Στο ενεχυροδανειστήριο ή στο Δαφνί καταφεύγουν οι πολίτες λόγω κρίσης !
Στο Δαφνί καταφεύγουν πολλοί πολίτες, δηλώνοντας ψυχασθενείς και ζητώντας την εισαγωγή τους. Δεν έχουν ψυχιατρικά προβλήματα όμως. Στην πραγματικότητα, το μόνο που ζητούν είναι στέγη και τροφή, καθώς είναι θύματα της οικονομικής κρίσης. Την ίδια στιγμή, το Κρατικό Ενεχυροδανειστήριο βλέπει τους πελάτες του να αυξάνονται σημαντικά, καθώς ολοένα περισσότεροι πολίτες βάζουν ενέχυρο χρυσαφικά, οικογενειακά κειμήλια και άλλα συναφή αντικείμενα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Για συμφόρηση στα εξωτερικά ιατρεία των ψυχιατρικών νοσοκομείων, κάνει λόγο ο Νίκος Τζαβάρας, ψυχαναλυτής, καθηγητής Ψυχιατρικής, πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. Όπως, δήλωσε στην Ελευθεροτυπία, πρόκειται κατά κύριο λόγο για Έλληνες από 40 έως 60 ετών, οι οποίοι δεν χρήζουν νοσηλείας, αλλά βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε οικονομικό αδιέξοδο. Το νοσοκομείο τους εξασφαλίζει γενικές εξετάσεις και περίθαλψη, αλλά δεν είναι πολλά αυτά τα οποία μπορεί να κάνει για να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς. Με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς κοινωνικής μέριμνας και πολιτικής να απουσιάζουν πλήρως από τη διαδικασία, το νοσοκομείο προσπαθεί να φέρει τους ανθρώπους αυτούς σε επαφή με τους συγγενείς τους ή να τους εξασφαλίσει κάποια, έστω και προσωρινή, στέγη….Πολλαπλασιασμό των καταθλίψεων, εξαιτίας της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης, διαπιστώνει, επίσης, ο κ. Τζαβάρας, αναφερόμενος κυρίως στις πιο ήπιας μορφής αντιδραστικές νευρωτικές καταθλίψεις, σημειώνοντας παράλληλα ότι η κρίση επηρεάζει και την –απαραίτητη- μεταρρύθμιση των υπαρχουσών δομών και μονάδων ψυχιατρικής υγείας.
Κοσμήματα, σκεύη και ρολόγια για αντιμετώπιση της κρίσης
Χαμηλότοκα δάνεια με ενέχυρο αντικειμένων προσφέρει από την ίδρυσή του το Κρατικό Ενεχυροδανειστήριο, το οποίο λόγω οικονομικής κρίσης, αποτελεί διέξοδο για ολοένα περισσότερο κόσμο. Οι πολίτες αφήνουν χρυσά κοσμήματα, χρυσαφικά με ή χωρίς πολύτιμους λίθους, αργυρά σκεύη και ρολόγια χρυσά ή επώνυμης μάρκας και παίρνουν χρήματα τα οποία ανταποκρίνονται στο ένα δέκατο ή ένα όγδοο της αξίας της αρχικής αγοράς.
Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι τα ποσά δανειοδότησης δεν ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ, το ετήσιο επιτόκιο δανεισμού είναι 6%, ενώ ο οφειλέτης επιβαρύνεται με έξοδα φύλαξης (4% επί του ποσοστού εκτίμησης) και επιπλέον ΦΠΑ επί του ποσού των εξόδων.
Τα δάνεια συνάπτονται για τρεις μήνες με την παρέλευση των οποίων ο δανειζόμενος μπορεί είτε να εξοφλήσει το ποσό και να πάρει πίσω τα αντικείμενά του είτε να το ανανεώσει για τρεις ακόμη μήνες. Μετά το διάστημα αυτό τα ενεχυριασθέντα αντικείμενα εκποιούνται σε δημόσιους πλειστηριασμούς.
Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, σημειώνεται, τέλος, ότι οι πολίτες οι οποίοι απευθύνονται στις υπηρεσίες του ενεχυροδανειστηρίου δεν είναι πλέον μόνο χαμηλοσυνταξιούχοι, ηλικιωμένοι οι εργάτες. Το ποσοστό των καλοντυμένων μεσηλίκων και των νεαρών ζευγαριών που καταφεύγουν σε αυτό ολοένα και αυξάνεται...