27.12.09

Οι αμερικανικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες κατά του 23χρονου Νιγηριανού, που νοσηλεύεται με εκτεταμένα εγκαύματα, για απόπειρα ανατίναξης του αεροσκάφους της Δέλτα.


Ο 23χρονος Νιγηριανός ονόματι Ουμαρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα κατηγορείται ότι αποπειράθηκε να ανατινάξει χθες με εκρηκτικά που τα είχε δέσει πάνω στο σώμα του το αεροσκάφος της αμερικανικής εταιρίας Δέλτα λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι το υπουργείου Δικαιοσύνης .
Ο ύποπτος που νοσηλεύεται με εκτεταμένα εγκαύματα σε νοσοκομείο του Μίσιγκαν, ακινητοποιήθηκε και αφοπλίστηκε από τους επιβάτες και το πλήρωμα του αεροσκάφους χθες, ανήμερα των Χριστουγέννων στην πτήση που προερχόταν από το Άμστερνταμ. Δύο επιβάτες τραυματίστηκαν ελαφρά.
"Εκτιμούμε ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια", δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου....

Οι ανακριτικές αρχές προσπαθούν να διερευνήσουν τους ισχυρισμούς του υπόπτου ότι έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, η οποία ευθύνεται για τις επιθέσεις τις 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ.
Η προκαταρτική έρευνα του FBI απέδειξε ότι η ύλη που περιείχε ο εκρηκτικός μηχανισμός που είχε πάνω του προσδεμένο ο Ουμαρ Φαρούκ ήταν ΡΕΝΤ, γνωστή και ως πενταερυθρίτης. Πρόκειται για ένα από τα εκρηκτικά που χρησιμοποίησε ο Ρίτσαρντ Ρέιντ, ο γνωστός " βομβιστής των παπουτσιών" που καταδικάστηκε γιατί προσπάθησε να ανατινάξει ένα αεροσκάφος που κατευθυνόταν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες λίγο μετά τις επιθέσεις του 2001.
Επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους, η εφημερίδα Wall Street Journal γράφει ότι ο Νιγηριανός δήλωσε στους ανακριτές ότι η Αλ Κάιντα που δρα στην Υεμένη του έδωσε τον εκρηκτικό μηχανισμό και τις οδηγίες για τη λειτουργία του. Ωστόσο το τηλεοπτικό δίκτυο NBC , επικαλούμενο από την πλευρά του αξιωματούχους της αντί-τρομοκρατικής υπηρεσίας, μετέδωσε ότι ο 23χρονος δράστης έδρασε από μόνος του.
Οι ειδήσεις του ABC μετέδωσαν ότι οι πράκτορες του FBI δήλωσαν ότι ο ύποπτος παρέμεινε με ένα από τα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα της Υεμένης για ένα μήνα όπου εκπαιδεύτηκε για το πώς να χρησιμοποιεί τα εκρηκτικά.
Στη Νιγηρία, ο Αμπντουλ Μουταλάμπ, γιος ενός διακεκριμένου πρώην τραπεζίτη του Ουμάρου Μουταλάμπ, δήλωσε ότι ο ύποπτος είναι αδελφός του. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο πατέρας του σκοπεύει να συναντηθεί με την αστυνομία της Νιγηρίας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου