23.4.10

Παρουσιάστηκε στη Βουλή το Μητρώο Αγροτών

«Το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων το οφείλουμε στους αγρότες της χώρας και είναι ο πυρήνας της αγροτικής μας πολιτικής, γιατί χωρίς αυτό καμία πολιτική και στρατηγική ανάπτυξης δεν μπορεί να εφαρμοστεί με διαφάνεια και αξιοκρατία, αλλά μόνον πελατειακά, ευκαιριακά και με ανισομέρεια».
Αυτό τόνισε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, ενημερώνοντας για την αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου της τους βουλευτές- μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής....

Η υπουργός ανέφερε ότι θεωρείται απολύτως σκόπιμη και απαραίτητη η δημιουργία του Μητρώου με μια ενιαία βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει αλφαριθμητικές και χαρτογραφικές πληροφορίες, έτσι ώστε να είναι δυνατός ένας σύγχρονος και αποτελεσματικός στρατηγικός σχεδιασμός για την αγροτική ανάπτυξη, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση της γεωργικής δραστηριότητας, τη δίκαιη κατανομή των δημόσιων πόρων, τη διαφανή διαχείριση των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων μέσα από τις διασταυρώσεις στοιχείων και την προώθηση ολοκληρωμένων διατομεακών πολιτικών.
Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο τίθενται νέες προϋποθέσεις για το χαρακτηρισμό ενός φυσικού προσώπου ως επαγγελματία αγρότη με την αυτοπρόσωπη απασχόλησή του κατά ποσοστό 30% του συνολικού χρόνου εργασίας του και σε περίπτωση ύπαρξης και άλλου επαγγέλματος ή εισοδημάτων από άλλες πηγές, το ύψος του εισοδήματος από αγροτική εκμετάλλευση να ανέρχεται τουλάχιστον στο 35% του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του.
Η υπουργός είπε ότι η προϋπόθεση του 50+1% για το εισόδημα που απαιτείται σήμερα, συρρικνώνει τον αριθμό των κατ’ επάγγελμα αγροτών στις 288.000, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών για διαπραγμάτευση της ΚΑΠ, αλλά και μέτρων εθνικής στήριξης στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ή τις αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών.
«Τα σημερινά δεδομένα απαιτούν διεύρυνση της βάσης των αγροτών, έτσι ώστε να εφαρμοστούν κατά τρόπο σωστό και διαφανή τα εθνικά μας μέτρα και οι συμπληρωματικές δράσεις», είπε η υπουργός, η οποία δήλωσε πάντως ανοικτή σε βελτιώσεις με βάση τις παρατηρήσεις που ακούστηκαν από όλες τις πτέρυγες.
Παράλληλα, η υπουργός αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ετοιμάζει για την ανασυγκρότηση των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων, αλλά και στο Μητρώο Εμπόρων που ολοκληρώνεται σήμερα και θα δοθεί στη διαβούλευση.
Από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ τόσο ο εισηγητής Νίκος Σαλαγιάννης, αλλά και οι Βασίλειος Έξαρχος, Θανάσης Παπαγεωργίου, Βασίλης Κεγκέρογλου κ.α., μίλησαν για απουσία στρατηγικής επί σειρά ετών που οδήγησε στην πλήρη αποδιάρθρωση του αγροτικού τομέα και την ανάγκη πλέον στοχευμένων πολιτικών με επίκεντρο τον παραγωγό αγρότη.
Με βασικές παρατηρήσεις στην ανάγκη στήριξης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών τοποθετήθηκαν από τη ΝΔ, τόσο ο εισηγητής Μιχάλης Μπεκίρης, όσο και οι Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, Γεώργιος Κασαπίδης, Γεώργιος Καρασμάνης και Αλέξανδρος Κοντός, οι οποίοι εξέφρασαν και τον προβληματισμό για την ανάγκη να ξεκαθαριστεί πού θέλουμε να οδηγηθεί η Γεωργία μέσα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ενώ έκριναν ότι χαλαρώνουν τα κριτήρια για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Ως «ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι κατ’ ουσίαν πρόκειται για την ικανοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος των μεγαλοαγροτών και των επιχειρήσεων του αγροτικού χώρου με στόχο τη συγκέντρωση των επιδοτήσεων στα χέρια τους.
Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης τάχθηκε υπέρ της ανάγκης ευρύτερου διαλόγου και συνεννόησης εν όψει του νέου μοντέλου στήριξης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων από το 2013, αλλά παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί την πεπατημένη της προηγούμενης κυβέρνησης και παλαιοκομματική νοοτροπία.
Κατά την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου, το Μητρώο θα μπορούσε να είναι ένα σύγχρονο εργαλείο καταγραφής του αγροτικού δυναμικού, αλλά από τις ακολουθούμενες πολιτικές προκύπτει απομείωση του αγροτικού δυναμικού - αυτή τη στιγμή στο 8%, με ενδεχόμενο στόχο κατά άλλους το 5%
Από όλες τις πτέρυγες ζητήθηκε στήριξη των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, όπως επίσης ζητήθηκε να ξεκαθαρίσουν τα ίδια τα εμπλεκόμενα υπουργεία τον ορισμό τού κατά κύριο επάγγελμα αγρότη με δεδομένο ότι τροπολογία του υπουργείου Απασχόλησης, κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους η Κατερίνα Μπατζελή ανέφερε ότι στόχος είναι ένας αξιόπιστος μηχανισμός για τη διαφανή διαχείριση των κοινοτικών και εθνικών πόρων και την εφαρμογή διατομεακών πολιτικών υπό συλλογική διαχείριση για ζητήματα εμπορίας και αθέμιτων πρακτικών.
Συμπλήρωσε ότι με το νομοσχέδιο θα διευρυνθεί και δεν θα συρρικνωθεί ο αριθμός των κατ’ επάγγελμα αγροτών, ενώ η εγγραφή στο Μητρώο θα είναι υποχρεωτική.
Όσον αφορά την αξία των διασταυρώσεων που πλέον θα γίνουν καθεστώς με την ολοκλήρωση του αρχείου, η υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σε μία μόνον περιφέρεια και για δικαιούχους εξισωτικών αποζημιώσεων αποκαλύφθηκαν γκρίζες ζώνες με 600 περίπου κρούσματα παρανόμως αποζημιωθέντων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου