25.7.11

ΠΑΓΕΤΟΣ 2008 - «Ο ΕΛ.Γ.Α. λαμβάνει αποφάσεις, βασιζόμενος στα στοιχεία των τοπικών φορέων»

Σκανδαλίδης σε Νάντια για αποζημίωση από παγετό Φεβρουαρίου ’08 !!
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδης, σε απάντησή του σε αναφορά που είχε καταθέσει στις 24/06/11 η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, σχετικά με την ασφαλιστική κάλυψη ζημιών Π.Σ.Ε.Α. από παγετό του Φεβρουαρίου 2008 σε ελαιοπαραγωγούς του πρώην Δήμου Νέστορος που δεν αποζημιώθηκαν, δήλωσε ότι «Ο ΕΛ.Γ.Α. δεσμεύεται από τα στοιχεία που εισηγούνται οι τοπικοί φορείς και εγκρίνονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου και τα εφαρμόζει, μη δικαιούμενος να λάβει αποφάσεις μη σύμφωνες με αυτά».
Συγκεκριμένα, από όσα προκύπτουν από την απάντηση του Υπουργού, κατά την υλοποίηση των αποφάσεων του προγράμματος κρατικών ενισχύσεων προέκυψε το παρακάτω ζήτημα:
Ενώ στα παλαιότερα προγράμματα χρησιμοποιούνταν ως μέτρο σύγκρισης για τη διαπιστωθείσα απώλεια παραγωγής η ελαιοκομική ζώνη, για το σχετικό πρόγραμμα χρησιμοποιήθηκε ο Νομός, καθώς είναι γνωστό ότι από την ελαιοκομική περίοδο 2005/06 ισχύει το νέο καθεστώς ενίσχυσης ελαιόλαδου και δεν απαιτείται πλέον η οριοθέτηση των ελαιοκομικών ζωνών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα από το 2006 και μετά να μην δημοσιοποιούνται από το ΥΠΑΑΤ, στοιχεία αποδόσεων ελαιόλαδου ανά ελαιοκομική ζώνη. Για το λόγο αυτό, στα προγράμματα κρατικών ενισχύσεων, ως επίσημα στοιχεία για τη μείωση των αποδόσεων ελαιόλαδου χρησιμοποιούνται τα αντίστοιχα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ, σε επίπεδο Νομού.
Παρόλα αυτά, επισημαίνει ο κ. Σκανδαλίδης, «υπάρχουν ορισμένες περιοχές οι οποίες εξακολουθούν να εκδίδουν στοιχεία ανά ελαιοκομική ζώνη, τα οποία κατέθεσαν επίσημα στο ΥΠΑΑΤ και ζητούσαν με τα στοιχεία αυτά να ενισχυθούν».
Έτσι, στο σχετικό πρόγραμμα αποζημιώσεων, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία ελαιόλαδου σε επίπεδο Νομού, ο Νομός Μεσσηνίας παρουσίαζε μείωση παραγωγής σε ποσοστό 28% και δεν κρινόταν επιλέξιμος ένταξης στο πρόγραμμα αποζημιώσεων, το οποίο θέτει ως κατώτατο όριο μείωσης παραγωγής για ένταξη στο πρόγραμμα ενισχύσεων το 30%. Ωστόσο, σύμφωνα με τα κριτήρια των ελαιοκομικών ζωνών, με βάση τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας, κάποιες ελαιοκομικές ζώνες της περιοχής παρουσίαζαν μείωση παραγωγής μεγαλύτερη του 30% και μπορούσαν να ενισχυθούν.
Έτσι, το ΥΠΑΑΤ προέβη σε ερώτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης στοιχείων σε επίπεδο Νομού για τις αποζημιώσεις σε όλη την επικράτεια και χρήσης στοιχείων σε επίπεδο ελαιοκομικής ζώνης για το Νομό Μεσσηνίας, προκειμένου να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας. Η Επιτροπή δέχτηκε τη χρήση των ελαιοκομικών ζωνών και το ΥΠΑΑΤ θα προχωρήσει σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για την ανάρτηση των σχετικών πινάκων ζημιάς και την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Ωστόσο, για τους ζημιωθέντες ελαιοπαραγωγούς των τοπικών κοινοτήτων Ρωμανού – Κορυφασίου και Μυρσινοχωρίου που εντάσσονται στην ελαιοκομική ζώνη της Πυλίας, η απάντηση είναι διαφορετική και αρνητική για τον παρακάτω λόγο.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, ο καθορισμός των Ομοιογενών Ελαιοκομικών Ζωνών, καθώς και ο αντίστοιχος συντελεστής απόδοσής τους, πραγματοποιήθηκε από τις Ειδικές Νομαρχιακές Επιτροπές, που συγκροτούν με απόφασή τους οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή όλων των τοπικών εμπλεκόμενων φορέων. Στις εν λόγω Επιτροπές δεν μετέχει ο ΕΛ.Γ.Α. Συνεπώς, όλα τα στοιχεία που αφορούν το ελαιόλαδο και ειδικότερα ο καθορισμός των ζωνών, καθώς και ο αντίστοιχος καθορισμός αποδόσεων σε ελιές και ελαιόλαδο, ανά ζώνη, δεν είναι στοιχεία του ΕΛ.Γ.Α., αλλά στοιχεία που εισηγούνται τοπικοί φορείς και εγκρίνονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ.
Καταλήγοντας, ο Υπουργός διευκρινίζει ότι «ο ΕΛ.Γ.Α. δεσμεύεται από τα στοιχεία αυτά και τα εφαρμόζει, μη δικαιούμενος να λάβει αποφάσεις μη σύμφωνες με αυτά».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου