29.12.09

Ερώτηση Νάντιας προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους


Σύμφωνα με έρευνες δεκαετιών, το κάπνισμα ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την εμφάνιση πολλών ασθενειών στο καρδιαγγειακό, αναπνευστικό, ουροποιητικό και πεπτικό σύστημα και αποτελεί μια από τις πρωταρχικές αιτίες εμφάνισης καρκίνου, ενώ η βλαπτική του επίδραση πλήττει ακόμα και τα άτομα που δεν καπνίζουν, αλλά εισπνέουν τον καπνό των άλλων (παθητικό κάπνισμα). Ακόμη, πρόσφατες μελέτες φανερώνουν, ότι γύρω στο 70% των καπνιστών προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα.
Με το νόμο 3730/2008 και την Υπουργική απόφαση 88202/25.06.09, η προηγούμενη κυβέρνηση θεσμοθέτησε ένα πλαίσιο για λόγους επικοινωνιακής εκμετάλλευσης, με μύρια ‘παραθυράκια’ και περίσσια χαλαρότητα στην εφαρμογή του. Εξάλλου, η συνέχεια απέδειξε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση απέβλεπε στη σκόπιμη προσπάθεια υποβάθμισης της σπουδαιότητας του προβλήματος και δημιουργίας εντυπώσεων αλλά και σύγχυσης στον κόσμο. Μάλιστα, η σύγχυση επισφραγίστηκε με κατά συρροή αντιφατικές και αλληλοσυγκρουόμενες εξαγγελίες και δηλώσεις από τον Υπουργό, με τελικό αποτέλεσμα την συνέχεια της απαράδεκτης αυτής κατάστασης.
Κατόπιν αυτών ερωτάται η αρμόδια Υπουργός
1. Σκοπεύει να προχωρήσει στην αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου;
2. Σκοπεύει να αναλάβει περαιτέρω δράση για την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος του καπνίσματος στη χώρα μας;
Η ερωτώσα βουλευτής,
Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου