8.11.15

ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ E-LA-WON

Γιάννης Καμπούρης:Η αγορά του ελαιολάδου έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης

Ο Ίμβριος στην καταγωγή συγγραφέας, καθηγητής και επιχειρηματίας Γιάννης Καμπούρης, γνωρίζει καλά τα μυστικά της ελαιοπαραγωγής. Απόδειξη ότι δημιούργησε ένα λάδι γεμάτο γεύσεις, αρώματα και μνήμες που κατακτά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς .

Η κληρονομιά των παππούδων του γίνεται το κριτήριο για την ασυμβίβαστη ποιότητα των προϊόντων E-LA-WON. Μιλάμε για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με άρωμα ελιάς που μόλις κόπηκε, το οποίο αρχίζει να κατακτά διακρίσεις σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς ποιότητας πριν ακόμη διατεθεί στην αγορά.
Το σύνθημά του κ. Γιάννη Καμπούρη είνα «τα όνειρα και η ποιότητα δεν έχουν σύνορα. Η αγορά του ελαιολάδου έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης».
-Με κρυμμένα μυστικά το όνομά του;
Η ονομασία είναι αναλλοίωτη συλλαβογραφική απόδοση της λέξης ΕΛΑΙΟΝ= E-LA-WON στη Γραμμική Γραφή Β΄, την πρώτη γραφή της Ελληνικής Γλώσσας, της Μυκηναϊκής περιόδου από τον 17ο έως τον 13ο αι.Π.Χ. 
Είναι εικονιστικά αναγνώσιμο, το ιδεόγραμμα το οποίο απεικονίζεται προοπτικά-γραμμικά αποτελεί στοιχείο του λογοτύπου μας.
-Μέχρι την Ιαπωνία και το Ισραήλ έφτασε η χάρη του;
Το E-LA-WON, στον ετήσιο διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου «OLIVE JAPAN» που διοργανώθηκε στο Τόκυο τον Απρίλη 2015 από τον Ιαπωνικό σύνδεσμο Σομμελιέ ελαιολάδου ο οποίος συγκεντρώνει τα υψηλότερα πρότυπα ακεραιότητας και επαγγελματισμού στην απονομή μεταλλίων, και εφαρμόζει τα αυστηρότερα κριτήρια ποιότητας, διακρίθηκε ως ένα από τα εξαίρετα παρθένα ελαιόλαδα και βραβεύτηκε με Ασημένιο μετάλλιο.

Επίσης χρυσό μετάλλιο απέσπασε στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό ελαιολάδου «Terra Olivo International Competition 2015» τον Ιούνιο του 2015 που διεξήχθη στο Ισραήλ.
-Και βραβείο συσκευασίας;
 Στην «7η Ελαιοτεχνία 2015, Μεσογειακή έκθεση ελιάς και ελαιόλαδου», την πλέον εξειδικευμένη έκθεση για τον ελαιοκομικό τομέα στην Ελλάδα, κατέκτησε το Χρυσό βραβείο συσκευασίας και τιμήθηκε με Έπαινο για την συνολική του εικόνα. Η συσκευασία του σαν σε προθήκη μουσείου προσφέρει μια καθημερινότητα γεμάτη αισθητική, ιστορία και γεύση.
-Δημιουργεί ευθύνες η διάκριση;
Λειτουργεί ως κίνητρο για ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς. Επιμένουμε στη συστηματική δουλειά και διατήρηση των ποιοτικών προδιαγραφών του E-LA-WON, της αρωματικής ατμοσφαιρικής βεντάλιας, της απόλαυσης των μοναδικών γεύσεων της ευλογημένης Πελοποννησιακής γης. Σεβόμαστε τον καταναλωτή και του προτείνουμε ένα διαχρονικά γνήσιο προϊόν που περικλείει την αγάπη και το μεράκι το δικό μου και των συνεργατών του, που νέοι μεν είμαστε στο εγχείρημα αλλά με οικογενειακή παράδοση πέντε γενεών από το 1858.
-Δεν σας τρόμαξε η κρίση;
Είμαι συγγραφέας, καθηγητής και επιχειρηματίας και στράφηκα πρόσφατα στην ενασχόληση με τη γη και το ελαιόλαδο. Με έστρεψαν σ΄ αυτό οι μνήμες, το μεράκι και ο καημός. Μνήμες από την ελαιόφυτη Ίμβρο, τουρκοκρατούμενη πλέον. Παιδικά χρόνια, αξεπέραστα. Το λιοστάσι, το λιοτρίβι στο χωριό δίπλα στο ρέμα, η ευωδιά του λαδιού που ΄τρεχε χρυσοκίτρινο από την κάνουλα, νοτισμένο με όλες τις μυρωδιές του νησιού του, οι «σφίδες» με το λάδι της χρονιάς στο κατώι, κείνο το πρώτο λαδόψωμο με αλάτι και ρίγανη, με οδήγησαν σαν μίσεψα από τον τόπο μου να αναζητήσω και να μεταφέρω όλη αυτή την παράδοση στους ιδιόκτητους ελαιώνες στην ευλογημένη γη της Πελοποννήσου, στην αιώνια γη των Ατρειδών.
-Τι το κάνει να ξεχωρίζει;
Eίναι η ίδια συνταγή από γενιά σε γενιά. Μοναδική, γευστική εμπειρία, αποτέλεσμα μακρόχρονης πείρας και τεχνογνωσίας, υπευθυνότητας και σεβασμού στον άνθρωπο-καταναλωτή. Αυθεντική γεύση, ανόθευτο ελαιόλαδο, όπως 3.500 χρόνια πριν, από ελιές που καλλιεργούνται με ήπιους τρόπους, φιλικούς προς το περιβάλλον, χωρίς φυτοφάρμακα, χωρίς χημικά σκευάσματα και με μηδενικό δείκτη ρύπανσης.
-Ποιάς ποικιλίας; Ποιά τα χαρακτηριστικά που διαθέτει;
Λάδι από ελιές κορωνέικης ποικιλίας, της βασίλισσας του ελαιολάδου που βρίσκεται στην υψηλότερη θέση στο αξιακό σύστημα των μεσογειακών προϊόντων γαστρονομίας. Αποτέλεσμα εξαγωγής «εν ψυχρώ», με θαυμάσιες οργανοληπτικές ιδιότητες, χαμηλή οξύτητα με φρουτώδη αρώματα φύλλων ντομάτας και ανθού λεμονιάς, με λεπτή και πικάντικη γεύση αμυγδάλου και με ελαφρά πικρή επίγευση αγουρέλαιου, καθώς το λιομάζωμα γίνεται, όταν οι ελιές βάφονται με το καλύτερό τους χρώμα, το χρυσοπράσινο. Περιέχει υψηλή ποσότητα σε πολυφαινόλες – ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη- , που συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες.
Έχει ενδιαφέρον η αγορά ελαιολάδου στη χώρα μας;
«Ο υγρός χρυσός της Ελλάδας» πρέπει να αποκτήσει τη θέση που του ταιριάζει στο χρηματιστήριο της διατροφής και της υγείας. Κοιτάξαμε πίσω για να πάμε μπροστά και φτιάξαμε το E-LA-WON που στην κλίμακα αξιών υπερέχει σε ποιότητα, γεύση και τιμή. Το προϊόν παράγεται σε αυστηρά περιορισμένες ποσότητες και θα διατεθεί σε delicatessen και σε επιλεγμένα πολυτελή ξενοδοχεία σε Ελλάδα, Νορβηγία, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Γερμανία και Αγγλία ενώ στα άμεσα σχέδια είναι η ανάπτυξη της διανομής και σε ΗΠΑ και Ρωσία.
Ως δημιουργός αυτού του λαδιού πως νοιώθετε;
«Σαν το φτιάχνεις, νιώθεις σαν αλχηµιστής της φύσης, καθώς συμπυκνώνεις σε µπουκάλια τον ήλιο και τη γενναιοδωρία της ελληνικής ελιάς και κείνα τα κύµατα αρωµάτων που ξεχύνονται και είναι από μόνα τους σωστό πανηγύρι…».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου