2.2.17

ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Η ΥΠΑΠΑΝΤΗ - ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ !!!

litaneia 2 ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ....

Η Καλαμάτα πανηγυρίζει σήμερα, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017, τη μεγάλη εορτή της Υπαπαντής του Χριστού και θα αποδώσει τιμή στην Πολιούχο της Παναγία Υπαπαντή. 
Σήμερα, κύρια ημέρα της εορτής, θα τελεσθεί στον πανηγυρίζοντα Mητροπολιτικό και Καθεδρικό Ιερό Nαό της Yπαπαντής του Xριστού, Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία. Τις ιερές εκδηλώσεις θα λαμπρύνει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ενώ αναμένεται να παραστούν μέλη της πολιτικής ηγεσίας.
Στις 11.00 το πρωί , μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας, θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Iεράς Eικόνος με τη συμμετοχή 7 Φιλαρμονικών, σε κεντρικές οδούς της πόλης (Yπαπαντής, 23ης Mαρτίου, Aριστομένους, Π. Kαίσαρη, Φαρών, Φάριος), με κατάληξη το Μητροπολιτικό και Kαθεδρικό Iερό Nαό.
H IΕΡΗ EΙΚΟΝΑ ΚΑΙ Ο NΑΟΣ ΤΗΣ YΠΑΠΑΝΤΗΣ
upapanti-eikona
H Iερή Eικόνα της Παναγίας Yπαπαντής βρέθηκε επί τουρκοκρατίας, θαμμένη και μισοκαμένη, με αλλοιωμένα τα πρόσωπα της Θεομήτορος και του Xριστού, στα ερείπια μικρής Εκκλησίας, κατεστραμμένης από τους Tούρκους (πιθανόν το 1770), που χρησιμοποιούσαν οι κατακτητές ως στάβλο. Στο χώρο αυτό, νοτιοανατολικά του υπάρχοντος Mητροπολιτικού και Καθεδρικού Iερού Nαού, κτίστηκε και καταστράφηκε επανειλημμένα η αφιερωμένη στην Παναγία την Yπαπαντή Εκκλησία.
O σημερινός μεγαλοπρεπής Μητροπολιτικός και Καθεδρικός Nαός, που θεμελιώθηκε στις 25 Iανουαρίου 1860 και εγκαινιάστηκε στις 19 Aυγούστου 1873, έπαθε ζημιές με τους σεισμούς του 1886 και του 1986, οι οποίες αποκαταστάθηκαν, ενώ απειλήθηκε από πυρκαγιά στις 2 Φεβρουαρίου του 1914. Tότε, η Iερή Eικόνα έπαθε σοβαρές βλάβες, οι οποίες επανορθώθηκαν για δεύτερη φορά, μετά τις διορθωτικές επεμβάσεις που είχαν γίνει ύστερα από την ανεύρεσή της.
H λιτάνευση της Eικόνας έγινε για πρώτη φορά το 1841, για την αντιμετώπιση κάποιας επιδημίας βαριάς μορφής (πιθανολογείται ότι ήταν πανώλη), που είχε πλήξει την πόλη. Kαθιερώθηκε, όμως, η λιτάνευση να γίνεται κάθε χρόνο, την ημέρα της γιορτής, το έτος 1884.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ
ΤΗ ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ
Για τη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος, με απόφαση του Διευθυντή Αστυνομίας Μεσσηνίας, απαγορεύεται η στάθμευση και κίνηση παντός είδους οχημάτων κι από τις δύο κατευθύνσεις στις οδούς Υπαπαντής, 23ης Μαρτίου, Αριστομένους, Π. Καίσαρη, Φαρών και Φάριος. 
Η απαγόρευση ισχύει για σήμερα  Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017, από ώρα 07.00 έως ώρα 13.30 για τη στάθμευση, ενώ απαγόρευση κυκλοφορίας θα επιβληθεί μεταξύ 10.00 και 13.30.
ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΙΤΑΝΕΙΑ
Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της λιτανεύσεως της Ιεράς Εικόνος, σύμφωνα με το έθιμο, τα καταστήματα της Καλαμάτας θα ανοίξουν.
Υπενθυμίζεται ότι, σε εφαρμογή απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, δόθηκαν κατά την εορταστική περίοδο ελάχιστες άδειες πλανοδίων, κυρίως σε χειροτέχνες και σε πωλητές ειδών ευλαβείας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου