21.9.11

Ερώτηση Νάντιας για παλιά Μικρή Μαντίνεια !

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
«Χαρακτηρισμός του οικισμού της παλιάς Μικρής Μαντίνειας ως παραδοσιακού»
Η Μικρή Μαντίνεια ιδρύθηκε το 14ο αιώνα, απέχει 10 χλμ. από τη Καλαμάτα και είναι μικρός οικισμός με 600 κατοίκους. Αποτελεί ένα από τα ωραιότερα θέρετρα της Μεσσηνίας, όπως και οι άλλοι παραλιακοί οικισμοί που οικήθηκαν τα νεώτερα χρόνια. Ο σεισμός του 1944 κατέστρεψε ολοκληρωτικά το παλιό χωριό της Μικρής Μαντίνειας και στο τόπο του μένουν μισογκρεμισμένα, πέτρινα σπίτια. Το νέο χωριό απλώθηκε στη παραλία από τους Μύλους ως το Αρχοντικό, ενώ στη συνέχεια δημιουργήθηκε ένας νέος οικισμός στη θέση «Περιβόλες του Σπανέα», που δέχθηκε κυρίως τουρίστες και παραθεριστές.
Στον οικισμό της Παλαιάς Μικρής Μαντίνειας ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ναοί του Αγίου Αθανασίου (1898), του Αγίου Χαραλάμπους (1900), των Αγίων Αποστόλων (με τοιχογραφίες του 18ου αιώνα), του Αγίου Σπυρίδωνα (ή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου, πιθανότατα κτίσμα της Β΄ Ενετοκρατίας) και του Αγίου Νικολάου. Ο τελευταίος διαθέτει νεοκλασικά στοιχεία και χρονολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα, είναι όμως πιθανόν η κατασκευή του να ανάγεται σε πρωιμότερη εποχή και τα νεοκλασικίζοντα χαρακτηριστικά να οφείλονται σε εκτεταμένη μετασκευή στις αρχές του 19ου αιώνα.
Στον οικισμό της Μικρής Μαντίνειας, υπάρχουν επίσης οι παλιοί αλευρόμυλοι του Παναγιώταρου, καθώς και οι ναοί της Κοίμησης της Θεοτόκου (σώζονται το χτιστό του τέμπλου, με τοιχογραφίες του 18ου αιώνα και σπαράγματα τοιχογραφιών, έργα της λαϊκής μανιάτικης ζωγραφικής του 18ου αιώνα) και του Προφήτη Ηλία. Στη θέση Μύλοι, σε τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, βρίσκεται ο πύργος των Καπετανάκηδων με τα προκτίσματά του. Πρόκειται για τετράγωνο τετραώροφο πύργο, ύψους 20 μ. και πλάτους 7 μ., που έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Κάθε χρόνο, οι τουρίστες και οι επισκέπτες πληθαίνουν και συνεχώς χτίζονται σπίτια και ξενοδοχεία, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης. Λόγω του παραπάνω, η Τοπική Κοινότητα Μικρής Μαντίνειας έχει ζητήσει τον χαρακτηρισμό του οικισμού της παλιάς Μικρής Μαντίνειας Μεσσηνίας ως «παραδοσιακού», κίνηση που κρίνεται απαραίτητη για την προστασία του οικισμού, θα προφυλάξει το παλιό χωριό από την αλλοίωσή του, θα επιτρέψει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να τα ανακαινίσουν ή να τα ανακατασκευάσουν και θα ομορφύνει και θα εμπλουτίσει το νέο οικισμό. Κατόπιν αυτών,
Ερωτάται ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στον χαρακτηρισμό του οικισμού της παλιάς Μικρής Μαντίνειας σε «παραδοσιακό»;
Η ερωτώσα βουλευτής,
Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου