26.2.16

Η Καλαμάτα πέρασε στη δεύτερη φάση επιλογής για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021

Όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Καλαμάτα περιλαμβάνεται στη βραχεία λίστα προεπιλογής υποψηφιοτήτων για την διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. 

Στην ίδια λίστα περιλαμβάνονται η Ελευσίνα και η Ρόδος.  

Oι πόλεις που επελέγησαν, θα συμμετάσχουν στην τελική φάση αξιολόγησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο 2016, για την ανάδειξη μίας ελληνικής πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021.
epitropi-1
Από αριστερά, ο Sylvain Pasqua, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-υπεύθυνος για τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, ο Αριστείδης Μπαλτάς, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και ο Steve Green, Πρόεδρος της 12μελούς Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κατά την ώρα της ανακοίνωσης

Σημειώνεται ότι οι υποψήφιες πόλεις που παρουσίασαν τους φακέλους υποψηφιότητάς τους ενώπιον της δωδεκαμελούς επιτροπής των εμπειρογνωμόνων (10 μέλη από τα θεσμικά Όργανα της Ε.Ε. και 2 Έλληνες εμπειρογνώμονες) ήταν οι ακόλουθες: Βόλος, Δελφοί, Ελευσίνα, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Λάρισα, Λέσβος, Μεσολόγγι, Πειραιάς, Ρόδος, Σαλαμίνα, Σάμος, Τρίπολη.
Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ
Σε σχετικό δελτίο Τύπου του Γραφείου Υποψηφιότητας KALAMATA:21, αναφέρονται τα εξής:
«Η Καλαμάτα είναι στον τελικό για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Η Επιτροπή Αξιολόγησης προέκρινε την Καλαμάτα στην τελική φάση, αναγνωρίζοντας έτσι την προσπάθειά της όλο αυτόν τον καιρό.
Σήμερα το απόγευμα στις 17.30, στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Πολιτισμού, η Επιτροπή Αξιολόγησης ανακοίνωσε τις τρεις ελληνικές πόλεις που περνούν στο δεύτερο και τελικό στάδιο της διαδικασίας επιλογής της πόλης, που θα φιλοξενήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 στην Ελλάδα. Οι προκριθείσες πόλεις είναι η Καλαμάτα, η Ελευσίνα και η Ρόδος.
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας δήλωσε σχετικά: «Ο αγώνας, τον οποίο κάναμε με ενότητα, είχε αυτό το άριστο αποτέλεσμα. Ζητώ από εδώ και πέρα η ενότητά μας να είναι ακόμα μεγαλύτερη, να έχουμε περισσότερους εθελοντές, ώστε να φτάσουμε στο αποτέλεσμα το οποίο επιθυμούμε όλοι, δηλαδή να είμαστε η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021».
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας KALAMATA:21, Έκτωρ Τσατσούλης, έκανε το εξής σχόλιο σχετικά με την έκβαση του πρώτου γύρου: «Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή να προκρινόμαστε στον τελικό και να αναγνωρίζεται η προσπάθεια όλης της πόλης να αναδειχθεί σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Διατηρούμε την αισιοδοξία μας αλλά δεν εφησυχάζουμε˙ η δεύτερη και τελική φάση είναι πιο απαιτητική και χρειάζεται να ξεκινήσουμε άμεσα και συντονισμένα να εργαζόμαστε για αυτήν. Το ότι τελικά υπήρξαν μόνο τρεις πόλεις στον δεύτερο γύρο δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στην πρόκρισή μας».
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του KALAMATA:21, Έλενα Πέγκα, δήλωσε και αυτή χαρούμενη και συμπλήρωσε: «Το αμέσως επόμενο διάστημα οι προσπάθειες της Καλαμάτας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 θα ενταθούν, για ένα ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις συνεργασίες».
Στη δεύτερη φάση, οι τρεις πόλεις που προκρίθηκαν θα πρέπει και καταθέσουν τον ανανεωμένο φάκελο υποψηφιότητας, με περισσότερες λεπτομέρειες για τις δράσεις, ακολουθώντας μάλιστα τις συμβουλές και υποδείξεις της Επιτροπής Αξιολόγησης, να προετοιμαστούν για την επίσκεψη της Επιτροπής και να παρουσιάσουν εκ νέου την υποψηφιότητα της πόλης ενώπιον της Επιτροπής. Η ανακοίνωση για την πόλη που θα ανακηρυχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης αναμένεται στα μέσα Νοεμβρίου 2016.
Το Γραφείο Υποψηφιότητας KALAMATA:21 θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους τους φορείς, συλλόγους, εθελοντές, συντονιστές και συμμετέχοντες των ομάδων εργασίας και όλους όσοι έχουν συμβάλλει κατά την προετοιμασία της υποψηφιότητας της Καλαμάτας. Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά, συστηματικά και ενωτικά την προσπάθεια, έτσι ώστε η πόλη μας να αναδειχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021!
Η Καλαμάτα συνεχίζει δυναμικά την πορεία της στη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021 και προσκαλεί όλους τους φορείς να συμμετέχουν κι αυτοί στην τελική ευθεία της πόλης να είναι αυτή η νικήτρια ενός τόσο μεγάλου ευρωπαϊκού διαγωνισμού».
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Μπορείτε, ακόμη, μέσω του παρατιθέμενου συνδέσμου να δείτε δελτίο Τύπου της Επιτροπής Επιλογής (στην αγγλική) σχετικά με τις 3 ελληνικές πόλεις που συγκροτούν τη βραχεία λίστα προεπιλογής: http://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/news/2016/0206-ecoc-preselection-greece_en.htm 
ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ 
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Τέλος, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εξέδωσε το εξής δελτίο Τύπου:
«Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016 ολοκληρώθηκε η συνάντηση προεπιλογής των υποψηφίων ελληνικών πόλεων που διεκδικούν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, στην Ελλάδα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 22 και 26 Φεβρουαρίου 2016, στο ξενοδοχείο TITANIA, υπό τη μέριμνα της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του ΥΠΠΟΑ.
Οι πόλεις που παρουσίασαν τους φακέλους υποψηφιότητάς τους ενώπιον της δωδεκαμελούς επιτροπής των εμπειρογνωμόνων (10 μέλη ορισμένα από τα θεσμικά Όργανα της Ε.Ε. και 2 Έλληνες εμπειρογνώμονες) ήταν οι ακόλουθες: Βόλος, Δελφοί, Ελευσίνα, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Λάρισα, Λέσβος, Μεσολόγγι, Πειραιάς, Ρόδος, Σαλαμίνα, Σάμος και Τρίπολη.
Η ανακοίνωση έγινε στο αμφιθέατρο του Υπουργείου, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά, της Γενικής Γραμματέως του ΥΠΠΟΑ κ. Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και του Γάλλου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Υπεύθυνου για τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες κ. Sylvain Pasqua. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των υποψηφιοτήτων, ο Βρετανός Πρόεδρος της 12μελούς Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Steve Green ανακοίνωσε τα ονόματα των πόλεων που περιλαμβάνονται στη βραχεία λίστα προεπιλογής, ως εξής:
• Ελευσίνα
• Καλαμάτα
• Ρόδος

Οι ανωτέρω πόλεις καλούνται να υποβάλουν αναθεωρημένους φακέλους υποψηφιότητας, ύστερα από σχετικές υποδείξεις των εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να λάβουν μέρος στη συνάντηση επιλογής, τον Νοέμβριο του 2016, για την ανάδειξη μίας ελληνικής πόλης, ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021.
Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης στον Τύπο, συνεχάρη όλες τις πόλεις που συμμετείχαν στη διαγωνιστική διαδικασία και ευχήθηκε κάθε επιτυχία σε αυτές που εντάχθηκαν στον κατάλογο προεπιλογής, επισημαίνοντας ότι η φιλοξενία του θεσμού αποτελεί ένα εθνικό εγχείρημα που ξεπερνά τα στενά τοπικά όρια της νικήτριας πόλης και προβάλλει τον πολιτισμό ολόκληρης της χώρας: «Η ιδέα της φιλοξενίας αποτελεί παλαιά αρχή της Ευρώπης. Οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη χώρα μας φέρουν, εκτός από πόνο και ταλαιπωρία, και τον δικό τους πολιτισμό, ο οποίος πρέπει να μπολιαστεί με τον δικό μας. Το 2021 είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να αναδειχθεί η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα φιλοξενίας στην Ευρώπη».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου