13.2.12

ΙΟΝΕ-«ΔΙΑΔΙΚΑΣΙ​ΕΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨ​ΗΣ ΣΚΑΦΟΥΣ, ΕΠΙΒΩΣΗΣ, ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ και ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΝΑΥΑΓΩΝ»

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε, την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012,από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Νοτίου Ελλάδος σεμινάριο, με θέμα «ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΣΚΑΦΟΥΣ, ΕΠΙΒΩΣΗΣ, ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ και ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΝΑΥΑΓΩΝ»
Στο σεμινάριο που οργάνωσε δωρεάν ο ΙΟΝΕ για τους αθλητές και φίλους της θάλασσας παρουσιάστηκαν σημαντικά θέματα και προσφέρθηκαν γνώσεις και εμπειρίες απαραίτητες για την ασφάλεια αλλά και για την ίδια τη ζωή όσων ασχολούνται με το υγρό στοιχείο. Παρουσιάστηκε στη θεωρία και στην πράξη το τι πρέπει να κάνει οποιοσδήποτε επιβαίνει σε ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος σε συνθήκες που αναγκάζουν τους επιβαίνοντες να το εγκαταλείψουν για να σωθούν.
Συγκεκριμένα στο θεωρητικό μέρος, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας στις 10 π.μ., παρουσιάστηκαν, με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού, τα εξής θέματα:
• Πρώτες ενέργειες, βασικοί κανόνες πριν την εγκατάλειψη
• Αναφορά (VHF με κλίση DSC ή χωρίς, ενεργοποίηση EPIRB, auto ή manual)
• Ενεργοποίηση πνευστής σχεδίας
• Διαδικασίες επαναφοράς, επιβίβασης, περισυλλογής ναυαγών
• Διαδικασίες επιβίωσης – υποθερμία
• Διαδικασίες εντοπισμού (μέσα, τρόπος χρήσης)
• Διαδικασίες διάσωσης από πλωτά μέσα μικρού και μεγάλου εκτοπίσματος
• Διαδικασίες διάσωσης από εναέρια και θαλάσσια (Α/Ν) μέσα
Και στο πρακτικό μέρος (Μαρίνα Καλαμάτας, 13:00) παρουσιάστηκε
επίδειξη ζωντανά σε πραγματικές συνθήκες από αθλητές του Ομίλου:
(Κώστα Λημνιό, Χρήστο Τσάμη, Θόδωρο Μυλωνά, Τάσο Βλαχονικολό, Βασίλη Φωτόπουλο, Βαγγέλη Νικητέα, Θανάση Γκίζα, Θανάση Νακόπουλο, ΄Εβελυν Καμβυσίδη, Γιώργο Αλεξανδρόπουλο, Γεωργία Ξυδιά, Χρυσή Λιάππα, Αλέκο Κολλιόπουλο, Ελένη Σιγαλού, Μαρία Πολυδούρη και Βίκυ Κουφού.)
a. Προσαρμογή ατομικού σωσιβίου (πνευστού- άκαμπτου)
b. Χρήση ειδών κυτίου επιβίωσης:
i. Πυροτεχνικά μέσα
ii. Δαχτυλίδι διάσωσης
iii. Καθρέπτης σημάτων
iv. Πλωτής άγκυρας
c. Χρήση ηλεκτρονικών μέσων εντοπισμού:
i. VHF – EPIRB (auto ή manual)
d. Ενεργοποίηση πνευστής σχεδίας
e. Επαναφορά πνευστής σχεδίας
f. Επιβίβαση στην πνευστή σχεδία
g. Ανάπτυξη πλωτής άγκυρας
h. Χρήση του δαχτυλιδιού διάσωσης
i. Περισυλλογή ναυαγών
Εισηγητής, εκπαιδευτής και συντονιστής όλου του σεμιναρίου ήταν ο Σμηναγός (ε. α.) και εκπαιδευτής Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θάλασσας, Μιχάλης Λίτσας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σεμινάριο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό της Καλαμάτας αλλά και της περιφέρειάς μας και το αγκάλιασαν τόσο οι παρευρισκόμενοι θεατές που θα καθιερωθεί ετησίως και θα εμπλουτιστεί περαιτέρω.
Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Νοτίου Ελλάδος ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες, το θερμό κοινό που μας τίμησε με την παρουσία του, τους αθλητές του Συλλόγου που συμμετείχαν στην επίδειξη, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για τη συνεργασία, το Σχολείο Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης της Πολεμικής Αεροπορίας και τον κ. Στράτο Πανταζίδη για την παραχώρηση φωτογραφιών και τον κ. Μιχάλη Λίτσα, που με τις γνώσεις και τις εμπειρίες του, αλλά και τη διάθεσή του να τα μοιραστεί μαζί μας, μας κάνει πλουσιότερους σε γνώση, σύνεση και ήθος.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου