21.1.16

ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΕΝΑ ΜΩΡΟ ΕΝΝΕΑ ΜΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑ ΟΚΤΑΧΡΟΝΟ ΠΑΙΔΙ - Νεότερες ηλικίες «χτυπά» τώρα η γρίπη

Συνεχίζεται η επέλαση της γρίπης στη χώρα μας, η οποία φέτος «χτυπά» ολοένα και νεότερες ηλικίες. 

Ήδη ένα μωρό 9 μηνών και ένα οκτάχρονο παιδί νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» και «Αγία Σοφία» σε πολύ σοβαρή κατάσταση, καθώς εμφάνισαν επιπλοκές μετά τη νόσησή τους με γρίπη. Για τον ίδιο λόγο, την προηγούμενη εβδομάδα νοσηλευόταν ένα τετράχρονο παιδί στο Ωνάσειο.
 Σύμφωνα με πληροφορίες το οκτάχρονο παιδί έχει υποκείμενο νόσημα, που το καθιστούσε πιο ευάλωτο στη νόσηση με γρίπη. 
Αντίθετα, το μωρό δεν έχει άλλο πρόβλημα υγείας, αλλά εμφάνισε σοβαρές επιπλοκές εξαιτίας της γρίπης.
 Από τον εργαστηριακό έλεγχο προέκυψε ότι και οι τρεις μικροί ασθενείς έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης τύπου Α. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις ειδικών του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), πρόκειται για το πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1) το οποίο φέτος είναι το κυρίαρχο. 
Ενδεικτικά, μέχρι χθες το Ινστιτούτο Παστέρ είχε ελέγξει 400 δείγματα, εκ των οποίων θετικά στους ιούς της γρίπης ήταν τα 158, από τα οποία τα 156 ήταν Α(Η1Ν1).
Συνολικά, ο αριθμός των ανθρώπων που κατέληξαν λόγω των επιπλοκών της νόσου ανέρχεται σε 13, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, χθες 50 ασθενείς νοσηλεύονταν σε Εντατικές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έχουν νοσήσει και έχουν καταλήξει, δεν είχαν εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο. 
Οι ειδικοί για ακόμη μια φορά συστήνουν την αυστηρή τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής, τον αντιγριπικό εμβολιασμό έστω και τώρα, την άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό εφόσον τα συμπτώματα της γρίπης είναι έντονα και επιμένουν -και μετά τη συμβουλή του- στην έγκαιρη χρήση αντι-ιικών φαρμάκων, προκειμένου να προληφθούν οι επιπλοκές.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου