21.1.16

Τα τρακτέρ στους δρόμους - Μπλόκα αγροτών από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη

Επί ποδός βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος της χώρας αντιδρώντας στα προωθούμενα μέτρα στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό. Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη γεωργοί και κτηνοτρόφοι κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις τους με μπλόκα σε κομβικά σημεία, αποκλεισμούς δρόμους και τελωνείων.
«Το φορολογικό των αγροτών αυτή την ώρα δεν υπάρχει ως θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων με τους θεσμούς» υποστήριξε χθες από την Κομοτηνή, την οποία επισκέφθηκε για να παρουσιάσει το νομοσχέδιο για τον συνεργατισμό, αλλά και την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.
«Αν δούμε τις ρυθμίσεις που υπήρχαν για το φορολογικό των αγροτών το 2013 οι οποίες αποτυπώθηκαν το 2014, θα διαπιστώσουμε ότι οι αγρότες πλήρωσαν ως φόρο εισοδήματος 411 εκατομμύρια ευρώ. Η ρύθμιση του 2013 μετέτρεπε την αγροτική εκμετάλλευση σε επαγγελματική δραστηριότητα και ο σχετικός νόμος προέβλεπε φορολόγηση 13% από το πρώτο ευρώ όλων των εισοδημάτων, συμπεριλαμβανομένου του ποσού των 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που αφορούν τις ετήσιες ενισχύσεις του χώρου. Αυτό σημαίνει ότι αν αυτό εφαρμοζόταν για το εισόδημα του 2014 που πληρώνεται το 2015, οι αγρότες θα πλήρωναν περισσότερα από 550 - 560 εκατομμύρια ευρώ φόρο, τόνισε με έμφαση ο Βαγγέλης Αποστόλου.
Αργά το βράδυ της Τετάρτης αποχώρησαν οι αγρότες από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, τερματίζοντας μια επεισοδιακή ημέρα συγκρούσεων με τα ΜΑΤ και αποκλεισμού, για περίπου 12 ώρες, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

Στο σημείο χρειάστηκε να μεταβεί νωρίτερα η εισαγγελέας Πρωτοδικών Μελισσάρη Κωνσταντίνα, η οποία συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των αγροτών και τους ζήτησε να φύγουν με ειρηνικό τρόπο από τον χώρο και να απελευθερώσουν τις πόρτες εξόδου του κτιρίου, σε μία προσπάθεια να μην γίνουν έκτροπα ή επεισόδια με τη χρήση αστυνομικών δυνάμεων.
Η μάχη θα δοθεί στο δρόμο και στα μπλόκα σε συνεννόηση με το συντονιστικό των αγροτών δήλωσαν οι αγρότες μετά την αποχώρησή τους.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου