9.11.15

Φόρος - «βόμβα» 33% στα αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία


Φόρος - «βόμβα» 33% στα αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία

To 1/3 της αδήλωτης περιουσίας, δηλαδή ποσοστό 33%, θα χάνουν όσοι φορολογούμενοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν χρήματα ή άλλα τιμαλφή. Σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο εντοπίζεται και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η προέλευση των χρημάτων θα βαρύνεται με φόρο 33% το οποίο μπορεί να αυξηθεί καθώς ενδεχομένως να επιβληθούν και πρόστιμα. Στην εγκύκλιο του υπουργείου, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθείται για τον έλεγχο των καταθέσεων. Ζητείται από τους ελεγκτές, να ξεσκονίζουν τραπεζικές καταθέσεις και να διαπιστώνουν που έχουν κατευθυνθεί τα χρήματα από αναλήψεις μετρητών. Μεταξύ, άλλων, όπως προκύπτει και από το απόσπασμα που ακολουθεί, ζητείται να διερευνηθεί κατά πόσο, εκτός από την απόκτηση περιουσιακού στοιχείου, τα ίδια χρήματα έχουν εμφανιστεί να κατατίθενται αργότερα σε άλλο τραπεζικό λογαριασμό. Ιδού και το χαρακτηριστικό απόσπασμα:
«Η προσαύξηση της περιουσίας που προκύπτει από τον έλεγχο τραπεζικών λογαριασμών πρέπει να τεκμηριώνεται επαρκώς, καθόσον αναλήψεις / καταθέσεις μπορεί να αφορούν συναλλαγές-κινήσεις που δεν συνιστούν κατ’ ανάγκη φορολογητέο εισόδημα.
Περαιτέρω μεταφορές χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών εξετάζονται και διερευνάται ο λόγος που πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές μεταφοράς των ποσών αυτών αφού προσκομίσει ο φορολογούμενος τα σχετικά έγγραφα. Δηλαδή το θέμα που πρέπει να εξετάζεται δεν είναι ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ ανάληψης και κατάθεσης στον ίδιο ή άλλο τραπεζικό λογαριασμό αλλά αν τα αναληφθέντα ποσά υπερκαλύπτουν δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ή λοιπών δαπανών, έτσι ώστε να μην δικαιολογούνται μεταγενέστερες καταθέσεις ίσου ή άλλου ποσού στον ίδιο ή άλλο λογαριασμό.
Σ’ αυτήν την περίπτωση μπορεί να αποδειχθεί και να τεκμηριωθεί από τον έλεγχο ότι, οι συγκεκριμένες αναλήψεις που έγιναν από τον φορολογούμενο από έναν ή περισσότερους λογαριασμούς δαπανήθηκαν για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων ή λοιπών δαπανών οπότε δεν μπορεί να θεωρηθεί εφικτή η επανακατάθεση των ποσών αυτών σε ίδιους ή άλλους λογαριασμούς. Επιπλέον ο έλεγχος κρίνει και τεκμηριώνει εάν πρόκειται ή όχι για «πρωτογενείς καταθέσεις», δηλαδή για ποσά που προέρχονται από άγνωστη ή μη διαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία και δεν προέρχονται από αναλήψεις από άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς. Σημειώνεται ότι δεν αντίκειται στη φορολογική νομοθεσία η ανάληψη χρηματικών ποσών και η αποδεδειγμένη επανακατάθεση μέρους ή του συνόλου αυτών και ούτε προβλέπεται χρονικός περιορισμός για την διαδικασία κίνησης χρηματικών κεφαλαίων».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου