6.7.12

ΚΑΛΑΜΑΤΑ-«Πράσινο» της Επιτροπής Διαβούλευσης για ανάπλαση της παραλίας !

ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΗ  Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧH !
Θετική ανταπόκριση από τους φορείς που εκπροσωπούνται στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης βρήκε η μελέτη για την ανάπλαση της παραθαλάσσιας περιοχής από το «Πανελλήνιον» μέχρι του «Ταμπάκη» και ο γενικότερος σχεδιασμός της δημοτικής αρχής Καλαμάτας για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, προϋπολογισμού 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Ωστόσο διαπιστώθηκε ότι η προετοιμασία της δημοτικής αρχής δεν είναι επαρκής και συγκεκριμένα δεν γνωρίζει το καθεστώς στην περιοχή όπου πρόκειται να γίνει η ανάπλαση, κατά πόσο δηλαδή οι χώροι μπορούν να αξιοποιηθούν από το Δήμο για το συγκεκριμένο σκοπό. Όπως επίσης η δημοτική αρχή δεν έχει εξετάσει ακόμα κατά πόσο η συγκεκριμένη μελέτη ταυτίζεται ή ενδεχομένως έρχεται σε σύγκρουση με τη μεταγενέστερη μελέτη της Λιμενικής Επιτροπής για το προγραμματικό σχέδιο της χερσαίας ζώνης.
Μια πρώτη παρουσίαση της μελέτης έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαβούλευσης, αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης, ενώ περισσότερα στοιχεία παρουσίασε ο αρχιτέκτων και πρώην αντιδήμαρχος Γιώργος Κυριακόπουλος, ο οποίος ήταν ο βασικός μελετητής.
Η συγκεκριμένη μελέτη εκπονήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 από πλειάδα μηχανικών της περιοχής και είναι τμήμα της ευρύτερης μελέτης για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, από το λιμάνι μέχρι το Φιλοξένια και από τη θάλασσα μέχρι την Κρήτης, σε συνδυασμό με το τραμ που σχεδιαζόταν τότε να δρομολογηθεί στη γραμμή Καλαμάτα-Παραλία.
Όπως σημείωσε ο κ. Κυριακόπουλος, η μελέτη σκοπό έχει να αναβαθμίσει το δημόσιο χαρακτήρα της υπό επέμβαση περιοχής, να δημιουργήσει υποδομές υψηλής ποιότητας και αισθητικής για την αναψυχή των κατοίκων, με τη δημιουργία μιας μεγάλης πλατείας με συντριβάνι, ενός μεγάλου ξύλινου διαδρόμου και καθιστικού με μέτωπο στη θάλασσα, με φροντίδα του πρασίνου και με διάφορες άλλες παρεμβάσεις.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ευχαρίστησε θερμά τον Γιώργο Κυριακόπουλο για το έργο του και την προσφορά του στην πόλη, ενώ τόνισε ότι σκοπός της δημοτικής αρχής είναι να κινηθεί έγκαιρα ώστε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου.
Το σύνολο σχεδόν όσων τοποθετήθηκαν εκφράστηκαν θετικά για τη μελέτη, με εξαίρεση τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Νίκο Πατσαρίνο, ο οποίος έκρινε ότι η παρέμβαση που σχεδιάζεται θα μετατρέψει τον δημόσιο κοινόχρηστο χώρο σε προέκταση των οικοδομικών τετραγώνων.
Ο επικεφαλής του «Δικτύου», Σταμάτης Μπεχράκης, τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο θέμα, ότι η μελέτη έχει θετικά στοιχεία αλλά και κινδύνους, όπως την έλξη πλήθους επισκεπτών που θα εντείνουν ακόμη περισσότερο τα κυκλοφοριακά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή.
Οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν θα αξιολογηθούν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και η τελική εισήγηση θα τεθεί στην κρίση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας προσεχώς.
Στ.Μ.kalamatajournal.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου