2.9.11

Με λαμπτήρες LED η βέλτιστη εξοικονόμηση ενέργειας

Ελέγχους στην ποιότητα των λαμπτήρων που κυκλοφορούν στην αγορά πραγματοποίησε το Ίδρυμα Πιστοποίησης Ποιότητας TEST με αφορμή την παύση της κυκλοφορίας του συμβατικού λαμπτήρα (πυράκτωσης), από τους οποίους διαπιστώθηκε ότι οι καλύτεροι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας είναι οι λαμπτήρες LED (=Δίοδος Εκπομπής Φωτός), διότι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, παράγουν περισσότερο φως, χρειάζονται 80% λιγότερη ενέργεια από τους παλιούς λαμπτήρες και δεν περιέχουν επικίνδυνες ουσίες.
Το μεγάλο τους ατού: με το πάτημα του διακόπτη δίνουν αμέσως την ένταση φωτός που θέλεις. Δεν περιμένεις στο μισοσκόταδο 10 λεπτά ή και μισή ώρα για να έχεις δυνατό φως, όπως γίνεται ακόμη με αρκετούς λαμπτήρες οικονομίας.
Το μειονέκτημά τους: είναι οι πιο ακριβοί λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.
Το Ίδρυμα Πιστοποίησης Ποιότητας υποστηρίζει ότι όποιος καταναλωτής χρειάζεται ηλεκτρικό φως πάνω από 4 ώρες καθημερινά στο σπίτι του ή στο γραφείο του, τότε οι ακριβοί λαμπτήρες LED είναι ιδανικοί και τελικά οικονομικοί.
Εκτός από τους λαμπτήρες LED όλοι οι άλλοι είναι όμως προβληματικοί, διότι περιέχουν επικίνδυνες ουσίες όπως π.χ. φαινόλη, στυρόλιο, ναφθαλίνη και αλδεΰδη που προκαλούν από καρκίνο μέχρι και γενετικές ανωμαλίες. Επίσης πολλοί έχουν ακόμη μικρή ποσότητα υδραργύρου, γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση τους. Ακόμη πιο προβληματικό είναι το πέταγμα των χρησιμοποιημένων λαμπτήρων.
Δεν πετιούνται πια στους κανονικούς κάδους απορριμμάτων, αλλά τουλάχιστον στη Γερμανία επιστρέφονται είτε στα μαγαζιά που αγοράστηκαν, είτε σε ειδικά παραρτήματα του δήμου για τοξικές και επικίνδυνες ουσίες.
Οι βιομηχανίες φωτιστικών βελτιώνουν συνεχώς τους λαμπτήρες οικονομίας και αναμένεται τα επόμενα πέντε χρόνια να κυκλοφορήσουν νέοι χωρίς βλαπτικές ουσίες για τον άνθρωπο και ζημιογόνα επίδραση στο περιβάλλον.
Αυτός είναι ο λόγος που οι οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος και του κλίματος υποστηρίζουν την κατάργηση του κλασικού λαμπτήρα πυράκτωσης: Διότι είναι μεν μια προβληματική λύση, αλλά προσωρινή.
(DPA / Greenpeace)

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου