19.5.13

Το έργο της Αρχαιολογικής Εταιρείας για το 2012

Μια νέα πόλη αποκαλύπτεται στην αρχαία Θουρία της Μεσσηνίας. Ένα καινούργιο θραύσμα ενεπίγραφης πινακίδας σε Γραμμική Β γραφή, το έκτο που εντοπίζεται στον 'Αγιο Βασίλειο Λακωνίας, φέρει το σύμβολο του διπλού πελέκεως. 
Ο νέος ανασκαφικός άθλος στη σύγχρονη πόλη της Θήβας φέρνει στο φως τη συνέχεια του κεντρικού μυκηναϊκού ανακτορικού συγκροτήματος, που αποτελούσε και τον αντικειμενικό στόχο των ερευνών.

Βραχογραφίες του Στρόφιλα 'Ανδρου, που απεικονίζουν έναν θαλάσσιο βυθό με μέδουσα και δελφίνι, καθώς και πρωτοεμφανιζόμενα σύμβολα, αποτυπώνουν την κοσμοθεωρία των νεολιθικών κατοίκων της περιοχής. Μια επιγραφή του 1ου αι. μ.Χ., που εντοπίζεται σε στοά της αγοράς στην αρχαία Μεσσήνη, πληροφορεί για τις επισκευές που πραγματοποιήθηκαν με τη χρηματοδότηση εύπορου Μεσσήνιου πολίτη, ταυτοποιώντας την τοποθεσία με τη στοά δίπλα στο κρεοπωλείο.

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνον από τα ευρήματα που έκαναν αίσθηση και τα οποία αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που διεξήγαγε η Αρχαιολογική Εταιρεία μέσα στο 2012. Το έργο αυτό, που εκτός από τις επιτόπιες έρευνες περιλαμβάνει και νέες εκδόσεις, παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του κτηρίου της Αρχαιολογικής Εταιρείας (Πανεπιστημίου 22) ο Γενικός Γραμματέας της και ακαδημαϊκός, Βασίλειος Πετράκος.

«Σήμερα λέγεται ότι αγωνιζόμαστε και υποφέρουμε για να ζήσουν καλύτερα οι επίγονοί μας, σε 20, 30 ή 40 χρόνια. Αλλά όλοι, πιστεύω, είμαστε ελεύθεροι στο πνεύμα και δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Αυτό που συμβαίνει δεν έχει ξαναγίνει.

Είναι παραπάνω από όσα έζησαν οι γονείς των μεγαλυτέρων εδώ μέσα και περιλαμβάνω και τον εαυτό μου. Βρισκόμαστε και ζούμε, εκτός από το οικονομικό, και σε ένα ηθικό και πολιτικό αδιέξοδο, όπως τις παραμονές του 1922. Όπως τότε μωροί οδήγησαν σε ανεπανόρθωτη καταστροφή, έτσι και σήμερα εκείνο που χωρίς σκέψη άρχισε το 1980 οδηγεί σε μία άλλη καταστροφή εξίσου μεγάλη, της οποίας ζούμε την προετοιμασία και συμβάλλουμε στην πραγματοποίησή της χωρίς συναίσθησή της», τόνισε στον επίλογό του ο κ. Πετράκος.

Δύο τεύχη του «Μέντορος» με τις ομιλίες που έγιναν για να τιμηθεί η έκδοση του 150ού τόμου της «Αρχαιολογικής Εφημερίδος», η «Αρχαιολογική Εφημερίς του 2012» και τα «Πρακτικά του 2009», πλαισιώνουν τις ενδιαφέρουσες εκδόσεις της Εταιρείας, που αν και λίγες λόγω οικονομικών συνθηκών, δεν παύουν να ικανοποιούν τους φίλους της αρχαιολογίας, ειδικούς και μη: Ο τόμος με το έργο της Χαράς Τζαβέλλα - Evjen «Χαιρώνεια», που περιλαμβάνει πληροφορίες για τις παλιές και νεότερες έρευνες στη νεολιθική θέση, ο δεύτερος τόμος «Κύθηρα, 

Το μινωικό ιερό κορυφής στον 'Αγιο Γεώργιο στο Βουνό», με υπότιτλο «Τα ευρήματα», έργο της Έφης Σαπουνά - Σακελλαράκη, του Γιώργου Βαρουφάκη, της Αιμιλίας Μπάνου και του αείμνηστου Γιάννη Σακελλαράκη, ο οποίος είχε προλάβει να επιμεληθεί την ύλη, καθώς και το βιβλίο «Early Thermos» του καθηγητή Ιωάννη Παπαποστόλου, η αγγλική και πιο συμπυκνωμένη έκδοση της ελληνικής για τις ανασκαφές στη σημαντικότερη πόλη της αρχαίας Αιτωλίας.

Τέλος, η Αρχαιολογική Εταιρεία δεν έπαψε να επιμορφώνει. Μέσα από τη «Σχολή Διδασκαλίας της Ιστορίας της Τέχνης», που λειτούργησε πέρσι για 23η χρονιά, διακεκριμένοι αρχαιολόγοι και επιστήμονες, όπως ο Μανώλης Κορρές, ο Πέτρος Θέμελης, ο Πάνος Βαλαβάνης, ο Χρήστος Μπουλώτης και η Αδαμαντία Βασιλογάμβρου, μοιράστηκαν τις γνώσεις και την εμπειρία τους με τους συμμετέχοντες στα 18 δίωρα μαθήματα που είχαν γενικό τίτλο «Πελοπόννησος ΙΙ. Τα μεγάλα κέντρα από την προϊστορική στην ιστορική εποχή».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου