24.1.15

Πωλούσε ψευδώς προγνωστικά αγώνων μέσω Facebook

Για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα παίγνια και παράνομο στοιχηματισμό μέσω διαδικτύου κατηγορούνται μια 48χρονη και ένας 20χρονος, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Προηγήθηκαν περισσότερες από 40 καταγγελίες χρηστών του διαδικτύου στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παράλληλα με τις στοχευμένες δράσεις της Υπηρεσίας και την πραγματοποίηση εντατικών ελέγχων για τον εντοπισμό ιστοσελίδων και χρηστών του διαδικτύου, που προβαίνουν σε αθέμιτη εμπορική επικοινωνία για τυχερά παίγνια και παράνομο στοιχηματισμό.
Στο πλαίσιο της ενδελεχούς ψηφιακής έρευνας, που διεξήγαγαν εξειδικευμένοι Αξιωματικοί, εντοπίστηκε προφίλ σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο προσέγγιζε άλλους χρήστες του εν λόγω δικτύου, πραγματοποιώντας ψευδείς υποσχέσεις για προγνωστικά παιχνιδιών και αγώνων, έναντι χρηματικής αμοιβής.
Ειδικότερα, το συγκεκριμένο προφίλ υποσχόταν ότι διέθετε και προσέφερε έναντι χρηματικής αμοιβής, που θα αποδιδόταν με προπληρωμένες κάρτες, προγνωστικά σχετικά με την έκβαση πάσης φύσεως ατομικών ή ομαδικών παιχνιδιών, αλλά κυρίως για αγώνες ποδοσφαίρου, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στο Δελτίο Στοιχημάτων του ΟΠΑΠ, είτε εκτός κουπονιού ΟΠΑΠ, λόγω δήθεν επαφών που είχε με ποδοσφαιρικούς παράγοντες.
Για τα ανωτέρω ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, στο πλαίσιο της οποίας η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ταυτοποίησε ότι το συγκεκριμένο προφίλ διαδικτυακής εταιρίας στοιχηματισμού, ανήκε σε 48χρονη ημεδαπή.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία της 48χρονης στη Θεσσαλονίκη, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού, διαπιστώθηκε ότι διαχειριστής του εν λόγω προφίλ ήταν ο 20χρονος γιος της 48χρονης, ενώ επίσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο εσωτερικοί σκληροί δίσκοι Η/Υ.
Τα ψηφιακά πειστήρια που κατασχέθηκαν θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για την περαιτέρω εξέτασή τους, ενώ η ζημία των χρηστών του διαδικτύου εκτιμάται ότι ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου