29.9.09

Φρένο στα καταναλωτικά δάνεια από τις τράπεζες !!!


Φρένο στα καταναλωτικά δάνεια βάζουν πλέον οι τράπεζες, καθώς έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τον πήχυ στις χορηγήσεις κόβοντας σχεδόν 7 στις 10 νέες αιτήσεις. O φόβος των αυξημένων επισφαλειών έχει αναγκάσει τις τράπεζες να βάζουν πολύ πιο αυστηρά κριτήρια στις χορηγήσεις νέων δανείων,
Ειδικά στις περιπτώσεις καταναλωτικών δανείων άνω των 5.000 ευρώ- που πριν από την κρίση δίνονταν αφειδώς, απλώς με την αστυνομική ταυτότητα του ενδιαφερομένου- οι τράπεζες περνούν πλέον από κόσκινο τους υποψήφιους πελάτες, καθώς θέλουν να είναι πλήρως εξασφαλισμένες για την πιστοληπτική ικανότητά τους.
Σε αυτή την περίπτωση, το επιτόκιο κυμαίνεται ανάμεσα στο 10% και το 12%, ενώ αντίστοιχα πάνω από τα 20.000 ευρώ απαιτούν την προσημείωση περιουσιακού στοιχείου, ώστε να καλύπτονται ακόμα και στην περίπτωση που το δάνειο «σκάσει», μειώνουν όμως το επιτόκιο κοντά στο 6%.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τον Αύγουστο ο ετήσιος ρυθμός ανόδου των καταναλωτικών δανείων ήταν 4,8%, έναντι 5,8% τον Ιούλιο του 2009 και 16% τον Δεκέμβριο του 2008.
Τα κόκκινα δάνεια
Και αυτό όταν οι επισφάλειες έχουν πάρει την ανιούσα, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό τόσο στα επιτελεία των τραπεζών όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, στο τέλος Ιουνίου τα «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια και οι πιστωτικές κάρτες έφτασαν το 9,5% του συνόλου, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, μέχρι το τέλος του έτους οι απαισιόδοξες προβλέψεις θέλουν το ποσοστό αυτό να ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ, σε σύνολο περίπου 40 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, σε αυτή τη συγκυρία τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ενδιαφέρονται περισσότερο να μειώσουν τα καθυστερούμενα δάνεια και να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους από «τοξικές» οφειλές, παρά να «πατήσουν γκάζι» στις νέες χορηγήσεις, όπως έκαναν στο παρελθόν.
Γι΄ αυτό ακριβώς βαθμολογούν πολύ πιο αυστηρά τους υποψήφιους πελάτες τους, τόσο με βάση τα στοιχεία που παίρνουν από τη «λευκή λίστα του Τειρεσία» όσο και με βάση τα δικά τους συστήματα, ανάλογα με την ηλικία, την επαγγελματική κατάσταση και το εισόδημά τους. Στόχος τους είναι να δανειοδοτήσουν εκείνους τους καταναλωτές οι οποίοι έχουν αποδείξει σε βάθος χρόνου ότι είναι καλοπληρωτές.
Ειδικά στην περίπτωση μεταφοράς οφειλών από άλλες τράπεζες, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ελέγχουν ακόμα και αν ο υποψήφιος πελάτης πλήρωνε τις δόσεις στην ώρα τους ή αν καθυστερούσε συστηματικά, χωρίς όμως να έχει μπει στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία. Έτσι, αρκετά συχνά «κόβουν» πελάτες που στο παρελθόν καθυστερούσαν από 2 έως 20 ημέρες να πληρώσουν τις δόσεις τους σε άλλες τράπεζες, ή εναλλακτικά ζητούν την ύπαρξη τριτεγγυητή ή την προσημείωση ακινήτου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου