16.2.12

Απελευθερώνεται το ωράριο των φαρμακείων !!

Η ΔIATAΞH για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, η οποία σε μορφή τροπολογίας είχε καταψηφιστεί πριν από 20 ημέρες στη Βουλή, πέρασε την Τρίτη από το Υπουργικό Συμβούλιο στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων ΕΣΥ, φαρμάκων, φαρμακείων και άλλες διατάξεις». Η διάταξη για τα φαρμακεία αναφέρει τα εξής:
Ολα τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή καθώς και το Σάββατο.
Φαρμακοποιοί, οι οποίοι, κατόπιν επιλογής τους, επιθυμούν να εργαστούν πέραν του καθοριζόμενου ωραρίου, υποχρεούνται να το δηλώσουν στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους και στον αρμόδιο περιφερειάρχη μέχρι την 20ή Μαΐου και την 20ή Νοεμβρίου κάθε έτους, προκειμένου να λειτουργούν κατά το πρώτο ή το δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους αντίστοιχα.
Ο οικείος περιφερειάρχης υποχρεούται να ανακοινώνει το σύνολο των δηλώσεων των φαρμακοποιών μέχρι τις 31 Μαΐου και 31 Οκτωβρίου αντίστοιχα (μέχρι τώρα η ισχύς της δυνατότητας διεύρυνσης των ημερών λειτουργίας ήταν ετήσια), οι δε οικείοι φαρμακευτικοί σύλλογοι υποχρεούνται να αναφέρουν στους μηνιαίους πίνακες εφημεριών και τα φαρμακεία που λειτουργούν πέραν του νόμιμου ωραρίου.
Το διευρυμένο ωράριο θα συμπίπτει απόλυτα με αυτό των εφημεριών όπως το ορίζει ο οικείος φαρμακευτικός σύλλογος και θα πρέπει να τηρείται για όλο το χρονικό διάστημα που έχει δηλώσει ο φαρμακοποιός. Η μη τήρηση του διευρυμένου ωραρίου επιφέρει τις προβλεπόμενες, από την ισχύουσα νομοθεσία για τις εφημερίες, κυρώσεις.
Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει, επίσης, ρύθμιση με την οποία αυξάνεται το rebate των φαρμακείων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Το επιπλέον rebate είναι κλιμακωτό για τιμολόγια άνω των 40.000 ευρώ και φτάνει έως 1,5%. Επιπλέον, μειώνεται για τους εμπόρους φαρμακευτικών προϊόντων χονδρικής πώλησης το ποσοστό μικτού κέρδους από την πώληση φαρμακευτικών προϊόντων σε 4,9%. Μειώνεται επίσης και η τιμή των πρωτότυπων εκτός πατέντας και των γενόσημων φαρμάκων κατά 50% και 60%, αντίστοιχα, της τιμής του πρωτοτύπου. Η δε αρμοδιότητα τιμολόγησης φαρμάκων «περνάει» στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική καταχώριση όλων των συνταγών από τα φαρμακεία προς τα Ταμεία.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου