26.9.13

"Έφαγαν " περιουσία 1.126.465 από πεθαμένους

Εξαρθρώθηκε οικογενειακή εγκληματική σπείρα που οικειοποιείτο περιουσίες ατόμων τα οποία είχαν αποβιώσει. 

Στην υπόθεση ενέχεται και αστυνομικός

Πάνω από 20 ακίνητα και χρηματικό ποσό που ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ είναι η λεία εγκληματικής σπείρας, τα μέλη της οποίας συνέτασσαν πλαστές διαθήκες και ιδιοποιείτο παράνομα περιουσιακά στοιχεία ατόμων που είχαν αποβιώσει. Συνελήφθησαν για τη συμμετοχή τους στην οργάνωση έξι άτομα, τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για οικογένεια, την 72χρονη γιαγιά, την 57χρονη μητέρα, μία 48χρονη συγγενή τους και τα τρία εγγόνια. Παράλληλα, έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται ακόμη ένα μέλος της οργάνωσης, βρετανικής υπηκοότητας.
Σύμφωνα με την αστυνομία, η σπείρα ξεκίνησε τη δράση της από το 2000. Τα μέλη της αρχικά εντόπιζαν ακίνητα, μέσω των καταστάσεων που αναρτώνται στα ειρηνοδικεία της χώρας περί σφράγισης ακινήτων θανόντων ατόμων, λόγω απουσίας συγγενών ή κληρονόμων αυτών. Έπειτα από μικρό χρονικό διάστημα, και αφού τα ακίνητα είχαν σφραγιστεί από ειρηνοδίκη, εισέρχονταν παράνομα σ' αυτά και συγκέντρωναν στοιχεία σχετικά με την κινητή και ακίνητη περιουσία των θανόντων όπως ιδιόχειρες σημειώσεις, βιβλιάρια καταθέσεων και στοιχεία θυρίδων σε τράπεζες. Στη συνέχεια, μετά την παρέλευση κάποιων ετών και αφού προηγουμένως διαπίστωναν ότι τα περιουσιακά στοιχεία του ατόμου που είχε αποβιώσει δεν κληροδοτούνταν σε νόμιμους κληρονόμους, συνέτασσαν πλαστές ιδιόχειρες διαθήκες, σύμφωνα με τις οποίες τα περιουσιακά στοιχεία του θανόντα κληροδοτούνταν σε κάποιο ή κάποια μέλη της οργάνωσης. Προσκόμιζαν τις πλαστές διαθήκες ενώπιον αρμοδίων Πρωτοδικείων της χώρας (κυρίως της Αττικής) και σε συνδυασμό με άλλα ψευδή αποδεικτικά μέσα όπως καταθέσεις (ψευδομαρτύρων μελών της οργάνωσης), πετύχαιναν την έκδοση ευνοϊκών γι' αυτούς αποφάσεων των δικαστηρίων και έτσι θεμελίωναν κληρονομικό δικαίωμα επί της περιουσίας των θανόντων.
Με τη μέθοδο αυτή, από τη μέχρι στιγμής έρευνα, σύμφωνα με την αστυνομία έχει διαπιστωθεί ότι συντάχθηκαν τουλάχιστον δεκαεννέα πλαστές ιδιόχειρες διαθήκες για κινητή και ακίνητη περιουσία δεκαέξι ατόμων που έχουν αποβιώσει. 
Με τις πλαστές αυτές διαθήκες, τα μέλη της ομάδας κατάφεραν να ιδιοποιηθούν παράνομα 21 ακίνητα, σε Αθήνα, Βύρωνα, Καισαριανή, Παγκράτι, Κηφισιά, Π. Φάληρο, Ιωάννινα και Καβάλα, ενώ διερευνώνται ακόμα δύο υποθέσεις ακινήτων.
Σύμφωνα με την αστυνομία, τα μέλη της σπείρας επωφελήθηκαν κινητά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία στο σύνολό τους φθάνουν το 1.126.465,81 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η αξία των ακινήτων που μετεγγράφηκαν στα μέλη, ενώ παράλληλα αποστέρησαν από το ελληνικό Δημόσιο το νόμιμο δικαίωμά του να διεκδικήσει την κινητή και ακίνητη περιουσία των θανόντων.
Ο 22χρονος αστυνομικός, που υπηρετεί σε υπηρεσία της Αττικής, τέθηκε σε διαθεσιμότητα και σε βάρος του διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε για όλους τους εμπλεκομένους, η οποία περιλαμβάνει εξακόσια περίπου έγγραφα, από τα οποία πάνω από ογδόντα είναι καταθέσεις, αφορά τη σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, τις απάτες, τις πλαστογραφίες και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος παρέπεμψε την υπόθεση στον ανακριτή για κύρια ανάκριση, ενώ η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διευκρινιστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και να εξακριβωθεί η τυχόν συμμετοχή των μελών της και σε άλλα παρόμοια αδικήματα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου