25.2.16

ΒΙΝΤΕΟ - Μετανάστες έριξαν τον φράχτη στα Διαβατά και ξεκίνησαν για Ειδομένη

Μετανάστες έριξαν τον φράχτη στα Διαβατά και ξεκίνησαν για Ειδομένη (video)Δεκάδες πρόσφυγες που φιλοξενούνταν στο κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά Θεσσαλονίκης έριξαν τμήμα της περίφραξης το μεσημέρι της Πέμπτης, εγκατέλειψαν το στρατόπεδο και περπατούν με κατεύθυνση την Ειδομένη. Οι πύλες του κέντρου στα Διαβατά παρέμεναν κλειστές, προκειμένου να ελεγχθεί η ροή προς τα σύνορα, που μοιάζουν ολοένα και περισσότερο «σφραγισμένα».
Η αστυνομία, που έχει αναλάβει τη φύλαξη του κέντρου, επισήμως διαψεύδει ότι οι πρόσφυγες έριξαν τμήμα της περίφραξης, ωστόσο επιβεβαιώνει ότι άγνωστος αριθμός προσφύγων εγκατέλειψε το στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου.
«Έχουν ανοίξει τον φράχτη σε κανά δυο σημεία από κάτω και φεύγουν. Φεύγουν κυρίως τα νέα παιδιά. Από το στρατόπεδο έχει φύγει πολύς κόσμος, από ό,τι τουλάχιστον μπορώ να κρίνω, και δεν μπορούν φυσικά να τους εμποδίσουν ούτε η αστυνομία, ούτε ο στρατός γιατί υπάρχει φόβος να προκληθούν και επεισόδια» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
Μετά την «απόδρασή» τους από το κέντρο του στρατοπέδου, δεκάδες πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και γυναίκες με παιδιά, περπατούν επί του εθνικού δρόμου, προκειμένου να φθάσουν στην Ειδομένη, που βρίσκεται σε απόσταση 100 χλμ από τα Διαβατά.
Οι πύλες του κέντρου στα Διαβατά παρέμεναν κλειστές την Πέμπτη, μη επιτρέποντας την ελεύθερη είσοδο ή έξοδο των προσφύγων, όπως γίνεται σε άλλα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας. Η απόφαση αυτή ελήφθη προκειμένου να ελεγχθεί η ροή προς την Ειδομένη, καθώς τα σύνορα είναι κλειστά.
Συγκεκριμένα, η ΠΓΔΜ δεν επιτρέπει την είσοδο σε Αφγανούς πρόσφυγες από την Κυριακή, ενώ από τις 09:00 το βράδυ της Τετάρτης και για τουλάχιστον 12 ώρες τα σύνορα παρέμειναν ερμητικά κλειστά για όλους τους πρόσφυγες από την πλευρά της ΠΓΔΜ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα Σκόπια θα επιτρέψουν σε μόλις 100 άτομα να περάσουν τα σύνορά της την Πέμπτη.
Στο κέντρο μετεγκατάστασης Διαβατών φιλοξενούνταν περίπου 2.200 πρόσφυγες, μεταξύ αυτών οι περίπου 900 Αφγανοί που μεταφέρθηκαν το πρωί της Τετάρτης με λεωφορεία από την Ειδομένη, καθώς οι αρχές των Σκοπίων δεν επιτρέπουν την είσοδό τους στη γειτονική χώρα. Επιπλέον, στα Διαβατά φιλοξενούνταν προσωρινά πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, πριν προωθηθούν στα σύνορα.

Μουζάλας: Η Ελλάδα δε θα γίνει «αποθήκη ψυχών»

Νωρίτερα ο Έλληνας Υπουργός, αρμόδιος για το μεταναστευτικό Γιάννης Μουζάλας προσερχόμενος στην έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ στις Βρυξέλλες είπε ότι η Ελλάδα δε θα αποδεχθεί να γίνει Λίβανος, να γίνει «αποθήκη ψυχών», ακόμα και αν αυτό πάρει τη μορφή μιας μεγάλης χρηματοδότησης.
Ο Έλληνας Υπουργός προειδοποίησε ότι «η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί μονομερείς ενέργειες», και πως έχει την δυνατότητα και η ίδια «να κάνει μονομερείς ενέργειες».
Ο Υπουργός έκανε λόγο για κρίσιμη συνεδρίαση, κατά την οποία «θα πρέπει να πούμε ποια Ευρώπη θέλουμε", την Ευρώπη των κοινών αποφάσεων ή, όπως είπε χαρακτηριστικά "την Ευρώπη όπου τέσσερις αστυνομικοί διευθυντές, από χώρες και εκτός ΕΕ, θα μπορούν να αποφασίζουν και να ανατρέπουν αποφάσεις συνόδων κορυφής».
«Ερχόμαστε εδώ για να συζητήσουμε το πως θα αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, που κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν», είπε ο Υπουργός και τόνισε ότι «θα δούμε σήμερα, αν η Ευρώπη είναι ενωμένη, ή όχι».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου