7.9.11

«Πρέπει να διασφαλίσουμε, ότι στο μέλλον δεν θα υπάρξει αυθαίρετη δόμηση»

Ομιλία στην Βουλή πραγματοποίησε την Τρίτη 06/09/11 η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Μεσσηνίας κα. Νάντια Γιαννακοπούλου, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με τίτλο «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής».
Απευθυνόμενη προς τον Υπουργό κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, η κ. Γιαννακοπούλου σημείωσε, μεταξύ άλλων:
- Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι τα πρόστιμα της ρύθμισης θα είναι μειωμένα για ακίνητα σε περιοχές με χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες, πρώτες κατοικίες, δηλαδή σε οικογένειες με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και από την άλλη θα είναι αυξημένα σε πιο ακριβές περιοχές και ακίνητα τα οποία ανήκουν σε ανθρώπους, οι οποίοι έχουν αυθαιρετήσει, όχι επειδή είχαν ανάγκη στέγασης, αλλά επειδή έτσι το επέλεξαν.
- Η νομοθετική πρωτοβουλία επιφέρει σημαντικές τομές στα πλαίσια ενός συνολικού χωροταξικού σχεδιασμού στη χώρα, με στόχο οι αυθαιρεσίες να μην επαναληφθούν και να γίνει μια πραγματική διαφοροποίηση του παρελθόντος με το μέλλον, με σημαντικές διατάξεις όπως την πλήρη απαγόρευση μεταβίβασης κτίσματος, αν δεν υπάρχει δήλωση μηχανικού ότι είναι απολύτως νόμιμο το κτίσμα ή έχει ενταχθεί στη ρύθμιση των αυθαιρέτων.
- Η πιο αξιόλογη πρωτοβουλία ευρύτερης πολιτικής κατεύθυνσης που συνίσταται με το σχέδιο νόμου, είναι το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, δηλαδή, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων από τα πρόστιμα των αυθαιρέτων να ξαναγυρνούν στην κοινωνία, μέσω της βελτίωσης του περιβάλλοντος.
- Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ζήτημα της απλοποίησης περιβαλλοντικών αδειών, άμεσα συνδεδεμένο με την μακροχρόνια ανάπτυξη της χώρας. Ένα ζήτημα - κλειδί για το ζητούμενο της ανάπτυξης και των επενδύσεων στη χώρα μας, καθώς γίνεται ουσιαστική προσπάθεια να περιορίσουμε την σωρεία των χαρτιών και αδειών που χρειάζεται κανείς για να επενδύσει στη χώρα μας.
- Το σχέδιο νόμου επιτυγχάνει μία πραγματικά ριζική τομή στην περιβαλλοντική αδειοδότηση. Όχι με τη λογική της έκπτωσης, γιατί το περιβάλλον είναι ήδη ταλαιπωρημένο στη χώρα μας και η περιβαλλοντική αδειοδότηση είναι εκεί για προφανείς λόγους, αλλά με τη λογική του να ξεπεράσουμε τις τυπολατρίες που, μάλιστα στη χώρα μας, τις περισσότερες φορές λειτουργούσαν σε βάρος της ουσίας.
Η κ. Γιαννακοπούλου έκλεισε την εισήγηση της απευθυνόμενη στον Υπουργό δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε δύο ζητήματα που αφορούν τη Μεσσηνία και, συγκεκριμένα, το ιδιοκτησιακό ζήτημα της Μάνης και τις μελέτες πολεοδόμησης Ασπροχώματος, Μικρής Μαντίνειας και Βέργας λέγοντας ότι: «Από αυτό εδώ το βήμα, κύριε Υπουργέ, ζητώ για μία ακόμη φορά την επίλυση αυτού του σοβαρού ζητήματος με την εξαίρεση και της Μάνης, όπως πολλές άλλες περιοχές ανά την ελληνική επικράτεια, από το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Ένα αίτημα δίκαιο για το οποίο, όπου έχουμε προσφύγει, έχουμε εισπράξει κατανόηση και καταφατικές απαντήσεις, στην πράξη όμως το θέμα δεν επιλύεται». Αναφορικά με τις παραπάνω πολεοδομικές μελέτες, η κα. Γιαννακοπούλου τόνισε: «Οι μελέτες πολεοδόμησης του Ασπροχώματος, της Μικρής Μαντίνειας και της Βέργας στο νομό Μεσσηνίας παραμένουν εκκρεμείς εδώ και πολλά χρόνια, η καθεμιά για διαφορετικό λόγο και σε διαφορετικό στάδιο. Από την προώθηση των μελετών αυτών, το κράτος υπολογίζεται να ωφεληθεί από τις άδειες και το ΦΠΑ περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η πόλη της Καλαμάτας θα ωφεληθεί περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ από την οικοδομική δραστηριότητα, σε μια περίοδο που η μείωσή της στη Μεσσηνία ξεπερνά το 40%».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου