25.2.16

Η Κατερίνα Κασιούμη καλλιτεχνική διευθύντρια του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Το ΔΣ της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας ανέθεσε, με απόφασή του, το σχεδιασμό καλλιτεχνικών δράσεων του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα διεξαχθεί το 2016, στην Κατερίνα Κασιούμη.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΣΙΟΥΜΗ

Το βιογραφικό σημείωμα της κυρίας Κασιούμη έχει ως εξής:
Η Κατερίνα Κασιούμη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στα Ιωάννινα. Σε νεαρή ηλικία μετακόμισε στην Αθήνα για να αφοσιωθεί στον χορό παρακολουθώντας αρχικά μαθήματα στo φυτώριo της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Στη συνέχεια έγινε δεκτή στο επαγγελματικό τμήμα της Σχολής υπό την διεύθυνση της Ντένης Ευθυμίου-Τσεκούρα από όπου αποφοίτησε το 1993 με το Δίπλωμα Καθηγήτριας Χορού (βαθμός πτυχίου «Άριστα»). Καθηγητές της μεταξύ άλλων ήταν οι Ray Bara, Rosa Sicart, Βίκυ Μαραγκοπούλου, Γιάννης Μέτσης, Εύα Καπάζογλου, Μαρία Γαζή, Πένυ Μελά, Μαρία Κυνηγού, Χάρης Μανταφούνης, Yvonne Ribar. Είναι κάτοχος του διπλώματος διδασκαλίας πάνω στην τέχνη του κλασικού χορού της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου (βαθμός πτυχίου «Distinction»).
Από την αποφοίτηση της έως σήμερα η Κατερίνα Κασιούμη ακολούθησε μια ιδιαίτερα αξιόλογη πορεία ως χορεύτρια, χορογράφος και καθηγήτρια χορού, ενώ έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις. Ανάμεσα στους σημαντικότερους σταθμούς της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας είναι η συμμετοχή της ως χορεύτρια και βοηθός της χορογράφου Μαρίας Χορς από το 1996 έως το 2008 στις Τελετές Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας Θερινών και Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Για το ήθος, την βαθιά αγάπη της για τον χορό, την άψογη συνεργασία με όλα τα μέλη της ομάδας και τις χορευτικές, χορογραφικές όσο και διοικητικές της ικανότητες την είχε ξεχωρίσει η Μαρία Χορς. Παράλληλα, το ταλέντο και η πολύχρονη εμπειρία της στη διδασκαλία του κλασικού όσο και του σύγχρονου χορού κορυφώθηκε με την ανάληψη της διεύθυνσης της Δημοτικής Σχολής Χορού Καλαμάτας, την οποία διευθύνει από το 2013 έως σήμερα.
Επιπλέον, η Κατερίνα Κασιούμη είναι μέλος του Λυκείου Ελληνίδων και συνέφορος (2012) στο Κεντρικό Τμήμα του Λυκείου των Ελληνίδων (τμήμα ρυθμικής και έντεχνου χορού) από το 1999 έως σήμερα, ενώ υπήρξε μέλος και πρόεδρος των επιτροπών του Υπουργείου Παιδείας (2006-2010) για την αξιολόγηση και εισαγωγή υποψηφίων μαθητών στα Καλλιτεχνικά Γυμνάσια (τομέας χορού). Eίναι μέλος της Bασιλικής Ακαδημίας Χορού του Λονδίνου (R.A.D.) και υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής του Youth Ballet της R.A.D.  
Έχει διακριθεί με το Μετάλλιο της πόλης του Sydney από τον Δήμαρχο του Sydney για τη συμμετοχή της στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000 σε μουσική Βαγγέλη Παπαθανασίου, με το Εθνόσημο του Ελληνικού Κράτους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με το Μετάλλιο του ομίλου Καλλιπάτειρα.
Το 2004 ίδρυσε την ομάδα χορού «Δραπέτες», ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας χορού «Αμάλγαμα» της Μαρίας Γοργία το 1997.
Αξιόλογη και πολύπλευρη είναι η χορευτική της σταδιοδρομία, με συνεργασίες μεταξύ άλλων στην Πειραματική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής 2005 («Φαρμακεύτριαι», μονόπρακτη όπερα σε μουσική του Γιώργου Χατζημιχελάκη, της οποίας υπέγραψε την χορογραφία και ερμήνευσε ως χορεύτρια), με την ομάδα χορού «Χορικά» της Ζουζούς Νικολούδη (1999 - 2000) σε παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, την ομάδα «Σχεδία» της Αναστασίας Λύρα, τον «Κινητήρα» της Αντιγόνης Γύρα (1994), το «Χοροθέατρο Ροές» της Σοφίας Σπυράτου (1995-97), τους «Χορευτές» (1993), την «Sine Qua Non» (1992), το «Χοροθέατρο Οκτάνα» του Κωνσταντίνου Ρήγου (1992), το Πειραματικό Μπαλέτο Αθηνών του Γιάννη Μέτση (1990). Η πολυετής της ενασχόληση ως χορεύτρια καταγράφεται και στο βιβλίο ΧΟΡΟΣ DANCE των εκδόσεων ΚΟΑΝ. Επίσης δημιούργησε το videodance “The Pain Project” το 2006 για το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιοχικής Αναισθησίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορητικής Αγωγής καθώς και χορογραφίες για εκθέσεις του γλύπτη και καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Θόδωρου Παπαγιάννη (Ελληνογερμανική Αγωγή 2005, Μουσείο Μπενάκη 2012).
Στη δραστηριότητα της ως χορογράφος περιλαμβάνονται επίσης η χορογραφία του μονόπρακτου μπαλέτου «Χάριν Παιδιάς» σε μουσική Κώστα Κριτσωτάκη (2004) με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, η συμμετοχή της στις παραγωγές «Καρυοθραύστης» (2005) και «O Πέτρος και o λύκος» (2006-07) για το Youth Ballet της RAD, οι χορογραφίες για τις παραστάσεις της Δημοτικής Σχολής Χορού Καλαμάτας (2013- 15), η χορογραφία «Lux Aeterna» που εγκαινίασε την περιοδική έκθεση «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας (2014, 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας) κ.ά.
Στη πολυετή δράση της ως καθηγήτρια χορού αξίζει να αναφερθούν επίσης η θέση της ως καθηγήτρια κλασικού χορού, ρεπερτορίου και μεθοδολογίας μπαλέτου στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Ραλλού Μάνου (2005-2014), η διδασκαλία σύγχρονου και κλασικού χορού για παιδιά, barre a terre, pilates και stretching σε ενήλικες στο κεντρικό τμήμα του Λυκείου των Ελληνίδων (1999 έως σήμερα), η διδασκαλία δημιουργικής κίνησης και τεχνικής χορού σε παιδιά Δημοτικού στη Σχολή Χιλλ (1996-2007), η διδασκαλία κλασικού και σύγχρονου χορού (1998-2002) στο Κέντρο Μελέτης Χορού Ραϋμόνδου και Ισιδώρας Ντάνκαν στον Βύρωνα, η διδασκαλία χορού στην Δημοτική Σχολή Χορού Καλαμάτας (1996-2002), η διδασκαλία κλασικού και σύγχρονου χορού στη Σχολή Ματέυ (1993-1998), η συνεργασία της με την Φανή Βαφειαδάκη στα επιμορφωτικά προγράμματα διδασκάλων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας (Πρόγραμμα Μελίνα 1995) κ.ά.
Πέρα από τις σπουδές της στην Κρατική Σχολή Χορού Ορχηστικής Τέχνης, η Κατερίνα Κασιούμη έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια κλασικού και σύγχρονου χορού στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Κοπεγχάγη, Βιέννη Λονδίνο). Επιπλέον, έχει ολοκληρώσει σπουδές πιάνου και θεωρητικών στο Ωδείο Αθηνών και το Ελληνικό Ωδείο και κατέχει άριστα την αγγλική και γαλλική γλώσσα.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ
Η παρουσίαση της κυρίας Κασιούμη στα ΜΜΕ θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 13.00.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ
Ο Δήμαρχος, με δηλώσεις του, τόνισε πως η Κατερίνα Κασιούμη έχει προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στο Δήμο και στην πολιτιστική ζωή της πόλης ως διευθύντρια της Δημοτικής Σχολής Χορού Καλαμάτας, συνεχάρη δε την κυρία Κασιούμη για την επιλογή στη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και της ευχήθηκε καλή επιτυχία.
Τέλος, η διατελέσασα καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας Βίκυ Μαραγκοπούλου απέστειλε προς το Δήμαρχο την ακόλουθη επιστολή:
«Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Με την ευκαιρία της επιλογής της κ. Κατερίνας Κασιούμη ως νέας Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 2016, γνωστοποιώ ότι είμαι στη διάθεσή της για να την ενημερώσω για όλα τα αναγκαία.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στην κ. Κασιούμη και ό,τι το καλύτερο για το θεσμό».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου