22.2.13

Ναι ή όχι στη μαστογραφία;

Σχεδόν μία στις τέσσερις περιπτώσεις καρκίνου του μαστού που εντοπίζονται με μαστογραφικό έλεγχο θα μπορούσε να παραμείνει ασυμπτωματική και να μην οδηγεί απαραίτητα σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή της γυναίκας!

Έρευνα Αμερικανών ερευνητών, βασιζόμενη σε στοιχεία από 39.888 γυναίκες από τη Νορβηγία, έδειξε ότι το 15%-25% των περιπτώσεων καρκίνου μαστού έχουν υπερεκτιμηθεί και…υπερδιαγνωστεί.

Όπως εξηγούν οι Αμερικανοί ερευνητές, αυτή η νοοτροπία οδηγεί σε μη απαραίτητες θεραπείες, όπως η χειρουργική, η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία.

Αν και οι υγειονομικές αρχές, διεθνώς, δουλεύουν επάνω στην αρχή ότι «ο μαστογραφικός έλεγχος σώζει ζωές», εντούτοις, αρκετοί ερευνητές έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους, υποστηρίζοντας ότι…η υπερδιάγνωση μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό.

Η εκτίμηση των σχεδόν 40.000 περιστατικών έγινε από Ακαδημαϊκούς καθηγητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, οι οποίοι μελέτησαν δεδομένα από γυναίκες διαφόρων περιοχών της Νορβηγίας, για το διάστημα 1996 έως 2005. Τι έδειξε η ανάλυση των δεδομένων;

Ο μαστογραφικός έλεγχος λειτούργησε για την πρόληψη ενός θανάτου για κάθε 2.500 γυναίκες που εξετάζονταν, αλλά ευθύνονταν και για 6-10 περιπτώσεις υπερδιάγνωσης.

Όπως παρατηρεί η ερευνήτρια Δρ. Μέτε Κάλαγκερ, «η μαστογραφία ίσως, τελικά, να μην ενδείκνυται για τον εντοπισμό καρκίνου του μαστού, επειδή δεν μπορεί να ξεχωρίσει εάν πρόκειται για αναπτυσσόμενο ή για μη αναπτυσσόμενο καρκίνο. Οι ακτινολόγοι έχουν εκπαιδευτεί να εντοπίζουν ακόμη και τον πιο μικρό καρκινικό όγκο, σαν να βάζουν στοίχημα ότι θα διαγνώσουν όσο το δυνατόν πιο πολλούς καρκινικούς όγκους, για να θεραπεύσουν τον καρκίνο του μαστού.

Ωστόσο, η παρούσα μελέτη έρχεται να προσθέσει σε ένα διαρκώς αυξανόμενο αριθμό στοιχείων, ότι αυτή η πρακτική έχει προκαλέσει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στις γυναίκες: διάγνωση καρκίνου που δεν επρόκειτο να προκαλέσει συμπτώματα ή θάνατο».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των Αμερικανών ερευνητών, η Δρ. Τζούλι Σαρπ από το Βρετανικό «Cancer Research» δήλωσε: «Οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ακριβείς, επιβεβαιωμένες και ξεκάθαρες πληροφορίες για να αποφασίσουν ποιο ρόλο θα έχει στη ζωή τους ο μαστογραφικός έλεγχος. Η απόφαση για το πότε θα εξετάζονται είναι καθαρά προσωπική και πρέπει να λαμβάνεται από τη γυναίκα μόνον εφόσον της έχουμε εξηγήσει όλα τα πιθανά πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα της μαστογραφίας.

Ωστόσο, μέχρι να έχουμε τα αποτελέσματα και μιας δικής μας, Βρετανικής μελέτης, τα οποία αναμένονται στο τέλος του χρόνου, η θέση μας παραμένει σταθερά υπέρ της αξίας του μαστογραφικού ελέγχου».

Από την πλευρά της, η Δρ. Κέιτλιν Πάλφρειμαν, από το «Breakthrough Breast Cancer», δηλώνει: «Το ποσοστό των υπερδιαγνωσμένων καρκίνων μαστού αμφισβητείται σε πολύ μεγάλο βαθμό και περνάει στις γυναίκες μηνύματα που προκαλούν σύγχυση, όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα του τακτικού μαστογραφικού ελέγχου.

Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι ο τακτικός έλεγχος είναι ζωτικής σημασίας, καθώς βοηθά να εντοπιστεί ο καρκίνος του μαστού εγκαίρως, όσο δηλαδή οι θεραπευτικές μας επιλογές δεν είναι τόσο επιθετικής μορφής και έχουν μεγάλα ποσοστά επιτυχίας».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου