9.11.11

Ομιλία του Δ .Κουσελά στη Βουλή για τον νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Στην αγόρευσή του, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του Νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ με τίτλο «Νέος Τρόπος Έκδοσης Αδειών Δόμησης, Ελέγχου Κατασκευών και λοιπές Διατάξεις», ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς αναφέρθηκε στα ακόλουθα:
«Σε ότι αφορά στις συνολικότερες πολιτικές εξελίξεις για την ανάδειξη Πρωθυπουργού της χώρας, υπάρχει σημαντική καθυστέρηση, που από ένα σημείο και πέρα είναι αδικαιολόγητη, δεδομένων των έκτακτων συνθηκών και των δυσμενών οικονομικών εξελίξεων στη γειτονική μας Ιταλία και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Είναι ανάγκη να βρεθεί σήμερα λύση, με την ανάδειξη όχι ενός Πρωθυπουργού «λαπά» ή «φούφουτου», όπως είπαν ορισμένα στελέχη της Ν.Δ, αλλά ικανού να ανταποκριθεί στο εύρος των προκλήσεων. Να εκπροσωπήσει αποτελεσματικά τη χώρα στις σκληρές διαπραγματεύσεις, να εμπνεύσει ασφάλεια και σιγουριά στους πολίτες, έχοντας τη στήριξη ευρέως φάσματος του πολιτικού κόσμου.
Οι αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο που συζητάμε εδω, φιλοδοξούν να βάλουν τέλος σε χρόνιες παθογένειες. Να σπάσουν αποστήματα κακοδιοίκησης και εστίες διαφθοράς, που εδω και καιρό έχουν διαπιστωθεί από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης.
Με αυτό το νομοσχέδιο, αλλάζει ριζικά το σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών και ελέγχου των κατασκευών, που ίσχυε μέχρι σήμερα. Με σημαντική απλούστευση των διαδικασιών και εύλογη απόδοση της ευθύνης για τη σωστή μελέτη και εκτέλεση του έργου, καταμερίζονται δίκαια οι ευθύνες ανάμεσα στους εμπλεκόμενους (υπηρεσίες δόμησης των Δήμων, μηχανικοί, κατασκευαστές, ιδιοκτήτες).
Διασφαλίζεται η νομιμότητα, περιορίζεται δραστικά η αυθαίρετη δόμηση, πατάσσεται η αθέμιτη συναλλαγή μέσω των Πολεοδομικών γραφείων και εισάγεται διαφάνεια στον έλεγχο των κατασκευών.
‘Ομως, οι υπηρεσίες έκδοσης αδειών δόμησης που πάνε στους Καλλικρατικούς Δήμους θα πρέπει να ενισχυθούν έγκαιρα με προσωπικό, κατάλληλη μηχανογράφηση και υποδομές, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν ομαλά στα νέα τους καθήκοντα.
‘Αλλη καινοτομία του σ.ν, είναι πως διαχωρίζει πλήρως τον ρόλο και τις αρμοδιότητες των αρχών αδειοδότησης (Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων) και των Ελεγκτών Δόμησης, που λειτουργούν υπό την εποπτεία του ΥΠΕΚΑ. Η διάκριση αυτή είναι κομβική για την εξυγίανση του συστήματος έκδοσης των οικοδομικών αδειών.
Τον ρόλο της επίβλεψης αναλαμβάνει Σώμα Ελεγκτών Δόμησης, υπό την εποπτεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το οποίο αποτελείται από ανεξάρτητους μηχανικούς πιστοποιημένους από το Τ.Ε.Ε.
Ελαχιστοποιούνται οι επαφές μηχανικών και πολιτών με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι συναλλαγές γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, ενω εισάγεται περαιτέρω διαφάνεια, με την ανάρτηση των αδειών δόμησης στο Διαδίκτυο.
Με την κωδικοποίηση των διαδικασιών υποβολής και ελέγχου των απαιτούμενων δικαιολογητικών και μελετών, αλλά και με τη θέσπιση συγκεκριμένων προθεσμιών, απλοποιείται και επιταχύνεται σημαντικά η διαδικασία αδειοδότησης, καταργώντας καθυστερήσεις και πρακτικές που συχνά οδηγούσαν σε... «γρηγορόσημα».
Ιδιαίτερα θετική παρέμβαση του σ.ν. είναι και τα φορολογικά κίνητρα που θεσπίζονται για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα για τις περιοχές του Μεταξουργείου και του Γερανίου. Ως υφυπουργός Οικονομικών, είχα την τιμή να τα εισηγηθώ στο Υπουργικό Συμβούλιο, τον Μάιο του 2011.
Τα κίνητρα που παρέχονται για την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό των κτιρίων, ο μειωμένος φόρος μεταβίβασης των ακινήτων στις συγκεκριμένες περιοχές, καθώς και τα κίνητρα αναβάθμισης, ανακαίνισης και επισκευής κτιρίων στις περιοχές αυτές, είναι σημαντικά, με δεδομένη την τρέχουσα δημοσιονομική στενότητα.
Η επανάκαμψη της κατοικίας και της οικονομικής δραστηριότητας στο ιστορικό κέντρο είναι στοιχειώδης προϋπόθεση ώστε να αποφύγουμε καταστάσεις γκετοποίησης ή και ερήμωσης ιστορικών περιοχών του Κέντρου της Αθήνας.
Τέλος, σημαντική παρέμβαση του σ.ν. είναι οι διατάξεις που ξεμπλοκάρουν ήδη κατατεθειμένες αιτήσεις για αιολικά πάρκα, επομένως και τις αντίστοιχες επενδύσεις που έμεναν σε εκκρεμότητα και οι οποίες αναμένεται να τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα.
Κλείνοντας, Κύριε Υπουργέ, ζητώ οι προθεσμίες που προβλέπονται για τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων στον νόμο 3843/2010, καθώς και εκείνες για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων που λήγουν στις 30/11/2011, να παραταθούν μέχρι την 31/12/2011»

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου