22.10.12

Λιγότεροι Ι-5 και Ι-4 εφεξής στον στρατό

Σε αυστηροποίηση του υγειονομικού κανονισμού προχωρούν οι στρατιωτικές αρχές σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι απώλειες στρατιωτών.

Εξάλλου αναμένεται πως μέσα στην επόμενη δεκαετία ο αριθμός των στρατεύσιμων θα μειωθεί κατά 7.500 λόγω του δημογραφικού προβλήματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου", στόχος των στρατιωτικών αρχών είναι να αυστηροποιηθεί ο υγειονομικός κανονισμός ώστε να βγαίνουν λιγότεροι Ι-5 και να αυξηθούν οι φέροντες όπλο.

Τα μέτρα της προηγούμενης διετίας για τους ανυπότακτους έχουν αποδώσει καρπούς αν και ο αριθμός τους, εσωτερικού και εξωτερικού, αγγίζει τις 33.000.

Στην αύξηση του αριθμού των κατατασσόμενων, σύμφωνα με επιτελείς του Πενταγώνου, φαίνεται ότι συμβάλλει τα τελευταία δύο χρόνια η οικονομική κρίση. Ολοένα και περισσότεροι νέοι αδυνατούν να σπουδάσουν ή να συνεχίσουν τη φοίτησή τους σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, εντός και εκτός της χώρας, καθώς οι οικογένειές τους δεν μπορούν πλέον να τους στηρίξουν οικονομικά.

Το στοιχείο αυτό, αναφέρει η εφημερίδα, πιθανώς χαροποιεί τους στρατιωτικούς που βλέπουν να αυξάνεται η δύναμη των μονάδων, αλλά είναι ανησυχητικό για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη μόρφωση των νέων Ελλήνων.

Μέχρι και πριν από δύο χρόνια το ποσοστό όσων ζητούσαν αναβολή στράτευσης για λόγους κυρίως σπουδών προσέγγιζε ή έφθανε το 25% της σειράς κατάταξης, ενώ τώρα έχει υποχωρήσει στο 22% με φθίνουσα πορεία.

Από τη σειρά κατάταξης, το 70% κρίνεται Ι-1 ή Ι-2 και υπηρετεί κανονικά, φέροντας όπλο, ενώ το 5% χαρακτηρίζεται λόγω κάποιων παθήσεων Ι-3 ή Ι-4.  Το υπόλοιπο 3% (αφού το 22% παίρνει αναβολή) απαλλάσσεται οριστικά από τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ως Ι-5.

Τους λεγόμενους "γιωτάδες" οι στρατιωτικές αρχές επιχειρούν τώρα να περιορίσουν, τροποποιώντας τον υγειονομικό κανονισμό, που ισχύει τόσο για τα μόνιμα στελέχη όσο και για τους κληρωτούς, κάνοντάς τον πιο αυστηρό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποιοι που  μέχρι τώρα θα μπορούσαν να βγουν Ι-5 με παθολογικά αίτια, στο εξής θα καλούνται να υπηρετήσουν. Πολλοί δε που κρίνονταν Ι-4 και δεν μπορούσαν να έχουν όπλο, θα δύνανται να εκτελούν ένοπλες υπηρεσίες, αφού θα χαρακτηρίζονται Ι-2 ή Ι-3. defencenet.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου