1.2.17

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΤΟ ΓΑΝΤΙ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ! Γενικεύεται ο «πόλεμος» ανάμεσα σε Τραμπ και Ε.Ε.


Γενικεύεται ο «πόλεμος» ανάμεσα σε Τραμπ και Ε.Ε.

ΤΟΥ Γιώργου Παυλόπουλου

Χαρακτήρα ανοιχτής σύγκρουσης παίρνει πλέον η αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ και την Ε.Ε., καθώς οι Ευρωπαίοι -και πρωτίστως οι Γερμανοί- μοιάζουν αποφασισμένοι να σηκώσουν το γάντι που τους πετά ο νέος Αμερικανός πρόεδρος. Μάλιστα, Βρυξέλλες και Βερολίνο εκτιμούν ότι έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια και, γι' αυτό, σπεύδουν να απαντήσουν εξαρχής στις προκλήσεις.
Αφενός, υπολογίζουν ότι οι αντιδράσεις που έχουν πυροδοτήσει τα πρώτα μέτρα του Τραμπ εντός και εκτός ΗΠΑ αυξάνουν τις πιθανότητές τους να βγουν κερδισμένοι από αυτή τη διελκυστίνδα και, αφετέρου, θεωρούν πως πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία να πετύχουν την επανασυσπείρωση της ΕΕ, στην οποία εδώ και καιρό έχουν αναπτυχθεί επικίνδυνα ισχυρές φυγόκεντρες δυνάμεις.
Το περιεχόμενο της επιστολής του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς τους ηγέτες των «27», ενόψει της άτυπης συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στη Μάλτα μεθαύριο Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, είναι αποκαλυπτική του κλίματος που διαμορφώνεται στις τάξεις των ισχυρών της Ε.Ε. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι αναφερόμενος στις απειλές με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη, ο Τουσκ δεν διστάζει να βάλει ουσιαστικά στην ίδια μοίρα την Κίνα, τη Ρωσία, τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και το ακραίο Ισλάμ με τις... ΗΠΑ του Τραμπ! «Οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιο επικίνδυνες παρά ποτέ στο διάστημα από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης μέχρι σήμερα», σημειώνει ο Τραμπ, κάνοντας λόγο για τρεις απειλές: Η μία, όπως προαναφέρθηκε, αφορά τις γεωπολιτικές ισορροπίες και ανακατατάξεις σε ολόκληρο τον κόσμο και τη γειτονιά της Ευρώπης -«ειδικά η αλλαγή στην Ουάσινγκτον φέρνει την Ε.Ε. σε μια δύσκολη κατάσταση, καθώς η νέα κυβέρνηση μοιάζει να θέτει υπό αμφισβήτηση την αμερικανική εξωτερική πολιτική των τελευταίων 70 ετών», γράφει χαρακτηριστικά.
Η δεύτερη απειλή είναι εσωτερική και έχει να κάνει με την «άνοδο του αντι-ΕΕ, εθνικιστικού και ολοένα περισσότερο ξενοφοβικού ρεύματος εντός της Ένωσης», με «τον εθνικό εγωισμό να καθίσταται μια ελκυστική εναλλακτική επιλογή απέναντι στην ολοκλήρωση». Επιπροσθέτως, ο Τουσκ κάνει λόγο για τις «φυγόκεντρες δυνάμεις που τροφοδοτούνται από τα λάθη εκείνων για τους οποίους η ιδεολογία τους και οι θεσμοί έχουν μεγαλύτερη σημασία από τα συμφέροντα και τα συναισθήματα των ανθρώπων». Όσο για την τρίτη απειλή, παραπέμπει στις ελίτ οι οποίες ναι μεν τάσσονται υπέρ της Ευρώπης, «όμως χάνουν την πίστη τους στην πολιτική ολοκλήρωση και υποτάσσονται στα λαϊκιστικά επιχειρήματα».
[Ομοβροντία από Γαλλία]
«Οι αποφάσεις της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια τάξη στον τομέα του εμπορίου. Ούτε η Γαλλία ούτε η Ευρώπη μπορούν να παρακολουθούν ανήμπορες το ξήλωμα των οικονομικών μας θεσμών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν. Από την πλευρά του, ο Γάλλος Επίτροπος της ΕΕ για θέματα οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, ισχυρίστηκε ότι «ο Τραμπ μπορεί να είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη (...) Ο Τραμπισμός μας υποχρεώνει να ενωθούμε».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου