2.1.10

Συνελήφθησαν πέντε άτομα (δύο Αστυνομικοί και τρεις Ειδικοί Φρουροί) του Αστυνομικού Τμήματος Ακρόπολης για βασανιστήρια σε βάρος κρατουμένου και κατάχρηση εξουσίας.


1. Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, συνελήφθησαν την 01-01-2010, πέντε (5) άτομα ( δύο Αστυνομικοί και τρεις Ειδικοί Φρουροί) του Αστυνομικού Τμήματος Ακρόπολης, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για βασανιστήρια κρατουμένου και κατάχρηση εξουσίας.
2. Συγκεκριμένα συνελήφθησαν :
• ένας Υπαστυνόμος Β΄, ηλικίας 24 ετών, για κατάχρηση εξουσίας.
• δύο Ειδικοί Φρουροί, ηλικίας 28 και 27 ετών αντίστοιχα, για βασανιστήρια σε βάρος κρατουμένου και
• ένας Αστυφύλακας και ένας Ειδικός Φρουρός, ηλικίας 23 και 27 ετών αντίστοιχα, για απλή συνέργεια σε βασανιστήρια, πράξεις που έλαβαν χώρα τις μεσημβρινές ώρες της 31-12-2009 εντός του Αστυνομικού Τμήματος Ακρόπολης.
3. Ειδικότερα, χθες, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, μετά από εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Ελευθέριου Οικονόμου, επελήφθη της υπόθεσης και διενήργησε προανάκριση προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες και οι υπαίτιοι πρόκλησης σωματικών βλαβών σε αλλοδαπό κρατούμενο (υπήκοο Χιλής), ο οποίος χθες το πρωί μεταφέρθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Ακρόπολης στο Γ.Κ.Ν. Αθηνών, όπου νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα στον κορμό και τα άκρα του.
4. Κατόπιν αυτού, κλιμάκιο Αστυνομικών, μετέβησαν αμέσως στο Αστυνομικό Τμήμα Ακρόπολης και στο Γ.Κ.Ν. Αθηνών προκειμένου να διερευνήσουν την όλη υπόθεση.
5. Στο πλαίσιο της διενεργηθείσας προανάκρισης, προέκυψε ότι ο αλλοδαπός κρατούμενος τις μεσημβρινές ώρες της 31-12-2009 διαμαρτυρήθηκε επανειλημμένα (στη γλώσσα του και με χειρονομίες) στον σκοπό κρατητηρίου να τον διευκολύνει να τηλεφωνήσει καθόσον το καρτοτηλέφωνο που βρίσκονταν εκεί δεν λειτουργούσε. Ο σκοπός τον εξύβρισε, εισήλθε στο κρατητήριο, τον κτύπησε με το χέρι του στο πρόσωπο δύο φορές και τον οδήγησε σε χώρο εξωτερικά του κρατητηρίου. Εκεί άρχισε να τον κτυπά σε διάφορα σημεία του σώματός του και τότε αυτός τον απώθησε σπρώχνοντας τον στον τοίχο και τον ακινητοποίησε ρωτώντας τον παράλληλα για ποιόν λόγο τον κτυπά.
6. Βλέποντας αυτό, άλλος Ειδικός Φρουρός έσπευσε σε βοήθεια του συναδέλφου του, και από κοινού άσκησαν σωματική βία στον αλλοδαπό με επανειλημμένα κτυπήματα εναντίον του, με χέρια, πόδια και ελαστική αστυνομική ράβδο (κλόμπ) προκαλώντας του σωματικές βλάβες.
7. Παρόντες στις αξιόποινες πράξεις των δύο (2) Ειδικών Φρουρών ήταν ακόμη, ένας (1) Ειδικός Φρουρός, και ένας (1) Αστυφύλακας, οι οποίοι βρίσκονταν στο χώρο που τελούνταν οι προαναφερόμενες πράξεις. Οι συγκεκριμένοι, οι οποίοι συνελήφθησαν, δεν άσκησαν σωματική βία στον αλλοδαπό, αλλά δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια για την αποτροπή, ούτε ανέφεραν σχετικά στους προϊσταμένους τους.
8. Ο συλληφθείς Αξ/κός (Υπαστυνόμος Β΄), σχημάτισε δικογραφία(η οποία υποβλήθηκε την 01-01-2010 στον αρμόδιο Εισαγγελέα) σε βάρος του αλλοδαπού κρατουμένου για αντίσταση (167 Π.Κ.), απόπειρα απόδρασης κρατουμένου (173 Π.Κ.), σωματική βλάβη (308 Π.Κ. ) και εξύβριση (361 Π.Κ.), παραλείποντας να διερευνήσει την υπόθεση σε όλο το εύρος της, με αποτέλεσμα να μην κατηγορηθούν αρχικά οι υπαίτιοι αστυνομικοί, που προκάλεσαν στον αλλοδαπό σωματικές βλάβες.
9. Οι συλληφθέντες Αστυνομικοί και Ειδικοί Φρουροί με την δικογραφία που σχηματίστηκε, οδηγήθηκαν πρωινές ώρες σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
10. Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε σε βάρος των προαναφερόμενων συλληφθέντων Ένορκη Διοικητική Εξέταση (Ε.Δ.Ε.) και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για τα ανωτέρω ποινικά αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα, για τα οποία απειλείται η ποινή της απόταξης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου