22.1.16

Aγρότες - Τι ετοιμάζουν, που υπάρχουν μπλόκα

O πρώτος γύρος των κινητοποιήσεων των αγροτών ολοκληρώθηκε το μεσημέρι στα Τέμπη με εκατοντάδες αγρότες να διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής
Τώρα, το ενδιαφέρον στρέφεται στο αυριανό κάλεσμα που έχουν απευθύνει οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών προς τους εκπροσώπους των λοιπών μπλόκων να προσέλθουν στην Κοιλάδα, στις 12:00, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και να συντονίσουν τις ενέργειές τους.
Οι αγρότες ζητούν παρέμβαση του πρωθυπουργού για την επίλυση των ζητημάτων τους και διάλογο από μηδενική βάση. Μετά την ολοκλήρωση της διαμαρτυρίας στα Τέμπη, εκπρόσωποι του μπλόκου αναχώρησαν για την Κουλούρα, την Αλεξάνδρεια και τα Μάλγαρα, προκειμένου να δώσουν εκεί συμβολικά το «παρών» εκπροσωπώντας το μπλόκο τους.
Εκατοντάδες αγρότες βρίσκονται αυτήν τη στιγμή πάνω στο οδόστρωμα της ΠΑΘΕ (Πατρών-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων), στο μπλόκο των Τεμπών, διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τα προβλήματα του κλάδου τους.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο αριθμός τους ξεπερνάει τους 500, ενώ προς ενίσχυση του μπλόκου έχουν φθάσει και αγρότες με αγροτικά αυτοκίνητα και μαύρες σημαίες από τις δυσπρόσιτες περιοχές, καθώς και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι ενώνουν τις φωνές διαμαρτυρίας με τους υπολοίπους. Επίσης, «συμβολικά» έχουν γυρίσει κάθετα μερικά τρακτέρ.
Ο αποκλεισμός, σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη χθες από τη Συντονιστική Επιτροπή του μπλόκου των Τεμπών, πρόκειται να διαρκέσει δύο ώρες (δείτε πιο κάτω τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας).
Οι αγρότες ζητούν παρέμβαση πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και διάλογο από μηδενική βάση για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής καθώς και επιμέρους θέματα του κλάδου τους. Γενική συνέλευση των αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας θα πραγματοποιηθεί εξάλλου σήμερα το μεσημέρι προκειμένου να αποφασίσουν για τις παραπέρα κινήσεις τους.
Οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα αποφάσισαν για σήμερα συχνότερους, αλλά και μεγαλύτερης διάρκειας αποκλεισμούς των σημείων στα οποία έχουν στήσει τα μπλόκα τους, έχοντας μάλιστα επιστρατεύσει στο πλευρό τους και άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως δικηγόρους, πολιτικούς μηχανικούς, εμποροϋπαλλήλους, ακόμα και γιατρούς. 
«Ντεμπούτο» κάνει σήμερα το μπλόκο της Κουλούρας στο Νομό Ημαθίας, επί της Εγνατίας οδού, το οποίο στήνεται τις τελευταίες τρεις ημέρες και αριθμεί περισσότερα από 600 τρακτέρ, που έχουν καταφθάσει στο σημείο από Βελβεντό Κοζάνης, Νάουσα, Γρεβενά, Φλώρινα και Καστοριά. Στο σημείο κατευθύνονται και τρακτέρ από μπλόκα που είχαν στηθεί σε διάφορα κομβικά σημεία του Νομού, αλλά και των γειτονικών, αυτών της Πέλλας και της Πιερίας.
«Στόχος μας δεν είναι τα υπεράριθμα μπλόκα. Επιδιώκουμε λίγα, σε κομβικά σημεία και δυνατά», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών, επισημαίνοντας «δεν αποκλείεται από σήμερα κιόλας να προχωρήσουμε και σε αποκλεισμό του οδοστρώματος».
Συμβολικούς αποκλεισμούς θα πραγματοποιήσουν σήμερα και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου στο Νισέλι Αλεξάνδρειας ενώ συχνότερους και μεγαλύτερης διάρκειας αποκλεισμούς περιλαμβάνει το μενού του μπλόκου που έχει στηθεί στα διόδια των Μαλγάρων.
Σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις προχωρούν και οι αγρότες -κτηνοτρόφοι του μπλόκου που έχει στηθεί στη Χαλκηδόνα, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Έδεσσας.
Με συμβολικούς αποκλεισμούς, αλλά κυρίως ενδυνάμωση του μπλόκου τους συνεχίζουν την κινητοποίηση τους αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Πέλλας, οι οποίοι και έχουν στήσει μπλόκα στον κόμβο της Παραλίμνης , επί της εθνικής οδού Γιαννιτσών Θεσσαλονίκης και στον κόμβο Μελισσίου, ενώ άλλοι συνάδελφοί τους χθες αργά το βράδυ έστησαν μπλόκο στον περιφερειακό δρόμο της περιοχής και συγκεκριμένα στον κόμβο Μανδάλου.
Στο «χορό» των κινητοποιήσεων εισέρχονται και οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στο Νομό Χαλκιδικής, οι οποίοι χθες το βράδυ ξεκίνησαν να μαζεύονται σε διάφορα σημεία του Νομού και σήμερα από τις 10 το πρωί, στήνουν το δικό τους μπλόκο στον κόμβο Νέων Μουδανίων -Θεσσαλονίκης.
Την ίδια ώρα παραμένουν στη διασταύρωση Κοκκινογείων προς το τελωνείο της Εξοχής αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής, ενώ πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο των Σερρών και επισκέψεις στα γραφεία βουλευτών του Σύριζα, έχουν προγραμματίσει για σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι από το μπλόκο του Προμαχώνα, που αριθμεί πλέον περισσότερα από 1.500 τρακτέρ. 
Στη Λαμία, οι αγρότες έκλεισαν το ρεύμα κυκλοφορίας της εθνικής οδού από την Αθήνα προς τη Λαμία, στον κόμβο της Ανθήλης, με περίπου 250 τρακτέρ.
Συνολικά, στη Φθιώτιδα βρίσκονται, σε διάφορα σημεία, περισσότερα από 600 τρακτέρ, τα οποία οι συνδικαλιστές προσπαθούν να μεταφέρουν, έως την Κυριακή, στον κόμβο της Ανθήλης, δημιουργώντας ένα μεγάλο μπλόκο. Μέχρι στιγμής, εκτός από τα 250 στον κόμβο της Ανθήλης, υπάρχουν 120 τρακτέρ στο 43ο χιλιόμετρο του δρόμου Λαμίας-Δομοκού, στην περιοχή Δρούγος, 80 έξω από την πόλη του Δομοκού, 50 στο λιμάνι της Στυλίδας, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για να μεταφερθούν αυτά στην Ανθήλη και 100 τρακτέρ στον κόμβο στις Λιβανάτες, στο 140 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας. Επίσης,σήμερα συγκεντρώνονται περίπου 60 τρακτέρ στην περιοχή του Μώλου, κοντά στα διόδια της Αγίας Τριάδας.
 Όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι των αγροτών, η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος της Ανθήλης, θα κλείνει καθε μεσημέρι στις 12:00 για περίπου μία ώρα. Από τη Δευτέρα αναμένεται να πάρουν νέες αποφάσεις.
Λίγο μετά τις 13:30 και για μισή ώρα, οι αγρότες που βρίσκονται στις Λιβανάτες έκλεισαν το ρεύμα κυκλοφορίας της εθνικής οδού από τη Λαμία προς την Αθήνα, στο 140 χιλιόμετρο. Η κυκλοφορία εξελισσόταν κανονικά από το παράπλευρο δίκτυο.
Την εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου κοντά στο Αιτωλικό, απέκλεισαν αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Τάκης Μολώνης, οι αγρότες παρέταξαν εκατοντάδες τρακτέρ και ο αποκλεισμός του δρόμου είχε συμβολικό χαρακτήρα, αφού θα δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία λίγο μετά τις 4:00 το απόγευμα.
Όπως προσέθεσε ο Τάκης Μολώνης, «είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε στα μπλόκα, μέχρι η κυβέρνηση να πάρει πίσω τα μέτρα που έχει εξαγγείλει».
Εν τω μεταξύ, συμβολικό αποκλεισμό της παλαιάς εθνικής οδού, στο ύψος του εμπορικού κέντρου Κορίνθου, πραγματοποιούν από τις 13:00 οι αγρότες της Κορινθίας.
Οι αγρότες, οι οποίοι έφτασαν από το Κιάτο και τη δυτική, κυρίως, Κορινθία, έχουν δημιουργήσει μπλόκο πλησίον του εμπορικού κέντρου και διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Στο σημείο του μπλόκου βρίσκονται περίπου 400 τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, ενώ περίπου 750 αγρότες πραγματοποιούν κατάληψη στην παλαιά εθνική οδό. Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Συκιωνίων, Παναγιώτης Φιακάς, η κατάληψη είναι συμβολική και θα ανοίξουν τον δρόμο σε μία ώρα.
Την απόφασή τους να δημιουργήσουν μπλόκο στην Αρκαδία, αποφάσισαν σε συγκέντρωση που έγινε στην Κερασίτσα Τεγέας, ο αγροτοκτηνοτροφικός σύλλογος Αρκαδίας.
Οι αγρότες στο πλαίσιο αυτό, αποφάσισαν αύριο Σάββατο το απόγευμα να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στην πλατεία Πετρινού στην Τρίπολη, και την Κυριακή στις 11.00 το πρωί έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΟΓΑ Πελοποννήσου με τρακτέρ κι αγροτικά αυτοκίνητα και εκεί θα ορίσουν το σημείο όπου θα κατευθυνθούν και θα δημιουργήσουν μπλόκο στην Αρκαδία.
Στο κάλεσμα του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Αρκαδίας επισημαίνεται ότι «στόχος είναι να ενταθεί η αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση, που προωθεί εξοντωτικά φορολογικά και άλλα μέτρα».
Ως ένδειξη συμπαράστασης προς τους αγρότες, μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν το πρωί συμβολική κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ΟΓΑ στην Χαλκοκονδύλη, ενώ κατάληψη στο κτίριο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στην πλατεία Κάνιγγος, πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι του Λογιστηρίου, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές στο συνταξιδοτικό.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το κλείσιμο της ΠΑΘΕ στα Τέμπη
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:

· Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:
Όλα τα οχήματα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία, θα εκτρέπονται:
Από τον Ανισόπεδο Κόμβο Βελεστίνου (χ/θ 312+000) προς την Π.Ε.Ο. Βόλου - Λάρισας και στη συνέχεια:
- είτε θα εισέρχονται στον ΠΑΘΕ από τον Κόμβο Πλατυκάμπου (χ/θ 351+000) και εν συνεχεία από τον Κόμβο Γυρτώνης [Χ/Θ 365+550 του Π.Α.Θ.Ε.] θα κατευθύνονται προς την Επαρχιακή Οδό Γυρτώνης – Αμπελώνα – Τυρνάβου – Ελασσόνας – Κοζάνης – Εγνατία Οδό και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., στο ύψος του Κόμβου Κλειδίου Ημαθίας (χ/θ 474+500).
- είτε μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης θα κατευθύνονται στην Ε.Ο. Λάρισας– Τρικάλων – Καλαμπάκας – Γρεβενών και θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό.
· Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:
1. Τα φορτηγά μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία θα εκτρέπονται από τον κόμβο Κλειδίου Ημαθίας (χ/θ 474+500) προς Βέροια (Εγνατία Οδό) – Κοζάνη και από εκεί:
α)είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Ελασσόνας – Τυρνάβου – Αμπελώνα – Γυρτώνης θα κινούνται έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. και ακολούθως θα εξέρχονται του ΠΑΘΕ στον Κόμβο Πλατυκάμπου και θα κατευθύνονται στην παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου.
β)είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Γρεβενών – Καλαμπάκας – Τρικάλων – Λάρισας και εν συνεχεία, θα κινούνται στην περιφερειακή οδό Λάρισας – Τρικάλων, στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Θεσσαλονίκης, την Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου προς κόμβο Βελεστίνου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου.
2. Τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους που θα προέρχονται από Θεσσαλονίκη και Πιερία, θα εκτρέπονται στη διασταύρωση Στομίου [χ/θ 393+300] και μέσω της Επαρχιακής Οδού Ομολίου – Στομίου – Βελίκας – Αγιοκάμπου – Αγιάς και της Ε.Ο. Αγιάς – Λάρισας θα οδηγούνται στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου.
3. Όλα τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και τα λεωφορεία που θα προέρχονται από Κατερίνη – Πλαταμώνα, θα αναστρέφονται από τον Α/Κ Αιγάνης και εν συνεχεία, επίσης μέσω Κατερίνης, θα εκτρέπονται κατάλληλα.
Εξαιρούνται αττό τις παραπάνω ρυθμίσεις, προκειμένου να διευκολύνεται η κοινωνικοοικονομική ζωή των κατοίκων της περιοχής παραλιακού άξονα Αγιοκάμπου καθώς και των κατοίκων του Δήμου Τεμπών:
· Λεωφορεία του τοπικού ΚΤΕΛ, για μεταφορά κατοίκων μόνο της περιοχής, ήτοι για την εξυπηρέτηση της δημόσιας επιβατικής συγκοινωνίας των διαμενόντων στην περιοχή κατοίκων και
· Φορτηγά, για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο αναγκών τοπικού ως άνω χαρακτήρα (λ.χ. τροφοδοσία τοπικών επιχειρήσεων, τουριστικών καταλυμάτων κλπ, συλλογή γάλακτος με βυτιοφόρα γαλακτοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, εφοδιασμός κτηνοτροφικών μονάδων με ζωοτροφές κ.ά.).
Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας: 2410 -683168, 2410-683169.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου