας.
Έναν αγώνα αποτελεσματικό που θα δίνει ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ στις επιχειρήσεις και στους νέους μας.
Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι, σ’ ένα διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον έχουμε να αντιμετωπίσουμε χώρες με ασύγκριτα μεγέθη σε ποσότητες παραγωγής.
Μόνο με την συνένωση των δυνάμεων μας και την ποιότητα που πηγάζει από την ένωση αυτή  έχουμε ελπίδες οικονομικής επιτυχίας και όχι μόνο επιβίωσης!!
Κυρίες και Κύριοι,
Μπορούμε όλοι μαζί να αλλάξουμε σελίδα  στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας.
Δεν φοβόμαστε την πρόκληση.
Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο και ξεκάθαρο πλαίσιο αξιών, αρχών και θέσεων.
Και θέλω στοσημείο αυτό να παρουσιάσω πολύσυνοπτικάτους βασικούς στόχους που έχουμε θέσει ως προτεραιότητα για τη νέα διοίκησητου ΕπιμελητηρίουΜεσσηνίας.
1.    Στήριξη των μελών μας με ουσιαστική παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου με διαρκή και αληθινή υποστήριξη της επιχειρηματικότητας σε όλα τα επίπεδα.
2.    Αναβάθμισητου θεσμού του Επιμελητηρίου και ενίσχυση του ρόλου του ως συμβούλου της πολιτείας σε θέματα αγοράς και ανάπτυξης.
Η νέα διοίκηση πρέπει να έχει ρόλο όχι μόνο στην υποστήριξη και την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας αλλά και να έχει προτάσεις. Να έχειλύσεις στα προβλήματά μας. Να  συμμετέχει στα κέντρα λήψεων πολιτικών αποφάσεων που αφορούν τον κλάδο μας, την ανάπτυξη και την βιωσιμότητα του Νομού μας.
3.    Εξωστρέφεια με οργανωμένες αποστολές των Μεσσηνιακών επιχειρήσεων στις μεγαλύτερες εκθέσεις του εξωτερικού με άμεσα αποτελέσματα που θα ενδυναμώσουν την τοπική οικονομία.
Ένταξη στην πολιτική εξωστρέφειας και μιας επιθετικότερης στρατηγικής με απευθείας επικοινωνία με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού αλλά και πολιτικούς φορείς όπως Περιφέρειες, Δήμοι, Πρεσβείες, καιΠροξενεία άλλων χωρών με στόχο την προβολή και τις συνεργασίες.
4.    Ανάπτυξη τουρισμού
Η στρατηγική μας στοντομέα τουΤουρισμού και η  ανάπτυξήτου  θα στηριχθείμεορίζοντα τουλάχιστον 10ετίας, πουσημαίνειτην αλληλεξάρτηση της Οικονομίας μετονΤουρισμό. Προς την κατεύθυνση αυτήείμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμεπρωτοβουλίες, δράσεις και μέτρα σεμια προσπάθεια μεγαλύτερης ανάπτυξης τουτουρισμού στον Νομό μας.
Ένταξη των στόχων σ’ ένα ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό του Νομού μας και σύνδεση με κύριους αναπτυξιακούς άξονες όπως οι υποδομές (οδικό δίκτυο, λιμάνια, τουριστικές εγκαταστάσεις), επίσης κοινωνία της πληροφορίας, περιβαλλοντική πολιτική, ενεργειακή πολιτική – ενεργειακή αναβάθμιση χώρων των δραστηριοτήτων αλλά και άμεση συνεργασία με τις διαχειριστικές αρχές του νέου και μέχρι σήμερα αναξιοποίητου ΕΣΠΑ 2016-2020.
Δηλαδή ΠΕΠ Πελοποννήσου, τομεακά επιχειρησιακά προγράμματα των Υπουργείων αλλά και διεθνή Ευρωπαϊκά προγράμματα.
5.    Καινοτομία και επιχειρηματικότητα
Η καινοτομία είναι τοκλειδί που ανοίγειτομέλλον, δημιουργείευκαιρίες και νέεςθέσειςεργασίας.
Στόχοι μας:
η προώθησητης καινοτομίας σε παραγωγικέςδραστηριότητες,
η δημιουργία κλίματος επιχειρηματικήςνέας κουλτούρας στηΜεσσηνία,
η υποστήριξη και η προώθησητης επιχειρηματικότητας τωννέων,
η δημιουργία θέσεωνεργασίας σενέους τομείς, όπως η τεχνολογία, η ενέργεια, η κοινωνική επιχειρηματικότητα κλπ.
Η στήριξη και ενίσχυση του εμπορίου και των τοπικών εμπορικών καταστημάτων, αξιοποιώντας  την πρόταση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας για τα ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, πρόταση την οποία θα μελετήσουμε σε συνεργασία με τους Εμπορικούς συλλόγους και τους Δήμους του Νομού μας.
Τέλος, η χρήση σύγχρονων τεχνικών μεθόδων όπως το e-commerce–ηλεκτρονικό εμπόριο που θα δίνει την δυνατότητα στους τοπικούς και όχι μόνο καταναλωτές να προμηθεύονται άμεσα τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν από τα τοπικά εμπορικά καταστήματα του Νομού μας. Για το σκοπό αυτό θα ενεργοποιήσουμε και θα προσφέρουμε ΔΩΡΕΑΝ στα μέλη μας και μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας του Επιμελητηρίου μας αυτή τη δυνατότητα.

6.    Πανεπιστήμια και επιχειρήσεις
ΣτηνΕλλάδα της κρίσης, η μειωμένηοργανικήσύνδεση της οικονομίας μετηνέρευνα, τηντεχνολογία και την καινοτομία αποτελείμια σημαντική αναπτυξιακήυστέρηση.
Το παράδοξο είναι πως-αντίθετα μεό,τισυμβαίνεισε άλλες χώρες - η αναζήτηση ενός μοντέλου ανάπτυξηςμε επίκεντροτηγνώση, τηντεχνολογία και την καινοτομία απουσιάζει από τονδημόσιοδιάλογο και τηδημόσια πολιτική.
Εμείς αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε.
Πιστεύουμε στην ενίσχυσητων δεσμών συνεργασίας του ΕπιμελητηρίουΜεσσηνίας μετην Πανεπιστημιακή κοινότητα τουΝομού μας (Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ).
Πιστεύουμε ότι τέτοιες συνεργασίες θα αποτελέσουν οργανικό και θεμελιακό στοιχείο της λειτουργίας τόσοτων πανεπιστημιακών ιδρυμάτωνόσο και των επιχειρήσεων.
Και αυτότοσημαντικόδρόμο θα τονδιανύσουμε μαζί.
Και θα το πετύχουμε!!!!!
Φίλες και φίλοι,
Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι στη δύσκολη μάχη απέναντι στην κρίση, δεν περισσεύει κανείς. Με ενότητα και σωστές αποφάσεις, μπορούμε  να κερδίσουμε ένα πραγματικά καλύτερο αύριο.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου,  ότι το Επιμελητήριο δεν θα είναι χώρος κομματικών αντεγκλήσεων. Ο θεσμός πρέπει να παραμένει μακριά από κόμματα και αγκυλώσεις.
 Ο συνδυασμός ‘Νέο Επιμελητήριο’είναι ανεξάρτητος και θα διατηρήσει αυτή την υπερκομματική του δράση, όχι μόνο στην προεκλογική περίοδο που θα ακολουθήσει αλλά και μετά.
ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΔΕΥΣΜΕΥΣΗ.
Επίσης κάτι που θεωρώ χρέος μου να τονίσω είναι η ανιδιοτελη προσφορά μας στον θεσμό και βεβαίως ότι οι υπηρεσίες που θα προσφέρω ως πρόεδρος θα είναι αμισθί.
Για μας το κέρδος και η προσωπική ωφέλεια έρχεται μέσα από την επιχειρηματικήδραστηριότητά μας και όχι μέσα από τις θέσεις ευθύνης και προσφοράς απέναντι στους συναδέλφους μας.
Είναι πολλά αυτά που θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε εδώ απόψε και άλλα πολλά που έχουμε ως στόχο να σας παρουσιάσουμε.
Ένα από αυτά, θεωρείται καινοτόμο και θα βοηθήσει πολύ στην ενημέρωση και την επικοινωνία των μελών και των επιχειρήσεων του Νομού Μεσσηνίας.
Θα σας παρουσιάσουμε ευθύς αμέσως την νέα διαδικτυακή πλατφόρμα, που είναι πρωτοβουλία του συνδυασμού μας ‘Νέο Επιμελητήριο’.
Καλώ στο βήμα τον δημιουργό της πλατφόρμας και υποψήφιο μας κ. Βαγγέλη Λαδά, ιδιοκτήτη της εταιρείας Greatway που εδρεύει στην Καλαμάτα ο οποίος και θα σας αναλύσει διεξοδικά τις δυνατότητες της εφαρμογής αυτής.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι και πάλι καλή χρονιά!

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου