Το ένα τρίτο των Βρετανών παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να διαγράψει τους «διαδικτυακούς» του φίλους στο Facebook που δεν συμπαθεί και αυτό γιατί θεωρεί ότι είναι περίεργοι ή ανησυχούν για τις συνέπειες μιας τέτοιας πράξης.
Μια έρευνα διαπίστωσε ότι ο μέσος αριθμός φίλων στο Facebook είναι οι 287, αλλά μόνο το 10% των «φίλων» είναι άτομα που ο κάτοχος του προφίλ πραγματικά συμπαθεί και θέλει να περνάει χρόνο μαζί του διαδικτυακώς.
Δεν είναι δηλαδή πραγματικοί φίλοι – με την κυριολεκτική έννοια –, αλλά «ψεύτικοι φίλοι στο Facebook».
Ένα σύνολο 2.863 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω που έχουν τη δική τους σελίδα στο Facebook ρωτήθηκε πόσους φίλους έχουν δική τους σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.
Όταν ρωτήθηκαν πόσα από αυτά τα άτομα θα χαρακτήριζαν ως «πραγματικούς φίλους» και με τα οποία θα ήθελαν να περνάνε χρόνο και εκτός διαδικτύου, οι ερωτηθέντες δήλωσαν κατά μέσο όρο μόλις 31 άτομα!
Οι συμμετέχοντες, στη συνέχεια, ρωτήθηκαν αν ήταν φίλοι με κάποιον που δεν θέλουν ουσιαστικά να είναι φίλοι και που αν τους πετύχαιναν κάπου έξω, ίσως και να άλλαζαν πεζοδρόμιο. Περισσότεροι από το ένα τρίτο (34%) των ανθρώπων παραδέχτηκαν ότι αυτό ισχύει και για εκείνους και ότι έχουν τουλάχιστον εννέα άτομα στο λογαριασμό τους που ταιριάζουν σε αυτά τα κριτήρια. Περισσότεροι από τους μισούς (58%) δήλωσαν ότι εξακολουθούν να είναι «φίλοι» μαζί τους στο Facebook φίλους για να βλέπουν φωτογραφίες και όσα γράφουν, ουσιαστικά για να «κατασκοπεύουν».
Κάτι λιγότερο από τους μισούς, το 47% παραδέχτηκε ότι κρατάνε και σα φίλους τους μέλη της οικογένειας τους ή και συγγενείς του αγαπημένου τους επειδή νιώθουν ότι έτσι πρέπει, όπως προκύπτει από την έρευνα που έγινε από την ιστοσελίδα VoucherCodesPro.co.uk.
Το 36% δήλωσε ότι εξακολουθεί να έχει φίλους τους συναδέλφους ή τους πρώην συναδέλφους του, σε περίπτωση που χρειαστεί να επικοινωνήσει μαζί τους στο μέλλον.
Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 26% παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να διαγράψει αυτούς τους «ψεύτικους» διαδικτυακούς του φίλους, επειδή δεν θα ήθελε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτής της πράξης.
Το 17% είπε ότι διατηρεί αυτές τις «φιλίες» επειδή τους επιτρέπει να δουν τι κάνουν οι άλλοι, όπως τα παιδιά ή η οικογένειά τους.
Όταν ρωτήθηκαν αν είχαν ποτέ κάποιο καβγά με άλλα άτομα στο Facebook, το 22% παραδέχθηκε ότι είχε. Αιτία για να… «ανάψουν» τα αίματα, ήταν «ένα στάτους που θεώρησα ότι αναφέρεται σε μένα» για το 28% των ερωτηθέντων.