23.4.10

Κραυγή αγωνίας από Νέους Αγρότες

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αργολίδας στις 18 Απρ 2010 η Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας δημιούργησε μια πλατφόρμα επικοινωνίας όσων υπέβαλαν αίτηση ένταξης στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών με τους εκπροσώπους τους (βουλευτές) και με άλλους Νέους Αγρότες.Στην συνάντηση, που συντόνιζε η κα Γεωργία Δρόσου-Παγίδα (πρόεδρος της ΕΝΑ Αργολίδας), μετείχαν 78 περίπου συμπολίτες, και ο Υφυπουργός ΥΠΕΚΑ-Βουλευτής Αργολίδας κ. I. Μανιάτης, ο βουλευτής κ. I. Ανδριανός, τα μέλη του ΔΣ της ΕΝΑ Αργολίδας κκ Δ. Λαλιώτης, Α. Αγγέλου, Ι. Δενεσάκης, η κα Κ. Ζούδια (πρόεδρος Κτηνοτρόφων Αργολίδας), η κα Κ. Μπόμπου (ΑντιΝομάρχης Αργολίδας), ο κ. Γ. Τσομπάνης (Δ/ντής Αγρ. Ανάπτυξης), ο κ. Π. Μανιατάκος (Δ/νση Αγρ. Αναπτ.), ο κ. Η, Ρούμπος (ΓΕΩΤΕΕ), ο κ. Δ. Σχοινοχωρίτης (ΕΝΑ Κορινθίας) και ο κ. Δ. Μιχαηλίδης (Τεχνικός Σύμβουλος ΠΕΝΑ)....
Έγινε κατανοητό ότι πρόκειται για ενέργειες που άπτονται δικαστικής διερεύνησης για τυχόν εξαπάτηση , τόσο σε επίπεδο πολιτικών (όπως συνέστησε ο κ. Μανιάτης), όσο και σε επίπεδο υπηρεσιακών λειτουργών, ακόμα και ως ανάγκη αποκατάστασης αδικιών ή παραλείψεων της δημόσιας διοίκησης από τους θιγόμενους πολίτες.
Επισημάνθηκε ότι είναι ισοδυνάμου αποτελέσματος «προς μη απόδοση δικαιοσύνης» ο εξαιρετικά βραδύς ρυθμός τελεσίδικων αποφάσεων των διοικητικών δικαστηρίων (4-6 χρόνια για εκδίκαση, επί πλέον χρόνος για απόφαση και πιθανή έφεση?), η ενεργοποίηση των οποίων μπορεί να γίνει μόνο με ατομική προσφυγή και νέες ατομικές δαπάνες.
Εκφράσθηκε από πολλούς η οριακή αντιμετώπιση της άρνηση αποδοχής του, συγκριτικά με τις αναγκαίες δεσμεύσεις, ευτελούς «τιμήματος» εξαγοράς της αξιοπρέπειας των Νέων Γεωργών.
Έτσι αν δεχθούν οι Νέοι Γεωργοί τα νέα «εκ των υστέρων» ανακοινωθέντα κριτήρια, θα είναι υποχρεωμένοι να δεσμευτούν σε αναξιοπρεπείς ελέγχους από δημόσιους υπαλλήλους που ως εκπρόσωποί της δεν μπόρεσαν να τηρήσουν ούτε το τετράμηνο έκδοσης απόφασης.
Έτσι αν δεχθούν οι Νέοι Γεωργοί τα 4.000-6.000 € που θα μπορούσαν να πάρουν άμεσα (όσο άμεσα είναι, μετά από 16 μήνες αναμονής) ως πρώτη δόση, μόλις καλύπτονται τα παράβολα και αμοιβές τρίτων για υποβολή της αίτησης, ενώ σαφώς δεν καλύπτουν δαπάνες αγοράς γης ή ζωικού κεφαλαίου ή ακόμη και ενοικιάσεων.
Έτσι αν δεχθούν οι Νέοι Γεωργοί τα Ευρώ του Προγράμματος Νέων Γεωργών το ποιο πιθανό είναι ότι θα βρεθούν με συγκεκριμένες υποχρεώσεις, που θα τις ελέγχουν τρίτοι, για επενδύσεις τις οποίες θα πρέπει να κάνουν με ίδια κεφάλαια, διότι τα περίφημα Σχέδια Βελτίωσης δεν ανακοινώθηκε ακόμα αν θα μπορούν να καλύψουν όλους τους Νέους Γεωργούς, τους Νέους Αγρότες που έγιναν από την προηγούμενη Προκήρυξη και πιθανούς παλαιότερους αγρότες.
Έτσι αν δεχθούν την απόφαση ένταξης με τα νέα ανακοινωθέντα ποσά, θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν την επένδυσή τους, που υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε 150.000 € με «ζεστά» λεφτά, σε πιθανόν υπερτιμημένα καινούργια μηχανήματα, ενώ θα μπορούσαν να έχουν τα ίδια αποτελέσματα αξιοποιώντας μεταχειρισμένα μέσα, ίσως με την μισή ή πάντως πολύ μικρότερη δαπάνη, και σε χρόνους απόλυτα ελεγχόμενους από τους ίδιους, ανάλογα με τις δυνατότητες και όχι ανάλογα με το πρόγραμμα της ΕΕ.
Το αρχικά προσδιορισθέν υψηλό ποσό του πριμ πρώτης εγκατάστασης εκτιμάται ότι θα βοηθούσε να ξεπεραστούν μερικά από τα δυσμενή παραπάνω περιγραφέντα σημεία και θα έκανε κάπως ελκυστικότερη την ένταξη στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών.
Για όσους έχουν επιλέξει τα αγροτικά επαγγέλματα και την αγροτική ζωή, η αποδοχή των ανακοινωθέντων δυσμενών εξελίξεων, δεν κάνει καθόλου ελκυστική την υπαγωγή στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών. Με την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών τους μπορούν να ξεκινήσουν ως Νέοι Επαγγελματίες Αγρότες, χωρίς να υποστούν τις εξευτελιστικές διαδικασίες και όρους, όπως εξελίσσονται 16 σχεδόν μήνες μετά την Πρόσκληση της 27/1/2009. Και όπως λέει ο ποιητής «αν δεν μπορείς να κάνεις τη ζωή σου όπως θες, τουλάχιστον μην την εξευτελίζεις».
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου