27.9.15

ΤΡΙΠΟΛΗ - Πρ. Παυλόπουλος: Εμπνεόμαστε από το παράδειγμα του Θ. Κολοκοτρώνη


Πρ. Παυλόπουλος: Εμπνεόμαστε από το παράδειγμα του Θ. Κολοκοτρώνη

Δεσμευόμαστε και εμπνεόμαστε από το απαράμιλλο παράδειγμά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και των αγωνιστών της άλωσης της Τριπολιτσάς, υπογράμμισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης παρέλασης των μαθητικών, στρατιωτικών και πολιτικών τμημάτων, για την 194η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης. Ο αγώνας υπέρ του ανθρώπου και της ελευθερίας για τους Έλληνες, υφ' όλες τις μορφές του και σε κάθε περίοδο, πολέμου ή ειρήνης, είναι όχι μόνον εθνικό καθήκον αλλά και υπαρξιακός τρόπος ζωής στο διηνεκές, υπογράμμισε στην αντιφώνησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά το επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής, για την επέτειο άλωσης της Τρίπολης, από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τα ελληνικά στρατεύματα, στις 23 Σεπτέμβρη 1821 που γιορτάζεται πανηγυρικά σήμερα.
Επεσήμανε ότι, «η Τριπολιτσά ήταν το τότε πολιτικό και διοικητικό κέντρο της Πελοποννήσου. Η 'Αλωσή της από τους επαναστατημένους Έλληνες ισοδυναμούσε λοιπόν με την de facto κατάλυση της οθωμανικής εξουσίας σ' όλο τον Μοριά. Ακριβώς για τον λόγο αυτόν η 'Αλωση της Τριπολιτσάς συνιστά, δίχως ιστορική αμφιβολία, μια από τις κορυφαίες πολεμικές επιχειρήσεις της Εθνεγερσίας του 1821, που ουσιαστικώς καθόρισε και την μετέπειτα νικηφόρα έκβασή της».
Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι, «η Εθνεγερσία του 1821 ήταν και ένας εθνικός ξεσηκωμός για την ελευθερία και, εν τέλει, για την υπεράσπιση της αξίας του Ανθρώπου και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του». Και πρόσθεσε πως, αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίον οι μεγάλες Ευρωπαϊκές δυνάμεις της εποχής στάθηκαν, κατά κανόνα, στο πλευρό της αγωνιζόμενων Ελλήνων. Δεν θα μπορούσε ανέφερε, η Ελλάδα, το λίκνο του ευρωπαϊκού πνεύματος και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, που ενέπνευσε κατά την κλασική αρχαιότητα τις αρχές και τις αξίες του Ανθρώπου, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, να μείνει περαιτέρω υπό τον οθωμανικό ζυγό.
Επιπλέον σημείωσε, ότι στις μέρες μας, οι κίνδυνοι για τον άνθρωπο και για την Ελευθερία και τη δημοκρατία παίρνουν διαρκώς διαφορετικές μορφές και τούτο είπε, φαίνεται καθαρά με την οικονομική κρίση, κυρίως όμως με το δράμα των προσφύγων από τη Συρία και τη Μέση Ανατολή γενικότερα και φέρνει στο φως τις ελλείψεις της ευρωπαϊκής πολιτικής σ' αυτό τον τομέα. Υπογραμμίζοντας, πως «ο αγώνας για την υπεράσπιση του ανθρωπισμού, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, θα κρίνει το μέλλον της Ευρώπης και, εν τέλει, της Δύσης, του πολιτισμού της και της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.
Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι, δεσμευόμαστε ότι, εμπνεόμενοι από το ηρωικό παράδειγμά τους,(των αγωνιστών της 'Αλωσης), θα αποδείξουμε, μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Οικογένειας, ότι για τους Έλληνες ο αγώνας υπέρ του Ανθρώπου και της Ελευθερίας, υφ' όλες τις μορφές του και σε κάθε περίοδο, πολέμου ή ειρήνης, είναι όχι μόνον εθνικό καθήκον αλλά και υπαρξιακός τρόπος ζωής στο διηνεκές».
Ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής στην προσφώνησή του κατά το επίσημο γεύμα, καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην πόλη κι ανέφερε ότι, «παρουσία της εξοχότητάς σας στον φετινό εορτασμό, δηλώνει την σημασία του γεγονότος και την ευγνωμοσύνη του έθνους μας προς τον ηγετική μορφή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη», ο οποίος είπε πρέπει να αποτελεί πρότυπο για κάθε γενιά Ελλήνων.
Υπογράμμισε ότι, «η 'Αλωση της Τριπολιτσάς, ήταν το πρώτο μεγάλο γεγονός, ιδιαίτερα σημαντικό για την εδραίωση της Επανάστασης και την απελευθέρωση των Ελλήνων. Σήμανε την εμπέδωση του αισθήματος κυριαρχίας στην Πελοπόννησο, που οι Έλληνες υπερασπίστηκαν με επιτυχία την επόμενη χρονιά στα Δερβενάκια».
Πρόσθεσε πως η επέτειος και ο ετήσιος εορτασμός, δεν έχουν ποτέ το χαρακτήρα ενός πανηγυρισμού «για τον θρίαμβο του σπαθιού, αλλά είναι πάντα μια αφορμή για ένα γνήσιο νοητικό ταξίδι εθνικής μνήμης και εθνικής αυτογνωσίας».
Τέλος, ο κ. Παυλής επεσήμανε ότι η Τρίπολη «αν και υπήρξε σε όλη την νεώτερη ιστορία της ένας υποδοχέας ευρωπαϊκών πολιτιστικών τάσεων, ιδεών, ρευμάτων και επιρροών, με προεξέχοντα το Νεοκλασικισμό, πάντα συνέραβε κάθε τι νέο, πάνω σε μια αυθεντική και ανυποχώρητη παράδοση σύμμικτων ηρωικών και λαϊκών παραδόσεων, αξιών και εικόνων».
Οι επετειακές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν το βράδυ με παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία 'Αρεως, από χορευτικά συγκροτήματα της πόλης και της Πελοποννήσου και με συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου