10.11.10

Δραματικές ανακοινώσεις - Από Δευτέρα τα …σπουδαία για την Ελληνική οικονομία !

του Γιάννη Αγγέλη από το capital.gr
Επιδείνωση της εικόνας της ελληνικής οικονομίας τόσο στο επίπεδο του χρέους όσο και στο έλλειμμα φέρνει η αναθεώρηση της Eurostat που αναμένεται να ανακοινωθεί λίγα 24ωρα μετά την ολοκλήρωση των περιφερειακών εκλογών την Κυριακή.
Η “αλλαγή” αυτή αυξάνει το μέγεθος της “διόρθωσης” του σχεδίου προϋπολογισμού του 2011 κατά 2 περίπου μονάδες, αφού η μείωση από το 2009 στο 2010 θα είναι της τάξης των 5,5 μονάδων του ΑΕΠ.
Με άλλα λόγια το έλλειμμα του 2010 θα μείνει πάνω από το 9% του ΑΕΠ -κατά πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί θα είναι 9,5% – 9,8%- και θα πρέπει να μειωθεί κατά 2,5 – 3 μονάδες το 2011 σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει γίνει από την Κομισιόν στην κυβέρνηση. Το ποσό είναι πρωτοφανές και θα ξεπερνά 6,5 – 7 δισ. ευρώ (επιπλέον των φετινών 12,5 – 13 δισ. ευρώ) παρά το γεγονός ότι η ύφεση στην οικονομία θα ξεπεράσει το 2,8 – 3,2% που συσσωρεύεται πάνω στην φετινή συρρίκνωση της οικονομίας κατά 4 – 4,5%.
Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μετά την επόμενη Κυριακή όπως είχε συμφωνηθεί μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης, για να μη επηρεασθούν επιπρόσθετα οι εκλογές…
Το περιβάλλον στο οποίο θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις έχει ήδη επιβαρυνθεί από την επιδείνωση της κατάστασης στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Και στις δύο χώρες οι κυβερνήσεις εμφανίζονται αδύναμες να επιβάλλουν τα προγράμματα που απαιτεί η Κομισιόν. Επιπλέον το γερμανικό ΥΠΟΙΚ έχει ήδη ετοιμάσει πρόταση για το μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων που μεταφέρει μέρος των “επιχειρήσεων” διάσωσης οικονομικών της ευρωζώνης στα ιδιωτικά κεφάλαια -επενδυτές των κρατικών ομολόγων, με αποτέλεσμα να αυξάνει κατακόρυφα το κόστος αναχρηματοδότησης του χρέους τους…
Τις σχετικές προτάσεις θα ανακοινώσει την Δευτέρα στο Eurogroup ο γερμανός υπουργός κ. Σόϊμπλε. www.capital.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου