17.2.12

Γιορτάστηκε η Τσικνοπέμπτη στην Καλαμάτα !

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και κυρίως των μικρών παιδιών, ξεκίνησαν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας την Τσικνοπέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012.
Η έναρξη των εκδηλώσεων έγινε στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης μας στις 10 το πρωί, όπου συγκεντρώθηκαν περί τους 250 μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, οι οποίοι χωρίστηκαν σε ομάδες, φόρεσαν τα αποκριάτικα καπέλα τους και μέσα από τους γρίφους του «Κρυμμένου Θησαυρού» εξερεύνησαν και έμαθαν για το Ιστορικό Κέντρο της πόλης.
Νικητές στο παιχνίδι του «Κρυμμένου Θησαυρού» αναδείχθηκαν:
Στα δημοτικά: Η ομάδα του 2ου και του 5ου
Και στα Γυμνάσια: Η 2η ομάδα του 7ου Γυμνασίου
Παράλληλα το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μεσσηνίας πραγματοποιούσε εργαστήρι αποκριάτικης μάσκας, με ανακυκλώσιμα προϊόντα και δεκάδες μαθητές δημιούργησαν με φαντασία τη δική τους πρωτότυπη μάσκα. Στη συνέχεια, παρά τη συνεχόμενη βροχόπτωση, το γλέντι συνεχίστηκε με παραδοσιακή και λαϊκή μουσική από ορχήστρες της πόλης μας, τσικνίσματα, χορούς και πολλή διασκέδαση στην Πλατεία Αγίων Αποστόλων.
Αργότερα, στις 7 το απόγευμα, στην Τοπική Κοινότητα Πηδήματος του Δήμου Καλαμάτας κάτοικοι και επισκέπτες του χωριού είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το παραδοσιακό έθιμο «λιώσιμο παστού» και να γευτούν ολόφρεσκο και νόστιμο παστό, σαλάτες και γλυκίσματα, να τραγουδήσουν και να χορέψουν.
Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας και της ΦΑΡΙΣ, στις γειτονιές της πόλης, ξεκινούν αύριο στον Άγιο Σίδερη (Γήπεδο Στρατοπέδου στην οδό Καλλιπατείρας) και καλούνται όλοι οι Καλαματιανοί να συμμετάσχουν μεταμφιεσμένοι παραδοσιακά και να διασκεδάσουν σε αυθεντικούς αποκριάτικους ρυθμούς.
Την εκδήλωση υποστηρίζουν οι καταστηματάρχες
Κρεοπωλεία:«ΧΡ. ΟΔΕΜΙΣΙΩΤΗ», «ΣΠ. ΚΑΤΣΙΡΑ», «ΕΥΑΓ. ΜΑΛΑΜΑ», Ψητοπωλείο «ΤΑ ΜΑΛΑΜΑΚΙΑ», Αρτοποιείο «ΚΑΤΣΟΥΛΑΚΟΥ», Καφέ «ΤΖΙΦΑ», «ΟΙΝΟΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ», «S/M ΑΦΕΝΤΑΚΗ», «ΡΟΥΜΠΟΣ», Ελαιοτριβείο «ΚΑΡΒΕΛΗ», Υγραέριο «ΓΚΟΥΖΟΣ», Ποτά «ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ» καθώς και μέλη Φορέων και Συλλόγων, οι οποίοι θα προσφέρουν στον κόσμο παραδοσιακό φαγητό και κρασί.
Σημαντικές εκδηλώσεις και το Σαββατοκύριακου, στην πόλη και τις Τοπικές Κοινότητες:
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Αγ.Σίδερης, ώρα 19.00:
«Καρναβαλικά δρώμενα με φωτιές»
ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Κεντρική Πλατεία
ώρα 11.30: παραδοσιακό γαϊτανάκι
ώρα 12.00: Θεατρικό δρώμενο: «ο θάνατος του δράκου και το ξύπνημα της άνοιξης».
Δημιουργίες αλληλεγγύης για τη στήριξη του Δημοτικού Παντοπωλείου
ώρα 12:30: ξεφάντωμα με πολύ μουσική και χορούς Latin
ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Σταματινού Δ.Ε. Αρφαρών, ώρα 19.00
«λιώσιμο παστού»
ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Βελανιδιά Δ.Ε. Αρφαρών , ώρα 18.00
«λιώσιμο παστού»
Σπερχογεία Δ.Ε. Καλαμάτας
Κεντρική Πλατεία - ώρα 10.00
Κατασκευή χαρταετών
Άμφεια Δ.Ε. Θουρίας
Πλατεία Άνω Αμφείας, ώρα 19.00
«λιώσιμο παστού», παραδοσιακό γλέντι

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου