25.2.16

ΦΩΤΙΑ στην εκκλησία βάζει νέος νόμος!Θα τελείται θρησκευτική κηδεία και σε όσους αποτεφρώνονται

Θέμα χρόνου είναι να σημάνουν οι… καμπάνες, με το νέο νόμο που υποχρεώνει τους κληρικούς να κάνουν θρησκευτική κηδεία σε όσους οδηγηθούν στην αποτέφρωση.

Μπορεί η Εκκλησία της Ελλάδος να απαγορεύει την καύση νεκρών, ωστόσο ο νόμος που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προβλέπει πως η αποτέφρωση πλέον επιτρέπεται ρητά και κατηγορηματικά.

Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε το προηγούμενο Σάββατο, η επιλογή του τόπου ενταφιασμού είναι δικαίωμα του καθενός.

Ο νόμος προβλέπει πως κάθε φυσικό πρόσωπο εάν το επιθυμεί, μπορεί ελεύθερα να δηλώσει ενώπιον συμβολαιογράφου τον τύπο της τελετής της κηδείας του και τον τόπο ενταφιασμού του. Με τη δήλωση του αυτή, ορίζονται τα πρόσωπα, συγγενικά ή μη που θα εκτελέσουν την επιθυμία του, τα οποία με σχετική δήλωση τους στο ίδιο συμβολαιογραφικό έντυπο αποδέχονται τη δήλωση του προσώπου και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να την εκτελέσουν.

Στην περίπτωση που η επιθυμία του θανόντος δεν αντίκειται σε κανόνες δημόσιας τάξης, υγιεινής ή στα χρηστά έθιμα, τα αρμόδια όργανα ή οι υπηρεσίες που επιμελούνται της ταφής του νεκρού οφείλουν να συμμορφώνονται στη διατυπωθείσα επιθυμία του θανόντος, χωρίς οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση ή διαδικασία ακόμη και αν εναντιωθούν συγγενείς οποιουδήποτε βαθμού.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα dogma.gr, η Ιερά Σύνοδος είχε αποστείλει στις 14 Ιανουαρίου 2016, επιστολή επί του θέματος στον αρμόδιο Υπουργό κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, χωρίς να έχει λάβει προς το παρόν καμία απάντηση.

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμος αναφέρθηκε πρόσφατα στο θέμα λέγοντας πως «Η Εκκλησία έχει έναν τρόπο ζωής και δεν μπορεί ο καθένας, όποτε θέλει να έρχεται να προσθέτει αυτά που επιθυμεί. Ο βασικός κανόνας της Ορθοδοξίας είναι ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να διαλέξει αυτό που θέλει. Αλλά, αναλαμβάνει και την ευθύνη για αυτό που κάνει. Εάν ένας άνθρωπος ζητήσει γραπτώς να αποτεφρωθεί, είναι δική του η επιλογή, αλλά είναι δική του και η ευθύνη. Δε μπορεί, όμως, αυτός ο άνθρωπος να ζητήσει να είναι και λίγο ορθόδοξος... Να θέλει να ψαλεί και νεκρώσιμος ακολουθία».

Μετά από αυτά αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επίσημη «απάντηση» από την εκκλησία, καθώς το θέμα της καύσης των νεκρών, είχε εξαρχής δείξει ότι μπορεί να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου