1.9.11

«Αύξηση ΦΠΑ 10% επί 0 = ‘ 0 ’ κύριε Βενιζέλο….»

Του Περικλή Μαντά -Προέδρου  ΝΟΔΕ Μεσσηνίας!
Με την επίσημη έναρξη του Φθινοπώρου, η κοινωνία έρχεται αντιμέτωπη με το πρώτο χτύπημα της φοροεπιδρομής που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.
Η αύξηση 10% του ΦΠΑ στα είδη εστίασης είναι αδικαιολόγητη, ανούσια και σύντομα θα προβεί και άκαρπη για την αύξηση εσόδων του κράτους.
Η κυβέρνηση συνεχίζοντας την ίδια αποτυχημένη τακτική, προσπαθεί να αντλήσει περισσότερα έσοδα από μια «αγορά» που είναι ήδη μαρασμένη.
Με τον μειωμένο τζίρο των επιχειρήσεων εστίασης, αποτέλεσμα της μείωσης της κατανάλωσης των πελατών τους, οι επιχειρήσεις είναι καταδικασμένες να απορροφήσουν την αύξηση αυτή, προκειμένου τουλάχιστον να μπορέσουν να διατηρήσουν τον ήδη χαμηλό κύκλο εργασιών τους. Άλλωστε μια ενδεχόμενη αύξηση τις τιμής των προϊόντων τους κατά 10%, αυτομάτως θα σήμαινε και κατάρρευση της δουλειάς τους.
Σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον όμως, στο οποίο, οι τράπεζες έχουν κλειστές τις πόρτες, η εφορία έχει γίνει πλέον συνέταιρος κάθε επιχειρηματία, τα χρέη και τα λειτουργικά έξοδα έχουν χτυπήσει κόκκινο, καμία επιχείρηση δεν θα είναι συνεπής στην απόδοση του ΦΠΑ κάθε μήνα ή τρίμηνο. Κι αυτό όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί πλέον δεν θα μπορούν.
Εκτός κι αν πιστεύουν οι κύριοι στο οικονομικό επιτελείο ότι όλες οι επιχειρήσεις εστίασης είναι τα εστιατόρια που επισκέπτονται αυτοί, για το γεύμα ή το δείπνο τους.
Αρκεί να θυμηθούμε όλοι, ότι παρόλες τις θυσίες του ελληνικού λαού τους τελευταίους 16 μήνες, η κυβέρνηση έχει αποτύχει σε κάθε πρόβλεψη για τα προσδοκώμενα έσοδα.
Κι αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι.
Το λάθος τους είναι ότι βασίζονται μόνο στα νούμερα. Μας μετέτρεψαν σε στατιστικές οντότητες. Η πραγματική οικονομία όμως είναι διαφορετική. Κι αυτή δεν μαθαίνεται μόνο στα πανεπιστήμια. Μαθαίνεται στην παραγωγή, στην καθημερινότητα. Και όσο η κυβέρνηση αγνοεί αυτή την οικονομία, θα συνεχίσει να πέφτει έξω σε κάθε πρόβλεψη της.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου