ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ
ρεπορτάζ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
Σε δηλώσεις του ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος σε μια υπερσύγχρονη μονάδα που πληρεί όλες τις διεθνείς προδιαγραφές εξήγησε ότι "βρισκόμαστε σε ένα θερμοκήπια 15 στρεμμάτων στη περιοχή των Φιλιατρών τα οποία αποτελούν κέντρο παραγωγής με εξαιρετικό μικροκλίμα, καθώς σε αυτή την καλλιέργεια εφαρμόζονται υδροπονικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας σε πετροβάμβακα" για να προσθέσει ότι "βλέπουμε όχι μόνο μεγάλη παραγωγή και ποιότητα της ντομάτας αλλά βλέπουμε υγιή φυτά, την καρπόδεση καθώς η φυσική γονιμοποίηση έχει πραγματοποιηθεί με βομβίνους που ευδοκιμούν στην περιοχή μας, την σωστή θρέψη και τελικά μια χρονιά που η ντομάτα λείπει από την αγορά μας καταφέραμε να παράγουμε προιόν υψηλής πιστότητας με τεχνικές καλλιέργειας που αγγίζουν τη τελειότητα, με αξιοποίηση θέρμανση με βιομάζα και τελικά έχουμε προοδευτικούς παραγωγούς με αυξημένη παραγωγή σε Φιλιατρά και Γαργαλιάνους ενώ έχει μεγάλη ζήτηση σε όλες τις ευρωπαικές αγορές".
Υπενθύμισε σχετικά με την παραγόμενη ποσότητα ότι "έχουμε αποδόσεις στην ποιότητα με ελάχιστα φυτοπροστατευτικά προιόντα ρίχνοντας βάρος σε φυσικά μέσα" ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τις εκτάσεις είπε ότι "φέτος έχουμε 180 περίπου στρέμματα με υδροπονικές καλλιέργειες και υπάρχει αυξητική τάση με αρκετή προσοχή λόγω εμπειρίας και εξειδίκευσης αλλά και με το ανάλογο κόστος στην εγκατάσταση οπότε οι παραγωγοί κάνουν προσεκτικά βήματα καθώς το ζητούμενο είναι η ασφάλεια και ποιότητα της παραγωγής που προκύπτει από τις αναλύσεις που γίνονται σε τακτά διαστήματα ενώ το επιστημονικό προσωπικό της περιοχής απαντά με τους παραγωγούς θετικά απέναντι σε αυτή την πρόκληση των αγορών ώστε να υπάρχει το ανάλογο κίνητρο για την βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων".
Σε ότι αφορά τις υδροπονικές τάσεις στη καλλιέργεια κατέληξε λέγοντας ότι "το φυτό της ντομάτας στηρίζεται σε ένα υπόστρωμα με πετροβάμβακα όπου χορηγείται ταυτόχρονα νερό και λίπασμα μέσω του συστήματος άρδευσης-λίπανσης, δίνεται η ποσότητα του θρεπτικού διαλύματος που χρειάζεται με κεντρικό υπολογιστή και θα λέγαμε ότι αποτελούν το μέλλον με λογικές παραγωγής που θα περιλαμβάνουν άρτιο εξοπλισμό και τεχνική υποστήριξη, κεντρική λίπανση και ωρίμανση με προσοχή ώστε να έχουμε ένα άριστο προιόν".
Η πλούσια γη της Τριφυλίας δεν παράγει
μόνο άριστα ποιοτικά πρώιμα προιόντα αλλά προσφέρει κυρίως κηπευτικά με
άριστες αποδόσεις και βιολογικές καλλιέργειες όπως είναι εκείνη της
ντομάτας που αναγνωρίζεται στην Ευρωπαική αγορά.
Την τεχνογνωσία που
διαθέτει η περιοχή μας διαπιστώσαμε από κοντά στην θερμοκηπιακή μονάδα
καλλιεργητών που βρίσκεται στα Φιλιατρά με αφορμή την επιτόπου επίσκεψη
του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής οικονομίας.
Σε δηλώσεις του ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος σε μια υπερσύγχρονη μονάδα που πληρεί όλες τις διεθνείς προδιαγραφές εξήγησε ότι "βρισκόμαστε σε ένα θερμοκήπια 15 στρεμμάτων στη περιοχή των Φιλιατρών τα οποία αποτελούν κέντρο παραγωγής με εξαιρετικό μικροκλίμα, καθώς σε αυτή την καλλιέργεια εφαρμόζονται υδροπονικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας σε πετροβάμβακα" για να προσθέσει ότι "βλέπουμε όχι μόνο μεγάλη παραγωγή και ποιότητα της ντομάτας αλλά βλέπουμε υγιή φυτά, την καρπόδεση καθώς η φυσική γονιμοποίηση έχει πραγματοποιηθεί με βομβίνους που ευδοκιμούν στην περιοχή μας, την σωστή θρέψη και τελικά μια χρονιά που η ντομάτα λείπει από την αγορά μας καταφέραμε να παράγουμε προιόν υψηλής πιστότητας με τεχνικές καλλιέργειας που αγγίζουν τη τελειότητα, με αξιοποίηση θέρμανση με βιομάζα και τελικά έχουμε προοδευτικούς παραγωγούς με αυξημένη παραγωγή σε Φιλιατρά και Γαργαλιάνους ενώ έχει μεγάλη ζήτηση σε όλες τις ευρωπαικές αγορές".
Υπενθύμισε σχετικά με την παραγόμενη ποσότητα ότι "έχουμε αποδόσεις στην ποιότητα με ελάχιστα φυτοπροστατευτικά προιόντα ρίχνοντας βάρος σε φυσικά μέσα" ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τις εκτάσεις είπε ότι "φέτος έχουμε 180 περίπου στρέμματα με υδροπονικές καλλιέργειες και υπάρχει αυξητική τάση με αρκετή προσοχή λόγω εμπειρίας και εξειδίκευσης αλλά και με το ανάλογο κόστος στην εγκατάσταση οπότε οι παραγωγοί κάνουν προσεκτικά βήματα καθώς το ζητούμενο είναι η ασφάλεια και ποιότητα της παραγωγής που προκύπτει από τις αναλύσεις που γίνονται σε τακτά διαστήματα ενώ το επιστημονικό προσωπικό της περιοχής απαντά με τους παραγωγούς θετικά απέναντι σε αυτή την πρόκληση των αγορών ώστε να υπάρχει το ανάλογο κίνητρο για την βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων".
Σε ότι αφορά τις υδροπονικές τάσεις στη καλλιέργεια κατέληξε λέγοντας ότι "το φυτό της ντομάτας στηρίζεται σε ένα υπόστρωμα με πετροβάμβακα όπου χορηγείται ταυτόχρονα νερό και λίπασμα μέσω του συστήματος άρδευσης-λίπανσης, δίνεται η ποσότητα του θρεπτικού διαλύματος που χρειάζεται με κεντρικό υπολογιστή και θα λέγαμε ότι αποτελούν το μέλλον με λογικές παραγωγής που θα περιλαμβάνουν άρτιο εξοπλισμό και τεχνική υποστήριξη, κεντρική λίπανση και ωρίμανση με προσοχή ώστε να έχουμε ένα άριστο προιόν".