18.7.13

19ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας- Πρεμιέρα απόψε, στο Μέγαρο Χορού

Ξεκινά σήμερα, με πρεμιέρα στο εμβληματικό οικοδόμημα του Μεγάρου Χορού, το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, συνεχίζοντας την παράδοση που το έχει καταστήσει επίτευγμα πολιτιστικής αποκέντρωσης. 
Όλα είναι έτοιμα για την αποψινή πρεμιέρα, που θα δοθεί στις 22.00, στο πλαίσιο ενός θεσμού ο οποίος έχει χαρακτηριστεί πρότυπο και έχει επαινεθεί επανειλημμένως για την παραδειγματική λειτουργία του, τη διαρκή ανάπτυξη και τη σταθερή πορεία του, που τον κατατάσσουν σε ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα ευρωπαϊκά φεστιβάλ χορού και τα μεγάλα ευρωπαϊκά πολιτιστικά γεγονότα.
Σημειώνεται ότι φέτος, για πρώτη φορά, το ολοκαίνουργο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας θα φιλοξενήσει δύο παραστάσεις του Φεστιβάλ.
 
 

Το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του έξι παραγωγές από τον διεθνή χώρο και πέντε από την Ελλάδα. Οι καλλιτέχνες προέρχονται από τρεις ηπείρους: Ευρώπη (Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, Ελλάδα), Αφρική (Νιγηρία) και Νότιο Αμερική (Εκουαδόρ).
 

Περιλαμβάνει επίσης δύο σεμινάρια - εργαστήρια, με εκπαιδευτές από την Ισπανία και την Ελλάδα. Το ένα εξ αυτών, με την ονομασία playfor KALAMATADANCEFESTIVAL, θα αποτελέσει ένα πρωτότυπο και ευχάριστο εργαστήρι για όλους, που θα επικεντρωθεί στο φετινό Φεστιβάλ, με τις Σοφία Μαυραγάνη και Σάνια Στριμπάκου. Το εργαστήρι αυτό θα διαρκέσει από το Σάββατο 20 Ιουλίου έως την Πέμπτη 25 του μήνα.
 
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

Απόψε, στις 22.00
Rosas / Anne Teresa de Keersmaeker
'Drumming'
ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ / ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ
Διάρκεια: 60'
 
Η αναβίωση του Drumming της Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ με νέους χορευτές της ομάδας Rosas δίνει την ευκαιρία στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας να ξεκινήσει με μια από τις ωραιότερες παραστάσεις που ανέβηκαν ποτέ και παράλληλα να εγκαινιάσει το πολυαναμενόμενο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.
Η πρώτη εκδοχή της χορογραφίας, το 1988, συνεπήρε το κοινό με την ελευθερία της κίνησης και τη μεταδοτική χαρά που πηγάζει από τον ίδιο το χορό. Αγόρια και κορίτσια, με καθημερινά ρούχα, «πετούν» πάνω στο πορτοκαλί δάπεδο, γίνονται σμήνη, χορεύουν ξέφρενα, με κινήσεις που μοιάζουν απλές, έως ότου κατασιγάσει η ένταση, και ο χορός μετατραπεί σ’ ένα χαρούμενο τρέξιμο απ’ όλη την ομάδα.
 
 
 
ROSAS_Drumming Live 2012_C Herman Sorgeloos

Η Βελγίδα Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ είναι πλέον γνωστή στο ελληνικό κοινό ως μια από τους χορογράφους που σφράγισαν το πέρασμα από τη δεύτερη στην τρίτη χιλιετία. Στο Drumming η ιδιαίτερη γραφή της, γεμάτη μουσικότητα, με λεπτεπίλεπτη προσέγγιση του ρυθμού και μια αντίληψη για τη χορογραφική φράση που θυμίζει φούγκα, συναντά το ομώνυμο έργο του μινιμαλιστή συνθέτη Στηβ Ράιχ, γραμμένο για κρουστά και φωνές που μιμούνται τα κρουστά, για να γεννηθεί ένα χορογραφικό έργο μοναδικό στο παγκόσμιο ρεπερτόριο.
Χορογραφία: Anne Teresa De Keersmaeker
Χορεύουν: Bostjan Antoncic, Marta Coronado, Tale Dolven, Carlos Garbin, Fumiyo Ikeda, Valentina Nelissen, Elizaveta Penkova, Igor Shyshko, Marco Torrice, Jakub Truszkowski, Samantha van Wissen, Sue-Yeon Youn
Μουσική: Steve Reich, Drumming
Σκηνικό και Φωτισμοί: Jan Versweyveld
Βοηθός σκηνικού και φωτισμών: Geert Peymen
Κοστούμια: Dries Van Noten
Βοηθός κοστουμιών: Anne-Catherine Kunz, Aouatif Boulaich
Βοηθός χορογράφου στην αναβίωση: Roberto Oliván de la Iglesia
Διεύθυνση προβών: Muriel Hérault
Βοηθός καλλιτεχνικής διεύθυνσης: Anne Van Aerschot
Παραγωγή (1998) Rosas, De Munt / La Monnaie (Βρυξέλλες), La Bâtie-Festival de Genève (Γενεύη)
Συμπαραγωγή (2012) De Munt / La Monnaie (Βρυξέλλες), Sadler’s Wells (Λονδίνο), Les Théâtres de la Ville de Luxembourg
Πρεμιέρα 07.08.1998, στο ImpulsTanz στη Βιέννηwww.rosas.be
 
ΟΙ ΑΥΡΙΑΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Η παράσταση θα επαναληφθεί αύριο στο Μέγαρο Χορού, την ίδια ώρα.
Αύριο, Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Ιουλίου, στις 20.00, θα παρουσιασθεί από τον Qudus Onikeku η παράσταση 'STILL / life', στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, με διάρκεια 60΄.
 
 
QUDUS ONIKEKU_STILL-life_C Agnes Chafei

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου