27.9.13

Λεων. Γρηγοράκος : Αποσύνδεση της εκλογής δημάρχου από την εκλογή δημοτικών συμβούλων

Αποσύνδεση της εκλογής δημάρχου από την εκλογή δημοτικών συμβούλων πρότεινε, σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, από το βήμα ημερίδας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας για την αξιολόγηση των δομών των ΟΤΑ.

“Οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μια πρώτη ευκαιρία” τόνισε, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Εσωτερικών διατυπώνει τη σχετική εκλογική πρόταση, για την οποία αναμένονται οι θέσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

“Οι δημότες θα πρέπει να μπορούν να εκλέξουν δημοτικούς συμβούλους ανεξάρτητα από τον δήμαρχο. Οι πλειοψηφίες πρέπει να διαμορφώνονται στη βάση προγραμμάτων που αποβλέπουν στην εμπέδωση ευρύτερων συνεργασιών” είπε και εκτίμησε ότι, στα επόμενα χρόνια, στην Ελλάδα και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας.

“Η πλειοψηφία σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να είναι στατική, γιατί έτσι το θέλει ο δήμαρχος, μία ομάδα, ένα κόμμα, ένας συνδυασμός. Οι Δήμοι δεν θα αποσταθεροποιηθούν από αυτό αλλά από την παντοδυναμία του δημάρχου. Το μοντέλο που προτείνεται έχει και ένα άλλο θετικό στοιχείο: επιτρέπει και επιβάλλει συνεργασίες που είναι απαραίτητες για αλλαγές σε μια σύγχρονη τοπική αυτοδιοίκηση, αποτρέποντας σε μεγάλο βαθμό τις τακτικές του λαϊκισμού, των πελατειακών σχέσεων που μέχρι τώρα προσανατόλιζαν τον εκάστοτε δήμαρχο στη λογική της εξυπηρέτησης του δημότη – πελάτη, εμποδίζοντάς τον να ασχοληθεί ουσιαστικά με τα προβλήματα της κοινωνίας” πρόσθεσε ο κ. Γρηγοράκος.

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό εκλογής δημάρχου είπε ότι μπορούν να διατυπωθούν πολλές προτάσεις. “Το θέμα θα συζητηθεί στη Βουλή. Η ΚΕΔΕ έχει αναλάβει να μας φέρει την εισήγησή της. Κάθε πρόταση θα έχει και τη δική της αλήθεια. Κύριο θέμα, όμως, είναι η αποσύνδεση της εκλογής δημάρχου από την εκλογή δημοτικών συμβούλων” σημείωσε.

Πρόσθεσε, δε, ότι θα πρέπει να γίνει σχετικός διάλογος χωρίς δογματισμούς και αντιπαλότητες, διευκρινίζοντας ότι με την τοποθέτησή του θέτει συνολικά το πολιτικό ζήτημα των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αξιολόγησης του πολιτικού συστήματος της χώρας, των Περιφερειών και των Δήμων και αναβάθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για το ενδεχόμενο εκλογών σχολίασε: "Θα γίνουν κι εκλογές. Αν θέλουν κάποιοι που απειλούν να τις κάνουν τώρα, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Σίμος Δανιηλίδης διαφώνησε με την πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, επισημαίνοντας: "Θέσατε ζήτημα για το εκλογικό σύστημα. Διαφωνούμε ριζικά και σ' αυτήν την κατεύθυνση κινείται ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ που απορρίπτει οποιαδήποτε εκδοχή αλλαγής του συστήματος σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Δεν μπορεί να ανοίγει τέτοια συζήτηση μερικούς μήνες πριν από τις εκλογές".

"Υπολειτουργούμε. Τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχουμε κανένα δείγμα προσπάθειας των κυβερνώντων να αναβαθμίσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση" σημείωσε ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, εκτιμώντας ότι η ανακίνηση του ζητήματος του εκλογικού νόμου αυτή τη στιγμή δεν συμβάλλει στην αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης. Δήλωσε, δε, ανοιχτός σ' έναν τέτοιο διάλογο που θα αφορά τις μεθεπόμενες εκλογές.

Για ριζική αλλαγή του τοπίου της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα έκανε λόγο, με αφορμή τις επισημάνσεις του κ. Γρηγοράκου, ο δήμαρχος Κασσάνδρας Βασίλης Παπαγιάννης και μίλησε για επιχειρούμενη κατάργηση του συστήματος που καθιέρωσε ο "Καλλικράτης" και στηρίζεται στις παρατάξεις.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου