23.2.11

Στη Συρία ή στην Μάλτα η κόρη του Καντάφι;

Φήμες για φυγή από τη χώρα μίας κόρης του Καντάφι -Πάνω απο τα 110 δολάρια το πετρέλαιο
Οι κυβερνήσεις σπεύδουν μία μία, σύμφωνα με το Reuters, να απομακρύνουν χιλιάδες πολίτες τους που βρίσκονται στην Λιβύη, καθώς η χώρα «κόβεται στα δύο» με τον Καντάφι να πασχίζει να ανακτήσει τον έλεγχο της Τρίπολης και περιοχών της δυτικής Λιβύης, ενώ οι διαδηλωτές με την συνεργασία μονάδων στρατού που αποστατούν, ισχυρίζονται ότι έχουν καταλάβει τον έλεγχο μεγάλων ανατολικών πόλεων. Οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται ήδη κατάλογο προτεινόμενων μέτρων, όπως άρση βίζας, πάγωμα ενεργητικών και εμπάργκο όπλων, για να τις παρουσιάσουν προς έγκριση στης ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ενώ αυτόπτες μάρτυρες στην Τρίπολη αναφέρουν στο πρακτορείο BBC ότι η πρωτεύουσα έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα και πολλοί δήλωσαν ότι ελπίζουν πως οι διαδηλωτές και οι αποστάτες στρατιώτες θα έλθουν από τα ανατολικά προς βοήθεια.
Εν τω μεταξύ, έχουν ήδη κυκλοφορήσει φήμες, τις οποίες αναπαράγουν ιταλικά ΜΜΕ, ότι μία από τις κόρες του Καντάφι είναι ήδη καθ’ οδόν για Μάλτα.
Την ίδια στιγμή, πάνω από τα 110 δολάρια, για πρώτη φορά από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2008, ανήλθε την Τετάρτη η τιμή του πετρελαίου, μετά την είδηση ότι ένας Λίβυος πιλότος είχε παρακούσει διαταγές για το βομβαρδισμό προπύργιου της αντιπολίτευσης στη Βεγγάζη, σύμφωνα με αναλυτές.
Η είδηση ενίσχυσε τους φόβους για την κατάσταση τόσο στη Λιβύη, όπου πολλές δυτικές πετρελαϊκές εταιρείες έχουν αναστείλει τις εργασίες τους, όσο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, όπου πολλές χώρες αντιμετωπίζουν τις διαμαρτυρίες των πολιτών τους για αλλαγή των καθεστώτων τους.
Στις απογευματινές συναλλαγές, το πετρέλαιο Μπρεντ Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Απριλίου, πραγματοποίησε άλμα στα 110,35 δολάρια, στην υψηλότερη τιμή από τις 2 Σεπτεμβρίου του 2008.
Την ίδια ώρα, το αμερικανικό ελαφρύ αργό, συμβόλαια Απριλίου, έκανε άλμα στα 97,97 δολάρια, επίπεδο που έχει να παρατηρηθεί από τις 2 Οκτωβρίου του 2008.
Πάνω από 1000 οι νεκροί
Ξεπερνάει τους 1.000 ο αριθμός των νεκρών από τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη, την ώρα που η διεθνής κοινότητα, βλέποντας ίσως το τέλος να πλησιάζει, απομονώνει τον Μουαμάρ Καντάφι.
Την εκτίμηση για τους 1.000 νεκρούς έκανε ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι. «Πιστεύουμε ότι η εκτίμηση για τους 1.000 νεκρούς είναι αξιόπιστη», είπε ο Ιταλός υπουργός, αφήνοντας άφωνη τη διεθνή κοινότητα.
Αυτόπτης μάρτυρας στην Τρίπολη ανέφερε πως υπάρχουν πληροφορίες ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών στην περιοχή της Φασλουμ, ενώ σε άλλο περιστατικό άλλοι τέσσερις πολίτες εκτελέστηκαν, ο ένας εξ επαφής!

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου