Το μεράκι και η αγάπη για την πατρίδα, που τρέφουν οι ολιγάριθμοι
Έλληνες που ζουν και εργάζονται στην Μαλαισία, οδήγησε στην επιτυχία της
διοργάνωσης του πρώτου δεκαημέρου ελληνικής κουζίνας την χώρα αυτή της
Νοτιοανατολικής Ασίας.
Από τις 10 έως τις 20 Μαΐου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας
Κουάλα Λουμπούρ, οι παραδοσιακές συνταγές «ξετρελαίνουν» και κερδίζουν,
κάθε βράδυ, όλους τους επισκέπτες, που επιθυμούν να γευτούν κάτι
διαφορετικό.
«Η διοργάνωση του Greek Food Festival ήρθε σαν πρόταση από ένα μεγάλο
ξενοδοχείο της Κουάλα Λουμπούρ, στην οποία και ανταποκριθήκαμε με μεγάλη
προθυμία», επισημαίνει στο ΑΜΠΕ, από τη Μαλαισία, ο πρόεδρος της
Ελληνικής Κοινότητας, Μιλτιάδης Ντενεδιώτης. Και συνεχίζει: «Κάνουμε ότι
είναι δυνατόν για να προβάλλουμε την Ελλάδα, εδώ στη Μαλαισία. Για τη
συγκεκριμένη διοργάνωση, προθυμοποιηθήκαμε για την προμήθεια ελληνικών
κρασιών και για την εγκατάσταση μεγάλης βιντεο οθόνης, στην οποία
προβάλλονται όμορφες εικόνες από τα νησιά μας και όλη την Ελλάδα».
Στη Μαλαισία η ελληνική κουζίνα δεν είναι και πολύ δημοφιλής, όπως
λέει ο κ. Ντενεδιώτης, καθώς στη χώρα δεν υπάρχουν ελληνικά εστιατόρια.
Οι ελληνικές γεύσεις, όμως, είναι οικίες κατά κάποιο τρόπο, στους
ντόπιους, οι οποίοι, όπως και οι ξένοι, ενθουσιάζονται από τα ελληνικά
εδέσματα και τα πεντανόστιμα γλυκά που παρασκευάζουν ο ελλην-αυστραλός
σεφ, Γιώργος Διακομιχάλης και η μητέρα του, Πόπη, οι οποίοι κατάγονται
από την Κάλυμνο.
Στην εναρκτήρια βραδιά, όπου παρέστη και ο επίτιμος πρόξενος της
Ελλάδας στη Μαλαισία, Εμμανουήλ Νιότης, μέλη της κοινότητας χόρεψαν
συρτάκι, ενώ ο κ. Ντενεδιώτης «μύησε» τους παραβρισκόμενους στο
τελετουργικό του Ούζου. Ο δε σεφ φροντίζει να ενημερώνει ξεχωριστά όλους
τους επισκέπτες για τα ελληνικά εδέσματα και γλυκά. Ειδικά οι
λουκουμάδες και ο μπακλαβάς της κας Πόπης έκαναν θραύση, όπως και τα
ντολμαδάκια, ο μουσακάς, οι γαρίδες σαγανάκι, το στιφάδο κ.ά., που
ετοιμάζει ο γιός της.