2.3.14

ΝΕΔΟΥΣΑ-Ένα αγροτικό καρναβάλι όπως το περιγράφει ο Ησίοδος

Στη Νέδουσα, ένα καρναβάλι διοργανώνεται κάθε χρόνο την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας. Πρόκειται για ένα αυθεντικό αγροτικό δρώμενο για καλή χρονιά και ευημερία στο χωριό. 
Στη μικρή πλατεία του, εκατοντάδες λάτρεις της ελληνικής παράδοσης συνωστίζονται για να πάρουν μέρος σε πρωτόγονες ιεροπραξίες.
Μην τρομάζετε στο άκουσμα αυτών των λέξεων. 
Αυτό που πραγματικά συμβαίνει εκείνη την ημέρα είναι ότι ένα είδος «λαϊκού θεάτρου» στήνεται και ένας θίασος μεταμφιεσμένων ακολουθεί μια σειρά από πράξεις που εξασφαλίζουν στο χωριό γονιμότητα διώχνοντας το κακό μακριά. Και ποιες είναι αυτές οι πράξεις; 
Το ομαδικό μουντζούρωμα από καπνιά φούρνου που λειτουργεί ως αντιβασκανικό∙ ο αγερμός, η επίσκεψη δηλαδή του «θιάσου» σε όλα τα σπίτια του χωριού κυκλικά, για ανταλλαγή ευχών και συλλογή εδεσμάτων που θα φαγωθούν σε ομαδικό γεύμα∙ ο χορός των τράγων, όπου τραγόμορφοι επιδίδονται σε εικονικά παλέματα, ενώ τα κρεμασμένα κουδούνια τους ηχούν ασταμάτητα∙ η αροτρίαση, η ιερότερη στιγμή της ημέρας όπου το παμπάλαιο αλέτρι θα «οργώσει» τρεις φορές την πλατεία του χωριού, ενώ ο «θίασος» θα σπέρνει σπόρους και θα τους θάβει∙ ο γάμος, που προκαλεί άφθονο γέλιο με το εντυπωσιακό τέλος όπου «γαμπρός και νύφη» ερωτεύονται κατάχαμα στο «τρεις φορές οργωμένο χώμα». 
Θα ακολουθήσει η κηδεία, ο θρήνος και η ανάσταση
Ένας νέος που φονεύεται «για να μην πεθάνει από γεροντική αδυναμία», κηδεύεται και τον θρηνούν με «μοιρολόγια», ανακαλείται στη ζωή και «ανασταίνεται» για να δράσει πάλι ακμαίος, με προφανέστατους συμβολισμούς την ανάσταση της φύσης μετά το χειμώνα-θάνατο.
Ωστόσο, εκείνα τα στοιχεία που κάνουν αυτό το καρναβάλι ιδιαίτερα δημοφιλές είναι ότι εδώ οι επισκέπτες δεν θεωρούνται θεατές αλλά συν-εορταστές που συμμετέχουν καθ' όλη τη διάρκεια του δρώμενου, καθώς και οι χωριάτικες μεταμφιέσεις και η έντονη παρουσία των αρχαιοελληνικών μουσικών οργάνων του νταουλιού και της φλογέρας.
Όσοι αναζητήσουν μια διαφορετική Καθαρή Δευτέρα, στη Νέδουσα θα γευτούν δωρεάν σαρακοστιανά είδη που προσφέρονται από τον πολιτιστικό σύλλογο, θα γευτούν το μοναδικό κρασί της ποικιλίας «κουτσαβίτικο», θα εκστασιαστούν μαζί με το «θίασο» συμμετέχοντας σε πρωτόγονες τελετουργίες και θα εντυπωσιαστούν από την προαιώνια ομορφιά του χωριού.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου