15.2.12

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-Πετυχημένη ημερίδα για τις νέες καλλιέγειες !

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΝ.ΑΛΕΥΡΑ !!
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για τις νέες καλλιέργειες και τα προγράμματα που μπορούν να υποστηρίξουν τους νέους αγρότες πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ε στην Κυπαρισσία το οποίο κατακλύστηκε από αγρότες της Μεσσηνίας και Ηλείας για τις νέες τάσεις στον αγροτικό τομέα.
Την ημερίδα προλόγισε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής οικονομίας κ. Παρασκευόπουλος ο οποίος ανέπτυξε τις δράσεις και καινοτόμες πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν με πλήθος επιστημονικών πειραμάτων στην Τριφυλία δίνοντας έμφαση στις υπαίθριες και θερμοκηπιακές καλλιέργειες που αποτελούν το έναυσμα για το άρτιο οικονομικό μέλλον της περιοχής λέγοντας ότι η εκπαίδευση των αγροτών σώζει...
Στο χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Αλευράς εστίασε στην πρωτοβουλία που έλαβε η Περιφέρεια με την διοργάνωση της ημερίδας η οποία θα συνεχιστεί μετά τη Μεσσήνη και την Κυπαρισσία στην περιοχή της Πυλίας με σκοπό να υπάρξει ουσιαστική ενημέρωση από τους επιστήμονες για τις νέες εξελίξεις καθώς ο πρωτογενής τομέας μπορεί να μας βγάλει από την οικονομική κρίση που διανύουμε. Παράλληλα εκτίμησε ότι το ουσιαστικό πρόβλημα που απασχολεί τους παραγωγούς είναι η διάθεση των άριστων προιόντων που παράγονται αλλά και η απίστευτη διαφορά τιμής από το χωράφι στα ράφια των καταστημάτων, εξηγώντας ότι οι πολιτικές πρέπει να τροποποιηθούν ώστε να εναρμονιστούν με το νέο περιβάλλον προκειμένου να γίνουμε ανταγωνιστικοί.
To θέμα Εναλλακτικές καλλιέργειες: Προτεινόμενα είδη - Διαδικασία παραγωγής ανέλυσε η Φουλίδη Άννα Γεωπόνος, Προϊσταμένη Τμήματος Δ/νση Φυτ. Παραγωγής Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η οποία ανέλυσε τις καλλιέργειες που επιδοτούνται στον Ευρωπαικό χώρο και μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για νέες καλλιέργειες ξεφεύγοντας από το όριο της μονοκαλλιέργειας στην χώρα μας...
Ενδιαφέρον παρουσίασε το θέμα με τίτλο Η Καλλιέργεια Ροδιάς. Πρώτες εμπειρίες στην Ελλάδα.
Εισηγητής ήταν ο Βασιλακάκης Μιλτιάδης, Καθηγητής Δενδροκομίας Γεωπονικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο οποίος εκτίμησε ότι σήμερα καλλιεργούνται στην χώρα μας περισσότερα από 15.000 στρέμματα καθώς εμφανίζει μια μεγάλη δυναμική τόσο για το καρπό της όσο και τον χυμό του είδους που έχει θεραπευτικές ιδιότητες.
Στην Καλλιέργεια Μανιταριών. Απαιτήσεις – Ιδιαιτερότητες - Προοπτικές ανέπτυξε ο Ζερβάκης Γεώργιος, Γεωπόνος, Επίκουρος Καθηγητής Μυκητολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ο οποίος μίλησε για παραγωγή 8.000 τόνων στην χώρα μας θεωρώντας ότι μπορεί να διευρυνθεί σε όλη την χώρα η καλλιέργεια με χαμηλό κόστος και πλούσια παραγωγή.
Τέλος αναλύθηκε το θέμα Η Καλλιέργεια των Αρωματικών Φυτών στο πλαίσιο των καινοτόμων δράσεων στον αγροτικό τομέα από τον κ.Τζάνη Ηλία Γεωπόνος Προϊστάμενος Σταθμού Έρευνας Αγρίνιο. Στην ημερίδα έδωσαν μεταξύ άλλων το παρών στο πάνελ ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο οποίος έκανε παρέμβαση στο τέλος της εκδήλωσης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό συμβούλιο Δημήτρης Δράκος, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Μπακούρος, οι Δήμαρχοι Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας και Πύλου- Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, ο Πρόεδρος των Νέων αγροτών Ηλείας κ. Βασιλόπουλος, ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας ένωσης νέων αγροτών, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος αγροτών.
Αξίζει να τονίσουμε ότι στην ημερίδα υπήρξε πλούσιο πληροφοριακό υλικό για τις νέες τάσεις αλλά και επιστημονικά δεδομένα για τις καλλιέργειες στον ευρωπαικό χώρο...kyparissiotis.blogspot.com

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου